Temat: Przepisy Dukana

Witam ponownie.

Ja wczoraj zrobiłam sobie super obiad, dla siebie i dla całej mojej rodzinki. Ruloniki Bolognese. Podam Wam drogie kobitki fajną stronę internetową z daniami Dukana. Fajna kobitka utworzyła tę stronę i daje super przepisy. www.dukan.blox.pl

Ja lekko go sobie zmieniłam. Bo do farszu dodałam pieczarki tak jak do przepisu " Pieczarkowe mielone" tez z tej strony. Jakbyście nie mogły znależ to ja chętnie podam. Pyszne. A w skrócie to są naleśniki z farszem z mięsa mielonego ( a ja dodałam pieczarki ). naleśniki oczywiscie tez są na tej stronie i wiele fajnych przepisów na desery. Ja własnie piekę sernik przekładany. Wygląda pysznie i mam nadzieję że tak smakuje.

W tych przepisach jest podawany słodzik do pieczenia a ja używam zwykłego w tabletkach. Więc z mojej obserwacji wynika:

1 łyżka słodzika do piecz.= 3 łyżeczki cukru

3 łużeczki cukru = 3 tabletki słodzika

1 łyżka słodzika do piecz. = ok 5-6 tabletek słodzika 

Pasek wagi

"DROŻDŻÓWKA" Z SEREM

Ciasto :
5 czubatych łyżek otrąb owsianych (zmielonych)

4czubate łyżi otrąb pszennych (zmielonych)
1/3 szkl mleka
50g drożdży
1 jajko
5 tab. Słodzika

Wszystko wymieszać i odstawic na około 20 min .

Masa serowa :
200g chudego twarogu
8 tab słodzika
1 jajko
2 łyżki skrobi
olejek waniliowy i cytrynowy

Wszystko wymieszać. Ciasto nakładac do foremek delikatnie rozgarnąc na boki i nałożyć masę serową .

Piec w 180 st 15-20 min
Po wyciągnięciu podważyć wykałaczą drożdzówki wyciągnąc i posypac słodzikiem

Wyszły mi dwie blaszki o wymiarach 17x8 ( można kupić takie blaszki - tzw pasztetówki)

Pasek wagi

ZUPA JARZYNOWA  FAZA II P+W

SKŁADNIKI:
-2 udka z kurczaka bez skóry (może też być golonka z indyka również bez skóry)
-opakowanie zupy jarzynowej mrożonej
-opakowanie mrożonego kalafiora.
-1 pietruszka
-kawałek selera
-1 cebula
- rosołek jarzynowy
- jogurt naturalny
- koncentrat pomidorowy
-wegeta sól pieprz do smaku

Udka zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną ma mniejsze cząstki pietruszkę. cebulę i seler. gotujemy do miękkości udek. Udka wyjmujemy. Dodajemy połowę opakowania zupy jarzynowej i połowę opakowania kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość miksujemy blenderem ( w celu zagęszczenia naszej zupy).
Dodajemy resztę zupy jarzynowej i kalafiora, rosołki (ok. 2 sztuk). Gotujemy do miękkości. Następnie ja dodaję o.k łyżki koncentratu pomidorowego ( ale to nie jest konieczne. Kwestia gustu). Doprawiamy do smaku wegetą ,solą i pieprzem. Na końcu po wyłączeniu zupy zaprawiamy jogurtem naturalnym. Obieramy udka i mięsko dodajemy do zupki.
Można też dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni (bez tłuszczu)

Pasek wagi
Na razie to tyle. Są to przepisy z forum lub blogów. Sprawdzone osobiście.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.