Temat: Dieta kapuściana inaczej

Witam!
Czy ktoś was stosował tą dietę jakie były efekty??Ja zamierzam ją trochę zmienić aby była bardziej wartościowa
śniadanie: bułka z dynią lub zupa
przekąska: owoc i jakieś warzywo
obiad: zupa kapuściana+ 3-4 plasterki gotowanej piersi z kurczaka
przekąska:mały naturalny jogurt
kolacja: zupa lub mała kanapka
Zupę robiła bym jak moja mama robi, bo jest najsmaczniejsza i mało kaloryczna:)
Czy uda mi się coś zrzucić w ciągu miesiąca 5 kg(mam zamiar dużo ćwiczyć)??
Czy zmieszczę się 1200 kcal??
a Twoja mama byłą na tej diecie???

daj przepis

ja  myśle ze spokojnie schudnieszz  5 kg ale Twój jadłospis wyglada mi na 1000kcal-chociaz moze sie myle

od kiedy zaczynasz??
słyszałam ze jedni po niej tyja drudzy nie i tak wkólko ale mi sie wydaje ze ten co wprowadza dodatkowe kcal co tydzien i sie bedzie pilnował  to nie bedzie efektu jojo
Mama nie była, ale często gotuje tą zupę i jest lekko strawna
Kapustę wraz z cebulą przysmaża na maśle(trochę tego masła), zalewa wodą dodaje marchew, pietruszkę, selera, troszkę ziemniaków, przyprawia i jest pycha:)
A jeszcze przecier pomidorowy :)
ja uwielbiam kapuste-młoda i kiszona i ja robiłąm  tylko na wodzie wszystkie warzywa wymieszałam i dodałam tylko chili i przyprawy bazylie oregano itp ale szybko mi sie nudziła i konczyłam na 1 dniu:-)))
Więc może zamieniać na inną zupę dużo jest w internecie dietetycznych zup ja polecam:cebulową, pomidorową,ogórkową, zalewajkę, biały czerwony ukraiński barszcz, chudy rosołek na piersi itp
Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. 

Zarówno świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 20 kcal.

Jedząc potrawy z kiszonej kapusty przez cztery dni, schudniesz 1,5 kg bez liczenia kalorii.

1 dzień

Na śniadanie
2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem i wylać na patelnię. Dodać 30 gram szynki. Do tego jedna kromka chleba (razowego).

Na obiad
Ryba z kapustą.

Na kolację
Placek z tartych kartofli, jabłkiem i z kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.

2 dzień

Na śniadanie
2 kromki chleba (razowego) posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.

Na obiad
Koszyczki z wędliny z kapustą.

Na kolację
Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii oraz natki pietruszki.

3 dzień

Na śniadanie
1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, 1 pomidor.

Na obiad
Orzeźwiająca zupa z kapusty z ziemniakami.

Na kolację
Czerwona kapusta (kiszona) z piersią z indyka, buraczkami, kawałkami gruszki oraz pieczywem (chrupkim).

4 dzień

Na śniadanie
3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.

Na obiad
Zapiekany bigos.

Na kolację
Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka. Całość może być skropiona olejem.

Źródło: www.style.pl
A tu znalazłam  przepis na dobrą  i tanią zupę:

Lekka kuchnia z białą kapustą i mnóstwem warzyw. Rozgrzewa w zimowe popołudnia i daje nam wzmacniającą porcję witamin.

Zupy to idealne potrawy podczas diet odchudzających, bowiem oparte są na wodzie, dzięki czemu po zjedzeniu odczuwamy sytość a dzięki dodatkom, możemy dostarczyć organizmowiodpowiednich substancji odżywczych. Niemniej jednak pamiętajmy, że zasadą przyrządzania lekkich zup jest unikanie wysokokalorycznych dodatków takich jak: śmietana, mąką, tłuste mięsa.

Dziś proponujemy zupę z białej kapusty, która jest skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w niej sporo witaminy C, z grupy B, prowitaminę A, PP, K oraz sole potasu, wapnia, fosforu.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • poszatkowana biała kapusta
  • 2 marchewki

  • łodyga selera naciowego
  • 2 czerwone cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • papryka w proszku
  • sól, vegeta
  • koncentrat pomidorowy

Sposob przygotowania:

Do dużego garnka włożyć kapustę, pokrojone warzywa: marchewkę, łodygi selera, cebulę i czosnek. Dodać listki i ziele oraz łyżkę soli. Zalać wrzątkiem, tak by wody było jeszcze raz tyle co warzyw. Zagotować. Po ok. 30 minutach dodać posiekaną natkę i koperek. Doprawić sosem sojowym, vegetą, papryką w proszku i koncentratem.

Witam
Ja zaczelam wlasnie od dzis  diete kapusciana tzw prezydencka i fajnie ze wasze wpisy znalazlam bo potem sobie przejde na podana dietke bedzie wiecej kalorii tyle ze bez miesa

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.