1 grudnia 2013, 16:06
hej, czym zastąpić czekoladę?
po prostu się uzależniłam - nie wyobrażam sobie dnia bez czekolady, albo czegoś czekoladowego. wszystkiego potrafię sobie odmówić, ale jak nie zjem czekolady, albo jakiegoś batona, to mną trzepie, i i tak się jej nażrę.
jest coś, co mogę jeść zamiast tych słodyczy, i nie będzie mnie do nich ciągnąć?
- Dołączył: 2013-11-30
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 1826
1 grudnia 2013, 17:41
powiem ci, że mam podobnie. Dzień bez czekolady czy czegoś słodkiego jest dniem straconym xD ja codziennie jem na podwieczorek baton muesli (z Lidla), ma on tylko niecałe 100 kal i jest słodki, lub są takie puddingi (Serduszka np), to jeden kubeczek możesz zjeść.
Fajna jest też muffinka z mikrofali, przepis na moim blogu :
http://niekonczacesiediety.blogspot.com/Pozdrawiam
- Dołączył: 2013-11-27
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1420
1 grudnia 2013, 20:04
Może spróbuj koktajlu czekoladowego z herba life? nie wiem co ci jeszcze doradzić, mało co zastępuje pyszną czekoladkę
Edytowany przez tylkojednababeczka 1 grudnia 2013, 20:05
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
1 grudnia 2013, 22:40
Samej w sobie nie zastąpisz, ale zamiast jedzenia tylko czekolady możesz wykorzystać ją do stworzenia zdrowych, domowych słodyczy. Ja ostatnio eksperymentuję z różnymi kulki z mleka roślinnego np. ostatnio robiłam czekoladowe kulki owsiane:
100ml miarkę płatków owsianych zalej 100ml wrzątku, chwilę odczekaj aż zmiękną. Dolej jeszcze 300ml wody mineralnej i zmiksuj blenderem lub rozdrabniaczem, przecedź przez sito - tak uzyskasz mleko. Do 200ml mleka owsianego dodaj 50g kaszy manny, 2 łyżeczki budyniu (lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej), łyżeczkę kakao, wybrane słodzidło w ilosci 1-2 łyżeczki (słodzik, stevia, cukier, ksylitol) lub 1 łyżki (miód, syrop z agawy, syrop klonowy itp.) + 2 kopiaste łyżki płatków owsianych (ew. mogą być te pozostałe po wytworzeniu mleka). Całość zagotuj aż masa będzie sztywna (stojąca łyżka), następnie rozpuść pół kostki gorzkiej czekolady z 2 łyżkami wody lub mleka. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z wczesniej przygotowaną masą, wystudź. Gdy masa będzie zimna i zgęstnieje uformuj z niej kulki wielkosci Rafaello (wyjdą ok 22-24 sztuki), a nastepnie obtocz je w zmielonych orzechach, migdałach, kokosie, waflach lub otrębach. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin aby jeszcze stwardniały.
- Dołączył: 2013-11-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 109
10 grudnia 2013, 11:49
niestety czekolada to czekolada! zadaj sobie pytanie czego ci brakuje albo kiedy po nia sięgasz? może masz braki magnesu, albo to takie przyzwyczajenie? ja miałam tak że jak kawa to i cos słodkiego zrezygnowałam z kawy i problem czegoś słodkiego do niej sam się rozwiązał... a jak nachodzi mnie na czekolade to wybieram dobrej jakości gorzką 80-90% cacao, albo gorzka z migdałami lub orzechami i potrafie zjeśc od 2-4 kostem czyli cały pasek ale nie częściej niz raz w tygodniu
- Dołączył: 2013-09-07
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 345
10 grudnia 2013, 15:55
w moim przypadku sprawdza się jedynie niekupowanie :p nie mam - nie jem. nic innego nie działa. :p