Temat: Czy węglowodany nie tuczą?

Oglądałam Forks Over Knives i dowiedziałam się, że to tłuszcz tuczy a nie węglowodany.

Jakie macie zdanie?
A co z owocami? Warto jeść ich dużo?

Mysle odwrotnie.

w nadmiarze wszystko tuczy :D 

wszystko tuczy jak jesz za duzo, a to raczej ci nie grozi

zależy od organizmu - np wrażliwości insulinowej czy poziomu tkanki tłuszczowej. Generalnie na dietach z bardzo skrajnymi makrami ciężko utyć - zarówno na diecie HC jak i HF. Przy czym ponoć HF jest lepsza dla odchudzających się ludzi otyłych, a HC wręcz odwrotnie, dla osoby o bardzo niskim bf (nie jako redukcja, ale jako system żywienia/utrzymania wagi). Tyle, że w tym temacie jest bilion teorii i bardzo ciężko o na prawdę obiektywne badania.

Dla każdego inna opcja będzie korzystna, mi jedynie nie służy niskoweglowodanowa. 

Przede wszystkim tyje się od nadmiaru kalorii, ale nie 200 kcal więcej, tylko gdy przekroczy się znacznie swoje dzienne zapotrzebowanie. Zależy też czy węglowodany są proste czy złożone, od tych prostych znacznie łatwiej jest przytyć, jeżeli chodzi o tłuszcze to od tych niezdrowych znacznie łatwiej jest przytyć, niż od na przykład orzechów (tłuste, ale jest to zdrowy tłuszcz) :)

Jak człowiek jest zdrowy nie choruje na insulinodpornosć itd... To nie tyje ani od weglowoadnów, ani od tłuszczy, ani od białka tylko od tego, ze je za dużo kcal. 

Zależy od osoby, stanu zdrowia, wrażliwości insulinowej, poziomu bf i jakości tych węglowodanów. Ja doskonale toleruje węgle a na wysokich tłuszczach czuję się fatalnie

tuczy nadmiar kalorii, a nie pojedynczy makroskładnik :p ale każdy organizm ma różne preferencje, jeśli chodzi o podaż poszczególnych składników. ja np. świetnie się czuję jedząc dość dużo węglowodanów, za to nie potrzebuję zbyt wiele tłuszczy. dlatego moim zdaniem to wszystko jest bardzo indywidualną kwestią; musisz sama sprawdzić, jaka dieta najbardziej Ci odpowiada i na jakiej czujesz się najlepiej. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.