Temat: Zupy

Co sadzicie o zupach na kurczaku ( udka,  skrzydełka itd. ) gotowanych normalnie ze skórą np. Rosół czy po dodaniu koncentratu pomidorowej

Każdą zupę robię na wywarze z mięsa, rosół na gęsi, indyku albo kaczce, udek z kurczaka używam w sumie tylko na wywar pod inną zupę (pomidorową, pieczarkową czy tam jakąś inną). Bulion warzywny to dla mnie taka lura, w ogóle nie uznaje go w kuchni :D. 

SmoczycaKamila napisał(a):

A jak inaczej zrobic rosol czy inna zupe bez miesa? Na samych warzywach to woda zagotowana z jarzynami przeciez. 

No jak się nie umie w kuchni sprawnie operować przyprawami i ziołami to pewnie rzeczywiście bez kawałka chabaniny czy kości nie umie się ugotować nic smacznego ;))) Oczywiście nie mówię o rosole bo to z samej nazwy wywar mięsno-warzywny.

sadcat napisał(a):

Agnezia5 napisał(a):

Wydaje mi się ze zupa z miesem to zawsze dobry pomysl byle by nie zaciągnięta mąką(ale tego to już chyba dzi nikt nie robi) Ja przed wczoraj ugotowałam gar zupy gulaszowej na wołowinie.Sycaca a kalorii nie wiele
Zupa z duza zawartoscia miesa ma nie wiele kcal? 

W porównaniu do tego gdyby to samo mieso zjeść z ziemniakami,kasza,malaronem to tak.W zupie jest przecież sporo wywaru który zwieksza objetosc posiłku a ma mało kalorii.Na przykład porcja zupy gulaszowej 250g/123 kcal.Oczywiscie mowie o zupach domowych a nie gotowych

Pasek wagi

SmoczycaKamila napisał(a):

A jak inaczej zrobic rosol czy inna zupe bez miesa? Na samych warzywach to woda zagotowana z jarzynami przeciez. 

Dla mnie woda zagotowana ze zwłokami to fujka... A pyszny rosół można zrobić na warzywach, z dodatkiem ziół i naturalnych "wzmacniaczy smaku" czyli płatki drożdży nieaktywnych, podpalona cebula, kilka kropli sosu sojowego.

LaylaSkin napisał(a):

SmoczycaKamila napisał(a):

A jak inaczej zrobic rosol czy inna zupe bez miesa? Na samych warzywach to woda zagotowana z jarzynami przeciez. 
Dla mnie woda zagotowana ze zwłokami to fujka... A pyszny rosół można zrobić na warzywach, z dodatkiem ziół i naturalnych "wzmacniaczy smaku" czyli płatki drożdży nieaktywnych, podpalona cebula, kilka kropli sosu sojowego.

Na pieczonych warzywach super! 

Pasek wagi

Ja właśnie tak zazwyczaj robię zupy. Kupuję skrzydełka z kuraka i z nich robię bulion :P Ewentualnie warzywny ale jednak na mięsie lepsze zupy wychodzą ;) 

Normalna zupa a rosół to baza  właściwie każdej zupy

ja robie na kostce. i jezdze do restauracji na zupe - tajska itd. , zorek, itd.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.