Temat: faszerowane jajka

Jako, że zbliża się Wielkanoc, chciałabym zrobić jakieś fajne lekkie dania. Pomyślałam o jajkach faszerowanych... Macie jakieś smaczne, ciekawe, nieskomplikowane pomysły na nie?
ja robię: żółtko+tunczyk z puszki + potem do udekorowania sos tatarski mniaaaaaaaam, i to wszystko na liściach sałaty:)
z neta :

Jajka faszerowane na zielono
  • 4 jajka
  • pół puszki groszku konserwowego lub mrożonego
  • łyżka słonecznika
  • pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, zioła prowansalskie
  • łyżeczka keczupu lub majonezu
Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Dwa żółtka wrzucić do groszku, pozostałe zjeść lub zużyć w inny sposób ;) Słonecznik uprażyć i dodać do jajek i groszku, po czym zmiksować owe produkty, dodając pod koniec owej czynności przyprawy i keczup/majonez- lub oba. Po otrzymaniu gładkiej masy, napełniać nią połówki jajek i przyozdobić keczupem.




Jajka faszerowane w skorupce ze szczypiorem


Składniki:

10 jajek

6 -7 łyzeczek gęstej śmietany

mnóstwo szczypioru z dymki

odrobina startego masła

sól, pieprz

olej do smażenia

opcjonalnie:

bułka tarta

natka pietruszki


Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż wraz ze skorupkami ostrym nożem. Delikatnie wyjmujemy zawartość małą łyżeczką do miski. Jajka rozdrabniamy dokładnie widelcem (można je również zmiksować). Do masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ew. natkę, śmiatanę, ścieramy odrobinę masła, doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy masą, lekko dociskamy, "maczamy" od strony farszu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno.

smacznego!


frania.1991  ja Ciebie proszę.. zmień to zdjęcie główne

polecam :

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jajka_faszerowane/jajka_faszerowane.html  :)

Sunshine2203


hahaha nie! ćwiczę silną wolę ! :D :D

moja mama robi pyszne jajka faszerowane. kroi jajka na połówki, oddziela żótka od białek. żółtka rozdrabnia i dodaje do nich pokrojoną szynkę, cebulkę, majonez (możesz zastąpić jogurtem) i szczypiorek. farsz dokładnie miesza i napełnia nim połówki białka. naprawdę pycha! :))
frania te jajka na zielono muszą być pyszne, na pewno wypróbuję ten przepis :) W sumie jak zostanie masa z tych żóltek z dodatkami to zawsze można wykorzystać jako pastę na kanapkę.. :)
no dokladnie :) ja na wielkanoc robie od kilku lat 20 jajek czyli jest 40 połówek i farszu zawsze zostaje to pyyszna jest pasta na kanapki:)
> no dokladnie :) ja na wielkanoc robie od kilku lat
> 20 jajek czyli jest 40 połówek i farszu zawsze
> zostaje to pyyszna jest pasta na kanapki:)

A jaki Ty farsz robisz?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.