Temat: faszerowane jajka

Jako, że zbliża się Wielkanoc, chciałabym zrobić jakieś fajne lekkie dania. Pomyślałam o jajkach faszerowanych... Macie jakieś smaczne, ciekawe, nieskomplikowane pomysły na nie?
Gratuluję silnej woli :D
co do jajców to moi znajomi na Wielkanoc robią tak : z jajek na twardo robią taką jakby pastę to wygląda jak jajecznica :P  tzn tylko je widelcem tak ugniatają :) dodają do tego szczypiorek , Biorą plasterek szynki, kładą ten  farsz i zawijają w taki rulonik zwykły, jak zrazik :) i zawiązują to szczypiorkiem  na środku ,żeby ta wędlinka się nie rozwinęła :)  szybka obojętnie jaka, taką jaką się lubi, pychota ! :) robi się to dosłownie 5 min a niebo w gębie  :) i nie ma żadnego sosu, majonezu więc i kalorii ma nie wiele :)  ale oczywiście można sobie na tego"zrazika"położyć jakiś sos  :)  Na pewno tez na te święta zrobię bo to niebo w gębie
białka faszeruję:
- żółtka z tuńczykiem + chrzan
- żółtka + groszek i odrobina jogurtu/serka homo + pieprz
- żółtka z szynką, jogurtem i pieprzem + szczypiorek

uwielbiam też szynkę nadziewana jajkami, szynkę napełniam (nie majonezem) a masa z jogurtu greckiego i chrzanu z pieprzem + szczypior, na to wkładam jajka gotowane i zalewam żelatyną.


albo takie same dodatki,ale do jogurtu dodaję żelatynę a jajka kroję na drobną kosteczkę



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.