- Dołączył: 2010-01-06
- Miasto: P
- Liczba postów: 3284
22 lutego 2011, 18:27
Zaczęłam robić, ale ciasto jest strasznie wodniste.A jak Wam wychodzi?A może rozlać ciasto na papier, wstawić do piekarnika i poczekać aż trochę stwardnieje.I dopiero później dołożyć dodatki?
- Dołączył: 2010-07-19
- Miasto:
- Liczba postów: 2721
22 lutego 2011, 18:28
Ah te "cuda" Dukana... Za duzo plynow, dodaj tych otrebow czy czego tam powinnas.
- Dołączył: 2010-01-06
- Miasto: P
- Liczba postów: 3284
22 lutego 2011, 18:29
no właśnie to nic nie daje...
- Dołączył: 2009-05-31
- Miasto: Happiness
- Liczba postów: 3525
22 lutego 2011, 18:31
Robiłam kilka razy i za KAŻDYM razem wyszło... nie będę bluzgać :/
Położyłam na papier -papier idealnie wtopił się w ciasto, że nie szło odkleić i do kosza.
Na blachę bez papieru- przywarło tak mocno, że jak próbowałam podważyć to się całe rozsypało.
Nigdy więcej nie zrobię "dukanowej pizzy"!
- Dołączył: 2010-07-05
- Miasto: Grubasoland
- Liczba postów: 2751
22 lutego 2011, 18:42
To już lepiej zrobić normalne ciasto ale w mniejszej porcji... I się nie męczyć
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
22 lutego 2011, 21:15
ja robię pizze w trochę inny sposób:
Przepis pochodzi z blogu: http://jasminanadukanie.blog.pl
Składniki na spód:
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego / ja dałam łyżkę serka turka figura light
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
Wszystkie
składniki zmieszałam w misce, wylałam na spód naczynia do tarty (takie
białe okrągłe) i wstawiłam do mikrofalówki na 10 minut. Placek wychodzi
fajny, chociaż od spodu troszkę mokry, ale to nic. Poczekałam aż lekko
przestygnie. Tak jak w przepisie na blogu, posmarowałam spód łyżeczką
koncentratu pomidorowego, od siebie dodałam łyżeczkę musztardy. Położyłam
łososia i ogórki z zalewy teściowej (ale można dowolne składniki), oraz troszkę nagięłam dukana i
położyłam plasterek odtłuszczonego sera żółtego z Lidla (12%
tłuszczu.... ciiii) W oryginalnym przepisie było posypane serkiem wiejskim, który ma imitować ser żółty.
Wstawiłam na 3 minutki do mikrofali i voila.
Pizza jest super i wielka szkoda, że więcej jej nie można. Pochłonęłam ją w kilka minut!!!!
Dzięki Jasmina za przepis
a oto moja pizza......
- Dołączył: 2010-07-13
- Miasto: Tomaszów Lubelski
- Liczba postów: 3631
23 lutego 2011, 14:55
O to mój przepis. Nie pamiętam skąd mam ale pychaaaa
PIZZA
( na 2 osoby)
- 6 łyżek otrąb owsianych
- 2 łyżki skrobi
- 1/2 drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości cieplego mleka
- jedno całe jajo
- serek wiejski
- 1/5 szklanki mleka
- 1 lyzka slodziku do drozdzy
- sol do smaku.
- koncentrat pomidorowy
* Otreby zmielic. Drozdze rozkruszyc w miseczce posypac cukrem i zalac ciepym
mlekiem.
Czekamy do wyrosniecia. W innej misce
mieszamy otreby,skrobie,sol,jajko. Gdy drozdze wyrosna,dodajemy do reszty
skaldnikow. Wyrobic ciasto. Na blaszke wykladamy papier i wykladamy ciasto( mi
ciasto wyszlo plynne bardziej, nie wiem jak wam wyjdzie. wiec ja wlozylam na
chwile do piekarnika ,potem wyjelam) A jezeli wam wyszlo normalne to od razu
rozprowadzic po nim koncentrat pomidorowy na to jakies dodatki ja dalam
pieczarki, papryke zolta,czerwona i zielona, cebulke czerwona i na koniec
posypac twarogiem. Doprawic ziolami.Ja dalam oregano i bazylie..;)
- Dołączył: 2010-01-27
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 1269
24 lutego 2011, 09:10
głodomorka by cisto nie było "wodniste", należy otręby wymieszane z innymi produktami zostawić na ok. 20 min. by otręby wciągnęły wilgoć.
Dobrym sposobem jest wylanie ciasta na blat od tortownicy. Wtedy nic się nie rozpływa.
wroobla cieszę się, że pizza wyszła rewelacyjnie i smakowała równie dobrze. By placek nie wychodził mokry od spodu, należy podpiec spód sam i wystudzić go, dopiero potem nakładać składniki i ponownie zapiec.
24 lutego 2011, 16:39
bede probowac za ok 2 tyg jak zjade do domu :> juz na sama mysl slinka mi cieknie