- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
3 kwietnia 2011, 21:45
Znalazłam taki przepis na dietetyczne ciasto czekoladowe.
Na pierwszy rzut oka wydaje się mało kaloryczne,ale ciekawe jak to jest naprawdę :)
Ile to całe ciasto będzie miało kcal ?
3 duże jajka ( 3*90 kcal=270 kcal)
1łyżka słodziku(max 10 kcal)
10 g kakao odtłuszczonego(max 40 kcal)
szczypta gałki muszkatołowej(prawie nic :))
A więc z moich obliczeń:
270+10+40=320 kcal.
Czyli całe ciacho ma 320 kcal? Czy pod czas pieczenia,przyrządzania kaloryczność czegoś się zwiększa czy coś ? :)
Bo aż się wierzyć nie chce,że tak mało.
Jeżeli tak to np połowę tej porcji można śmiało zjeść na II śn,prawda ? :))
Edytowany przez Agatkax3 3 kwietnia 2011, 21:50
- Dołączył: 2011-03-31
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2633
3 kwietnia 2011, 21:48
Kaloryczność się raczej nie zwiększy, no bo jakim cudem? Nie ma żadnych wysokokalorycznych składników typowych dla ciast (jak maka, masło, cukier), więc myślę, że to możliwe ;)
- Dołączył: 2010-04-04
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1055
3 kwietnia 2011, 21:50
no wg moich obliczeń tak samo, a robiłaś je może?
Jak smakuje?
- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
3 kwietnia 2011, 21:52
nie robiłam jeszcze. Dopiero dzisiaj znalazłam ten przepis. Chciałam się jeszcze upewnić o kaloryczność zanim zrobię. Ale w tygodniu bęzie trzeba zrobić skoro ma tak mało kcal.
Napiszę czy warto robić :)
- Dołączył: 2010-04-04
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1055
3 kwietnia 2011, 21:54
napisz koniecznie, bo mnie też zaintrygowało
- Dołączył: 2010-07-14
- Miasto: Xxx
- Liczba postów: 746
3 kwietnia 2011, 22:14
Właśnie - zrób, zjedz i opowiedz jak smakowało, bo mnie to jakoś mizernie wygląda i przypomina raczej moje mało udane (delikatnie mówiąc) bezy :D
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
3 kwietnia 2011, 22:20
To nie przypadkiem z jakiejś książki kucharskiej dla Dukanowców ?
- Dołączył: 2008-03-10
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 13044
3 kwietnia 2011, 22:30
Brzmi jak jakas wariacja bezowa... Watpie aby bylo smaczne. A w ogole to uwazaj jakiego slodziku uzyjesz, bo nie wszystkie sie nadaja do piekarnika - u niektorych powoduje to szkodliwosc. No i jestem ciekawa czy wyjdzie, bo probowalam kiedys robic bezy ze slodzikiem i w ogole nie wyszly.
3 kwietnia 2011, 22:34
A ja mysle, ze moze byc ok. Robilam kiedys podobne, wg przepisu Montignaca.Taki jakby "coullant", czy suflet... Slodzik ndajacy sie do pieczenia -sucralose. W Hiszpanii sprzedaja pod nazwa "Sucralin". Jest ok. Napisz, jakie to ciasto jest, jak zrobisz:-)
Edytowany przez BettyBoop6778 3 kwietnia 2011, 22:34
- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
4 kwietnia 2011, 15:17
Zrobiłam dzisiaj to ciacho.
Tylko wprowadziłam małe zmiany.
Dodałam kakao odtłuszczone.
I zamiast ciacha z powstałej masy zrobiłam babeczki.
Nie wiedziałam ile wyjdzie masy,więc jakiej będę potrzebować blachy.
Wyszło 7 babeczek czekoladowych.
Jeżeli chodzi o smak to są niezłe,jak na babeczki dietetyczne.
Mało słodkie,no ale coś kosztem czegoś :)
Całość ma 320 kcal,więc z 7 babeczek jedna będzie miała 45 kcal.
Nie są przypalone,choć na pierwszym zdjęciu tak wyglądają :)
Na zdjęciu jest tylko 6,gdyż jedna została już zjedzona ; D
Smacznego !
Edytowany przez Agatkax3 4 kwietnia 2011, 15:18