Temat: Pizza Dukana.problem

Zaczęłam robić, ale ciasto jest strasznie  wodniste.A jak Wam wychodzi?A może rozlać ciasto na papier, wstawić do piekarnika i poczekać aż trochę stwardnieje.I dopiero później dołożyć dodatki?
Pasek wagi
Ah te "cuda" Dukana...  Za duzo plynow, dodaj tych otrebow czy czego tam powinnas.
no właśnie to nic nie daje...
Pasek wagi
Robiłam kilka razy i za KAŻDYM razem wyszło... nie będę bluzgać :/
Położyłam na papier -papier idealnie wtopił się w ciasto, że nie szło odkleić i do kosza.
Na blachę bez papieru- przywarło tak mocno, że jak próbowałam podważyć to się całe rozsypało.
Nigdy więcej nie zrobię "dukanowej pizzy"!
To już lepiej zrobić normalne ciasto ale w mniejszej porcji... I się nie męczyć
ja robię pizze w trochę inny sposób:

Przepis pochodzi z blogu: http://jasminanadukanie.blog.pl

Składniki na spód:

- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego / ja dałam łyżkę serka turka figura light
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli

Wszystkie składniki zmieszałam w misce, wylałam na spód naczynia do tarty (takie białe okrągłe) i wstawiłam do mikrofalówki na 10 minut. Placek wychodzi fajny, chociaż od spodu troszkę mokry, ale to nic. Poczekałam aż lekko przestygnie. Tak jak w przepisie na blogu, posmarowałam spód łyżeczką koncentratu pomidorowego, od siebie dodałam łyżeczkę musztardy. Położyłam łososia i ogórki z zalewy teściowej (ale można dowolne składniki), oraz troszkę nagięłam dukana i położyłam plasterek odtłuszczonego sera żółtego z Lidla (12% tłuszczu.... ciiii) W oryginalnym przepisie było posypane serkiem wiejskim, który ma imitować ser żółty.

Wstawiłam na 3 minutki do mikrofali i voila.

Pizza jest super i wielka szkoda, że więcej jej nie można. Pochłonęłam ją w kilka minut!!!!

Dzięki Jasmina za przepis

a oto moja pizza......

Pasek wagi
O to mój przepis. Nie pamiętam skąd mam ale pychaaaa

PIZZA ( na 2 osoby) 

- 6 łyżek otrąb owsianych
- 2 łyżki skrobi
- 1/2 drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości cieplego mleka
- jedno całe jajo
- serek wiejski
- 1/5 szklanki mleka
- 1 lyzka slodziku do drozdzy
- sol do smaku.
- koncentrat pomidorowy
* Otreby zmielic. Drozdze rozkruszyc w miseczce posypac cukrem i zalac ciepym mlekiem.

Czekamy do wyrosniecia. W innej misce mieszamy otreby,skrobie,sol,jajko. Gdy drozdze wyrosna,dodajemy do reszty skaldnikow. Wyrobic ciasto. Na blaszke wykladamy papier i wykladamy ciasto( mi ciasto wyszlo plynne bardziej, nie wiem jak wam wyjdzie. wiec ja wlozylam na chwile do piekarnika ,potem wyjelam) A jezeli wam wyszlo normalne to od razu rozprowadzic po nim koncentrat pomidorowy na to jakies dodatki ja dalam pieczarki, papryke zolta,czerwona i zielona, cebulke czerwona i na koniec posypac twarogiem. Doprawic ziolami.Ja dalam oregano i bazylie..;)


Pasek wagi
głodomorka by cisto nie było "wodniste", należy otręby wymieszane z innymi produktami zostawić na ok. 20 min. by otręby wciągnęły wilgoć.
Dobrym sposobem jest wylanie ciasta na blat od tortownicy. Wtedy nic się nie rozpływa.

wroobla cieszę się, że pizza wyszła rewelacyjnie i smakowała równie dobrze. By placek nie wychodził mokry od spodu, należy podpiec spód sam i wystudzić go, dopiero potem nakładać składniki i ponownie zapiec.


Pasek wagi
bede probowac za ok 2 tyg jak zjade do domu :> juz na sama mysl slinka mi cieknie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.