- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto: Węgorzewo
- Liczba postów: 764
4 kwietnia 2011, 09:41
Jako, że zbliża się Wielkanoc, chciałabym zrobić jakieś fajne lekkie dania. Pomyślałam o jajkach faszerowanych... Macie jakieś smaczne, ciekawe, nieskomplikowane pomysły na nie?
4 kwietnia 2011, 09:46
ja robię: żółtko+tunczyk z puszki + potem do udekorowania sos tatarski mniaaaaaaaam, i to wszystko na liściach sałaty:)
4 kwietnia 2011, 09:48
z neta :
Jajka faszerowane na zielono
- 4 jajka
- pół puszki groszku konserwowego lub mrożonego
- łyżka słonecznika
- pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, zioła prowansalskie
- łyżeczka keczupu lub majonezu
Jajka
ugotować na twardo. Przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Dwa żółtka
wrzucić do groszku, pozostałe zjeść lub zużyć w inny sposób ;)
Słonecznik uprażyć i dodać do jajek i groszku, po czym zmiksować owe
produkty, dodając pod koniec owej czynności przyprawy i keczup/majonez-
lub oba. Po otrzymaniu gładkiej masy, napełniać nią połówki jajek i
przyozdobić keczupem.
Jajka faszerowane w skorupce ze szczypiorem
Składniki:
10 jajek
6 -7 łyzeczek gęstej śmietany
mnóstwo szczypioru z dymki
odrobina startego masła
sól, pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie:
bułka tarta
natka pietruszki
Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż wraz ze skorupkami ostrym
nożem. Delikatnie wyjmujemy zawartość małą łyżeczką do miski. Jajka
rozdrabniamy dokładnie widelcem (można je również zmiksować). Do masy
dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ew. natkę, śmiatanę, ścieramy
odrobinę masła, doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy masą, lekko
dociskamy, "maczamy" od strony farszu w tartej bułce. Smażymy na
rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno.
smacznego!
4 kwietnia 2011, 09:49
polecam :
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jajka_faszerowane/jajka_faszerowane.html :)
4 kwietnia 2011, 09:49
hahaha nie! ćwiczę silną wolę ! :D :D
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
4 kwietnia 2011, 09:51
moja mama robi pyszne jajka faszerowane. kroi jajka na połówki, oddziela żótka od białek. żółtka rozdrabnia i dodaje do nich pokrojoną szynkę, cebulkę, majonez (możesz zastąpić jogurtem) i szczypiorek. farsz dokładnie miesza i napełnia nim połówki białka. naprawdę pycha! :))
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto: Węgorzewo
- Liczba postów: 764
4 kwietnia 2011, 09:52
frania te jajka na zielono muszą być pyszne, na pewno wypróbuję ten przepis :) W sumie jak zostanie masa z tych żóltek z dodatkami to zawsze można wykorzystać jako pastę na kanapkę.. :)
4 kwietnia 2011, 09:59
no dokladnie :) ja na wielkanoc robie od kilku lat 20 jajek czyli jest 40 połówek i farszu zawsze zostaje to pyyszna jest pasta na kanapki:)
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto: Węgorzewo
- Liczba postów: 764
4 kwietnia 2011, 10:16
> no dokladnie :) ja na wielkanoc robie od kilku lat
> 20 jajek czyli jest 40 połówek i farszu zawsze
> zostaje to pyyszna jest pasta na kanapki:)
A jaki Ty farsz robisz?