Temat: gluten

Zastanawiam się na odrzuceniu bądź dużym ograniczeniu glutenu. Zauważyłam, że jedząc produkty (przede wszystkim jasne pieczywo) z wysoką zawartością glutenu straszliwie pęcznieje mi brzuch uniemożliwiając mi dobre samopoczucie, dalsze jedzenie (czuję się cały czas wzdęta, najedzona choć mogłabym nie jeść cały dzień). Czy są tu osoby, które nie tolerują tego alergenu i mogłyby się wypowiedzieć w tym temacie? Jakich produktów unikać itp. Wiem, że pełno informacji jest w internecie i szukam ich ale chciałabym dowiedzieć się czegoś od osób, które mogą wypowiedzieć się ze swoich własnych doświadczeń. Pozdrawiam

mysz57 napisał(a):

Sturbuck - testy niestety nie zawsze wykazują alergię. Ja zrobiłam badania krwi i mi nic nie pokazało, moje ciało jednak uważa inaczej - przez to ze dwa lata męczyłam się z okropnymi objawami i nikt nie wiedział dlaczego, przepisywano mi maści i leki na chybił trafił, w końcu odstawiłam pszenicę i jakby mi ktoś dał nowe życie :)liliputek - no pewnie, zmień podejście! Wszystko można upiec samemu - ciasta, chleb... możesz sobie dorzucic jakieś nasiona, orzechy i będzie jeszcze smaczniej i zdrowiej. A u znajomych tak jak dziewczyny pisały: sałatki, warzywa, mięsa, ryby. Czekoladki też mozna :) Moi znajomi zazwyczaj mają dla mnie jakieś bezmączne przysmaki, często też przynoszę ze sobą pudło domowych ciasteczek. Poza tym przy tej alergii łatwiej trzymac się diety :)

z tym trzymaniem diety, to muszę ci przyznać rację:)
a jakie objawy daje u was nietolerancja glutenu? i po jakim czasie od spozycia produktu?
Pasek wagi
puszek. - u mnie już po kilku minutach pojawia się silny ból głowy, robię się śpiąca aż mi sie oczy same zamykają, czasem kręci mi się głowie tak że tracę równowagę. To po jednorazowym przypadkowym spożyciu. Wcześniej, kiedy nie wiedziałam jeszcze co to było, miałam egzemę na prawej dłoni (nie wiem czemu tylko na prawej), skóra pękała mi do krwi, przez większośc czasu moja dłoń to była jedna wielka boląca otwarta rana. Domyślasz się, że to dosyc kłopotliwe ;) Do tego swędząca skóra, lżejsza egzema na łokciach, opuchnięte powieki (czaswem aż trudno było mi otworzyc oczy). Do tego ciągły uporczywy ból głowy i sennosc.
Aha, i ciągłe awitaminozy, deficyty minerałów itp bo przez gluten mam problemy z wchłanianiem substacji z pokarmu.


Mój chłopak na gluten reaguje uczuciem dyskomfortu w żołądku, większą sennością i często łapie infekcje i przeziębienia i wolniej regeneruje się po treningach. Nie byłoby to straszne, ale on aktywnie uprawia sport, często startuje w zawodach i przez to wszelkie tego typu problemy stają się dużo bardziej istotne. Zresztą mleko ma na niego podobny wpływ. I pyłki.

Tak więc razem jemy gluten-free i muszę powiedziec, że dużo to ułatwia :)
Kuirczę. Tyle informacji, że jutro chyba na spokojnie to wszystko ogarnę...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.