Temat: Dukan-sprawdzone przepisy

Bardzo ciężko jest odnaleźć na forum szukanego przez nas przepisu, postanowiłam załozyć wątek z przepisami sprawdzonymi przez nas wraz ze zdjęciami.
Na pierwszej stronie będzie spis przepisów, będę ja wraz z dodaniem nowego przepisu uaktualniać.
Bedziemy wtedy wiedziały który przepis jest na jakiej stronie.
 Bardzo Was prosze o podawanie tylko przepisów, wszelkie pytania i sugestie piszemy w wątku "dieta proteinowa od 6.04.2010...." założonego przez Balbinkę

Dopisek ( zdjęcia były ale przez akcję z facebookiem część zdjęć została przez nas usunięta)

Spis treści
  Strona 1
1.Placki proteinowe                                                         
2.Pieczeń rzymska                                                               
3.Sałatka z tuńczyka i serka                                                  
4.Gołąbki w pomidorach                                                     
5.Pasztet z kurczaka                                                             
6.Beziki czekoladowe                                                          
7.Chlebek kukurydziano-otrębowy                                   
8.Sznycle z indyka w sosie curry                                     
9. Galaretka z kurczaka 
   Strona 2                                                     
10. Omlet                                                                           
11. Nutella- chałwa                                                             
12. Kotleciki mielone "knutki"                                               
13. Pasztet proteinowy                                                         
14. Sernik za zimno                                                           
15  Pierś w imbirze i curry                                               
16  Jajecznica po bałkańsku 
   Strona 3                                               
17  kotlety z jajek                                                                  
18  Kanapka omletowa z piersią i serem                                
19 Zupa orientalna                                                                 
20 Babeczki serowe                                                              
21 Ryba po grecku P+W                                                       
22 Sernik  dukanowski                                                          
23 Serek "delicje pomarańczowe"                                         
24 Lody  
   Strona 4                                                                     
25 Tortilla                                                                                  
26 Chlebek kukurydziany                                                           
27 Ptasie mleczko                                                                      
28 Zapiekanka                                                                           
29 Roladki                                                                                 
30 Bułeczki drożdżowe                                                              
31 Babeczki migdałowe                                                             
32 Naleśniki z cukinii                                                               
33 Piankowe śnieżki 
   Strona 5                                               
34 Leniwe kluski                                                                       
35 Ciasto naleśnikowe                                                               
36 Placuszki serowe                                                                  
37 Galaretkowe pyszności                                                         
38 Delicje na nutelli                                                                   
39 Nadziany filet                                                                       
40 Zupa ogórkowa                                                                    
41 Ciasteczka cappuccino                                                         
42 bakłażany zapiekane                                                        
43 Oszukane gołabki                                                     
44 sernik przekładany 
   Strona 6                                                             
45 Tiramisu                                                                              
46 Chleb jak prawdziwy                                                           
47 Kakaowe placuszki z otrębami                                             
48 Pyszny deser z otrębami                                                       
49 Kotlet pysznie otulony                                                          
50 Zapiekanka, faszerowana pierś z kurczaka                           
51. Kotlet z piersi kurczaka w otrębach                                    
52. Mus cytrynowy                                                               
53. Zupa krem                                                           
54. Bigos z młodej kapusty 
    Strona 7                                                    
55. Pizza                                                                                  
56. Gulasz wołowy Pycha!!!!                                                   
57. Racuchy z marchewki                                                        
58. Czekoladowe ptasie mleczko                                             
59. Sernik 2 kolorowy                                                          
60. Fasolka Zanetki                                                   
61. Cynamonki 
   Strona 8                                                                    
62. Ryba zapiekana                                                               
63. Mielonka drobiowa w słoiku                                            
64. Papryka faszerowana                                                       
65. Piersi z kurczaka w cieście z kokosem                   
66. Bigosik
67. Ryba w cieście
68.Boeuf Strogonow                                                             
69. Kanapki panini
70. Pycha placuszki z piersi
71. Ciasto jogurtowe
   Strona 9
72. Tiramisu                                                                   
73. Placki z kalafiora
74. Pulpeciki
75. Zawijane fileciki
76. Chłodnik litewski
77.Zupa gulaszowa
78.babeczki serowo-truskawkowe
79. Roladki z kurczaka
80. Tost Dukana
81. kotlety mielone
83. Chleb kukurydziany   
   Strona 10                                             
84. Ciasto jogurtowo-serowe
85. Bajaderki
86. Tortilla
87. Chlebek Surimi
88. Otrębowy chlebek
89. Kajzerki
90. Sałatka z tuńczyka
91. Leniwe gołabki
   Strona 11
92. Torcik                                                         
93. Placki-kotlety
94. Jagodowy deser
95. Sernik pieczony w kąpieli wodnej
96. Mielone z kalafiorem i marchewką
97. Pasta figielka
98. Pulpeciki z pieczarkami
99. Paluszki serowo kukurydziane
100. Kluski serowe
101. Sernik na zimno "Rewelacja"
     Strona 12
102. Serniczek                                                   
103. Pieczarki z grilla
104. Kalafior z grilla
105. Szpinakowe naleśniki
106. Placuszki otrębowe z tuńczykiem
107. Chlebek
108. Knedle serowe
     Strona 13
109. Ptasie mleczko                                           
110. Schabowe z papryka duszoną
111.Dip na zimno
112 Szybki sernik                                 
113 Mufinki jogurtowe
114 Rolada z nutellą
115 Pizza
116 Sernik
117 Gołabki bez zawijania
    Strona 14
118 Chlebek otrębowy                                             
119 Ciastka z otrębów
120 Piernik
121 Placuszki z cukini
122 Drożdżówki z pieczarkami
123 Rybne pulpeciki
124 Babka pomarańczowa
125 Śledź "Japończyk"
     Strona 15
126 Kurczak w majeranku i czosnku
127 Sałatka Surimi
128 Zupa z surimii
129 Wędlina drobiowa
130 Talerz kalafiorowo-brokułowy
131 ryba pieczona z warzywami
132 Sałatka brokułowa
133 Pianka pomarańczowa
134 Gofry
135 Zapiekane naleśniki z mięsem
136 Sałatka z kurczaka
  Strona 16
137 Kuleczki zbożowe musli
138 Biała kiełbasa
139 Chlebek z ziołami
140 kinder mleczna czekolada
  






















.
Pasek wagi
Rosół z kury po tajsku
Czas przygotowania: 15 minut • Czas gotowania: 120-180 minut
Porcja dla 2 osób
· 2 kawałki kurczaka
· 2 I zimnej wody
· 1 cebula pokrojona w ćwiartki
· 1 pączek grubo posiekanej kolendry
· 2 świeże, roztarte łodygi trawy cytrynowej
(tylko biała część)
· 2 rozdrobnione (lub nie) listki kaffir lime
(przyprawa z kuchni indonezyjskiej)
· 1 łyżka stołowa posiekanego gałgantu
chińskiego (lub imbiru)
· sól, pieprz
Kurczaka włożyć do głębokiego garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z jej
powierzchni szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałe składniki i gotować 2-3 godziny na wolnym
ogniu. Trawa cytrynowa i liście kaffir lime nadadzą potrawie cytrynowy smak. Używać wyłącznie pędów
kolendry.

Szaszłyki z kurczaka w musztardzie
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 15 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 filety z kurczaka
· 2 łyżki stołowe ostrej musztardy
· 1 łyżeczka soku z cytryny
· pół posiekanego ząbka czosnku
· 250 ml gorącej wody
· 1 kostka bulionowa o niskiej zawartości
tłuszczu
· 50 ml chudego mleka
· 1 łyżeczka maizeny (skrobi kukurydzianej)
Filety z kurczaka pokroić na duże kawałki i włożyć do salaterki. W osobnej misce wymieszać musztardę z
sokiem z cytryny, czosnkiem i bulionem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Odlać jedną czwartą
marynaty. Pozostałą marynatą zalać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na a godziny do lodówki. Po
czym czasie nabić kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków i piec 15 minut w gorącym piekarniku.
Pozostałą marynatę wlać do rondelka, dodać mleko wymieszane z maizeną. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje.

Szaszłyki z kurczaka w jogurcie
Czas przygotowania: 30 minut • Czas pieczenia: 10 minut
Porcja dla 2 osób
· 0,5kg filetów z kurczaka
· 1 łyżeczka kurkumy
· szczypta ostrej papryki
· pół łyżeczki zmielonego kminku
· pół łyżeczki zmielonej kolendry
· pęczek małych cebulek
· 2 beztłuszczowe jogurty naturalne
· pół cytryny
· sól, pieprz
Filety Z kurczaka pokroić na kawałki. Włożyć do głębokiego naczynia, dodać jogurt i przyprawy. Wszystko
dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na 3 godziny do lodówki. Następnie odlać marynatę i nabić
kawałki kurczaka na przemian z ćwiartkami cebuli na drewniane patyczki do szaszłyków, doprawić solą i
pieprzem. Piec 10 minut w piekarniku (na grillu).
W tym czasie obrać i posiekać 2 cebulki, a następnie przyrumienić je na teflonowej patelni na wolnym
ogniu. Zalać je marynatą i delikatnie podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić solą i
pieprzem. Na koniec skropić sokiem z cytryny. Podawać szaszłyki z tak przygotowanym sosem.


Szaszłyki z kurczaka w ziołach
Czas przygotowania: 30 minut • Czas pieczenia: 8-10 minut
Porcja dla 5 osób
· 1 kg filetów z kurczaka
· 250 ml beztłuszczowego jogurtu
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· 1 łyżeczka kurkumy
· 1 łyżeczka zmielonego kminku
· 1 łyżeczka zmielonej kolendry
· 1 łyżeczka startego imbiru
· 1 starty ząbek czosnku
25 drewnianych patyczków do szaszłyków namoczyć w wodzie, dzięki czemu nic spalą się w czasie
pieczenia. Usunąć nadmiar tłuszczu z filetów i pokroić je w dużą kostkę. Przygotować marynatę z jogurtu
i wszystkich przypraw. Nabić kawałki kurczaka na patyczki, ułożyć na talerzu i zalać marynatą. Pozostawić
na kilka godzin lub całą noc w lodówce. Następnie piec na grillu 8-10 minut, aż mięso będzie miękkie i
zrumienione na złoty kolor.


Marynowane szaszłyki z kurczaka
Czas przygotowania: 30 minut • Czas pieczenia: 10 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 filety z kurczaka
· 4 ząbki czosnku
· 2 cytryny
· 1 łyżeczka zmielonego kminku
· 1 łyżeczka tymianku
· 1 zielona lub czerwona papryka
· 8 młodych cebulek
· sól, pieprz
Dzień przed podaniem potrawy pokroić filety na kawałki. Włożyć je do głębokiego talerza, dodać
posiekany czosnek, sok z cytryny, kminek, tymianek, sól i pieprz. Przykryć folia, aluminiową i pozostawić
w chłodnym miejscu na całą noc. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić w ćwiartki.
Następnie nabijać mięso na przemian z warzywami na patyczki do szaszłyków, posmarować marynatą i
piec na ruszcie albo na grillu w piekarniku 5 minut z każdej strony

Keks z indyka
Czas przygotowania: 15 minut • Czas pieczenia: 20-30 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 eskalopki z piersi indyka (lub kurczaka)
· 1 duża cebula pokrojona na cienkie paseczki
· 2 łyżki stołowe przypraw (ziarna kminku,
bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz,
papryka, imbir)
· 6 jajek
· 2 łyżki stołowe maizeny
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Zmiksować mięso z cebulą, dodać zioła i przyprawy, wbić jajka i dodać
maizenę. Włożyć masę do formy na keks lub do żaroodpornego naczynia do kąpieli wodnej i piec w
piekarniku 20-30 minut.



Kogucik w limonkach zapiekany w słonej skorupce
Czas przygotowania: 25 minut • Czas pieczenia: 50 minut
Porcja dla 2 osób
· 1 bouquet garni
· 2 limonki
· 1 cebula
· 1 kogucik (400-500g)
· 1 l wody
· 2 białka
· 2 kg grubej soli
· sól, pieprz
Dzień wcześniej wrzucić do 1 l zimnej wody bouquet garni, sok wyciśnięty z 1 limonki, obraną i
pokrojona, na kawałki cebulę, sól, pieprz oraz kogucika. Następnego dnia natrzeć środek kogucika
marynatą. Wymieszać białka z grubą solą i wysmarować nimi żaroodporne naczynie. Ułożyć w nim
kogucika i przykryć pozostałą solą. Piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 210°C.
Przed podaniem rozbić łyżką skorupkę z soli, podzielić kogucika na pół i skropić sokiem z limonki.



Udka kurczaka w papilotach
Czas przygotowania: 10 minut • Czas pieczenia: 45 minut
Porcja dla 2 osób
· 100 g beztłuszczowego twarożku
· 1 posiekana szalotka
· 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
· 20 posiekanych gałązek szczypiorku
· 2 udka kurczaka
· sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Przygotować farsz: wymieszać twarożek, szalotkę, pietruszkę i szczypiorek.
Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć skórę z udek kurczaka, a następnie ostrym nożem zrobić w miejscu,
gdzie mięso jest najgrubsze, nacięcie długości około 2 cm i głębokości około 1,5 cm. Wypełnić nacięcia
farszem, a jego resztą posmarować całe udka. Wyciąć dwa kwadraty z folii aluminiowej, ułożyć na nieb.
udka i zawinąć folię, łącząc brzegi. Na dno żaroodpornego naczynia wlać odrobinę wody, położyć
papiloty i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut.
Indyk w mleku
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 50 minut
Porcja dla 4 osób
· 5 ząbków czosnku
· 1 filet z indyka (ok. 1 kg)
· szczypta gałki muszkatołowej
· 1 l chudego mleka
· sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 210°C. Obrać ząbki czosnku. Indyka doprawić solą i pieprzem, natrzeć gałką
muszkatołową. Ułożyć indyka w rondlu z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać ząbki czosnku.
Wlać mleko - mięso powinno być co najmniej w trzech czwartych zanurzone w nim. Delikatnie
podgrzewać 5 minut na wolnym ogniu. Wstawić do piekarnika na mniej więcej 50 minut. Co 10 minut
odwracać indyka. Po 50 minutach przykryć rondel i pozostawić na kolejne 10 minut w wyłączonym
piekarniku.
Podawać z powstałym sosem.



Eskalopki z indyka w papilotach
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 25 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 cienkie plastry piersi indyczej
· 100 g beztłuszczowego twarożku
· 1 łyżeczka maizeny
· 2 łyżeczki musztardy z Meaux
· 2 łyżeczki musztardy z Dijon
· 2 łyżeczki różowego pieprzu
· 2 gałązki tymianku
· sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180°C Eskalopki podsmażyć na patelni 2 powłoką zapobiegającą przywieraniu lub
grillować 1 minutę z każdej strony. Przełożyć mięso na talerz. Twarożek ubić z maizeną i musztardą w
miseczce. Doprawić solą i pieprzem, dodać zmielony różowy pieprz.
Z papieru do pieczenia wyciąć cztery prostokąty 20x30 cm. Ułożyć eskalopki na papierze i nałożyć na
nie sos. Posypać posiekanym tymiankiem. Zamknąć papiloty, kilkakrotnie zawijając papier. Następnie
ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika na mniej więcej 25 minut. Podawać gorące.



Eskalopki z kurczaka tandoori
Czas przygotowania: 15 minut • Czas pieczenia: 20 minut
Porcja dla 6 osób
· 2 beztłuszczowe jogurty
· 2 łyżeczki tandoori masala (indyjska
mieszanka przypraw)
· 3 rozgniecione ząbki czosnku
· starty korzeń imbiru (ok. 2cm)
· odrobina ostrej papryki
· sok z 1 cytryny
· 6 cienkich plastrów z piersi kurczaka
· sól, pieprz
Wszystkie składniki (poza mięsem) dokładnie wymieszać. Należy dobrze rozdrobnić czosnek oraz
paprykę i zetrzeć imbir, by masa miała jednolitą konsystencję. Mięso kurczaka ponacinać, aby substancje
aromatyczne z jogurtowej marynaty mogły przeniknąć do wnętrza. Marynować całą noc w lodówce.
Następnego dnia piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku (temperatura 180°C), a następnie
przyrumienić na grillu.
Grillowane eskalopki drobiowe w jogurcie i curry

Czas przygotowania: 5 minut • Czas pieczenia: 5 minut
Porcja dla 4 osób
· 2 beztłuszczowe jogurty
· 3 łyżeczki curry
· 4 cienkie eskalopki drobiowe
· sól, pieprz
Rozgrzać grill. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem i curry. W tak przygotowanej marynacie moczyć
eskalopki mniej więcej a godziny w chłodnym miejscu, Eskalopki piec na grillu 5 minut, smarując je w
tym czasie 1-2 razy marynatą.



Kurczak z trawą cytrynową

Czas przygotowania: 30 minut • Czas gotowania: 55 minut
Porcja dla 8 osób
· 1,5 kg cienkich plastrów z piersi kurczaka
· 2 małe cebulki
· 3 łodygi trawy cytrynowej
· szczypta słodkiej papryki
· 2 łyżki stołowe nuoc mam (wietnamska
przyprawa w płynie)
· 2 łyżki stołowe sosu sojowego
· 2 łyżki stołowe Hermesetas (lub innego
słodziku niskokalorycznego)
· sól, pieprz
· olej do smażenia
Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na cienkie paseczki. Trawę cytrynową drobniutko
pokroić. Mięso podsmażyć na odrobinie oleju, tak by się przyrumieniło (około 10 minut). Dodać cebule,
trawę cytrynową, paprykę, nuoc mam, sos sojowy, sól, pieprz i Hermeseras. Zmniejszyć ogień, przykryć i
dusić 45 minut.

Kurczak po indyjsku
Czas przygotowania: 40 minut • Czas gotowania: 6O minut
Porcja dla 4 osób
· 1 cytryna
· 1 korzeń imbiru
· 3 ząbki czosnku
· 1 kurczak pokrojony na kawałki
· 3 beztłuszczowe jogurty naturalne
· 3 łyżeczki mielonego cynamonu
· 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
· 1 łyżeczka nasion kolendry
· 3 goździki
· 10 listków mięty
· 2 cebule
· 1 łyżka stołowa wody
· 1 drobiowa kostka bulionowa bez tłuszczu
· sól, pieprz
Cytrynę obrać ze skórki. Imbir obrać i posiekać, tak aby uzyskać 4 łyżki stołowe. Czosnek obrać i
posiekać, W dużym talerzu wymieszać jogurty, imbir, czosnek, przyprawy, cytrynę i posiekane listki
mięty. Do tak przygotowanej marynaty włożyć posypane solą i pieprzem kawałki kurczaka i wstawić go
do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia cebule pokroić na cienkie paseczki i zeszklić z odrobiną wody w szerokim rondlu do
smażenia z powłoką zapobiegającą przywieraniu, następnie dodać kurczaka z całą marynatą. Gotować na
wolnym ogniu mniej więcej 1 godzinę. Do powstałego sosu dodać kostkę bulionową. Podawać na
gorąco.

Kurczak w imbirze
Czas przygotowania: 20 minut • Czas gotowania: 60 minut
Porcja dla 4 osób
· 1 kurczak
· 2 duże cebule
· 3 ząbki czosnku
· kilka goździków
· 5 g startego imbiru
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
· woda
Kurczaka pokroić na kawałki. Obrana i pokrojoną cebulę oraz posiekane ząbki czosnku przysmażyć na
lekko naoliwionej patelni na małym ogniu. Dodać kawałki kurczaka z powtykanymi goździkami. Zalać
wodą. Dodać starty imbir. Doprawić solą i pieprzem. Górować na wolnym ogniu aż do całkowitego
wyparowania wody.

Kurczak w tymianku
Czas przygotowania: 35 minut • Czas gotowania: 30-35 minut
Porcja dla 4 osób
· 1 kurczak
· 1 wiązka świeżego tymianku
· 2 szare szalotki
· 3 beztłuszczowe jogurty
· pół cytryny
· pęczek natki pietruszki
· kilka listków mięty
· 1 ząbek czosnku
· sól, pieprz
· woda
Kurczaka pokroić na kawałki i przyprawić. Do dolnej części naczynia do górowania na parze nalać sporą
ilość wody, posolić ją i doprowadzić do wrzenia. Połowę gałązek tymianku ułożyć w górnej części
naczynia. Na tymianku ułożyć kawałki kurczaka, nakryć je pozostałymi gałązkami tymianku i obranymi
oraz pokrojonymi na cienkie plasterki szalotkami. Przykryć naczynie i gotować kurczaka 30-35 minut od
momentu pojawienia się pary.
Jogurty wlać do miski, dodać sok z połowy cytryny oraz umyte, odsączone i posiekane listki mięty,
natkę pietruszki oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i
odstawić w chłodne miejsce. Podawać jako sos do kurczaka.

Kurczak w jogurcie
Czas przygotowania: 15 minut •Czas gotowania: 90 minut
Porcja dla 4 osób
· 1 kurczak
· 120 g posiekanej cebuli
· 2 beztłuszczowe jogurty
· pół łyżeczki zmielonego imbiru
· pół łyżeczki zmielonej papryki
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· 2 łyżeczki curry
· skórka z połowy cytryny
· sól, pieprz
Kurczaka pokroić na kawałki, zdjąć skórę i ułożyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Pozostałe składniki wymieszać i dodać do kurczaka. Przykryć patelnię. Gotować na małym ogniu około
1,5 godziny. Doprawić do smaku wedle uznania. W razie potrzeby pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę
z patelni, by odparować sos.

Kurczak w cytrynach
Czas przygotowania: 15 minut • Czas gotowania: 45 minut
Porcja dla 2 osób
· 0,5 kg fileta z kurczaka
· 1 pokrojona na cienkie plasterki cebula
· 2 ząbki czosnku
· pół łyżeczki posiekanego imbiru
· sok i skórka z 2 cytryn
· 2 łyżki stołowe sosu sojowego
· 1 bouquet garni
· szczypta cynamonu
· szczypta zmielonego imbiru
· sól, pieprz
· 150 ml wody
Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Cebule, czosnek i imbir smażyć 3-4 minuty na małym ogniu
w rondlu z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać mięso i podsmażać 2 minuty na dużym ogniu,
mieszając szpatułką. Skropić sokiem z cytryny, dolać sos sojowy i 150 ml wody. Dodać bouquet garni,
cynamon, zmielony imbir, startą skórkę z cytryny. Doprawić sola oraz pieprzem i gotować 45 minut pod
przykryciem na małym ogniu. Podawać gorące.


Kurczak egzotyczny
Czas przygotowania: 20 minut • Czas gotowania: 80 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 podudzia kurczaka
· 2 ząbki czosnku
· 2 cebule
· 3 beztłuszczowe jogurty
· szczypta quatre-épices (francuska mieszanka
4 przypraw: pieprzu, goździków, gałki
muszkatołowej i imbiru zmieszanych w
zbliżonych proporcjach)
· 2 łyżeczki curry
· 1 laska cynamonu
· 2 łyżeczki kminku
· 10 nasion kardamonu
· 10 g szafranu w nitkach
· szczypta pieprzu kajeńskiego
· odrobina oliwy
Zdjąć skórę z udek kurczaka i podsmażyć je na średnim ogniu w lekko naoliwionym szerokim rondlu do
smażenia. Dodać drobno pokrojone cebule i posiekany czosnek. Przyrumienić. Jogurt ubić z quatreépices
i curry, a następnie wlać do rondla z kurczakiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 50
minut. Następnie dodać laskę cynamonu, kminek, kardamon, szafran i pieprz kajeński. Gotować kolejne
30 minut.
Przełożyć udka do podgrzanego talerza. Przecedzić sos, a następnie ubijać go kilki sekund mikserem,
aby miał gładką konsystencję. Polać udka sosem i natychmiast podawać.


Kurczak tandoori
Czas przygotowania: 30 minut • Czas pieczenia: 35 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 udka z kurczaka
· sok z cytryny
· 4 łyżeczki pasty curry tandoori
· 2 beztłuszczowe jogurty
· 1 ząbek czosnku
· sól, pieprz

Zdjąć skórę z udek i podzielić je na pół. Ponacinać mięso w wielu miejscach. Ułożyć kawałki kurczaka w
głębokim talerzu i skropić je sokiem z cytryny. W dużej misce wymieszać pastę curry tandoori z jogurtem
i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Delikatnie doprawić solą oraz pieprzem i uzyskanym sosem zalać
mięso. Przykryć i marynować je co najmniej 6 godzin w lodówce, przewracając w tym czasie udka w
marynacie 2-3 razy.
Wyjąć udka z marynaty, osączyć i grillować je w piekarniku 35 minut, przewracając i skrapiając 3-4
razy resztą marynaty.


Ryjetki z kurczaka
Czas przygotowania: 15 minut • Czas smażenia: 5 minut
Porcja dla 3 osób
· 0,5 kg fileta z piersi kurczaka (lub indyka)
· 2 posiekane cebule
· 5 posiekanych korniszonów
· 100 ml beztłuszczowego jogurtu
· szczypta zmielonej papryki
· szczypta gałki muszkatołowej
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Podsmażyć kurczaka na lekko naoliwionej patelni na dużym ogniu, aż się przyrumieni. Zmiksować z
pozostałymi składnikami aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć masę do kamionkowego naczynia i
wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Pieczeń z kurczaka w cytrynach i kaparach
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 20 minut
Porcja dla 4 osób
· 1 drobno pokrojona czerwona cebula
· 0,8 kg fileta z kurczaka pokrojonego w wąskie
paski
· starta skórka z 1 cytryny
· 1 łyżka stołowa małych kaparów osączonych
z marynaty i opłukanych
· 75 ml soku z cytryny
· 5 posiekanych listków bazylii
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na delikatnie naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą
przywieraniu. Cebulę zdjąć z patelni, Na tej samej patelni smażyć 15 minut na średnim ogniu kawałki
kurczaka. Dodać cebulę, skórkę z cytryny, kapary, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Podawać na gorąco.


Pieczeń z kurczaka z papryką
Czas przygotowania: 35 minut • Czas pieczenia: 6 minut
Porcja dla 4 osób
· 4 filety z kurczaka
· 6 małych czerwonych cebulek (lub szalotek)
· 3-6 świeżych czerwonych papryk
· 4 ząbki czosnku
· kawałek świeżego imbiru
· 1 łodyga trawy cytrynowej
· 150 ml wody
· sól, pieprz

Każdy filet pokroić wzdłuż na 8 kawałków. Jedną cebulę pokroić na cienkie krążki do dekoracji potrawy.
Umyć i obrać papryki oraz cebule (lub szalotki). Dokładnie zmiksować papryki, połowę imbiru i 1 trawę
cytrynową. Odstawić. Czosnek, cebulę i drugą połowę imbiru również zmiksować.
Podsmażyć paprykowe purće na patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu (1-2 minuty). Dodać
kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać, tak by mięso było obtoczone papryką. Wlać wodę, dodać purće
z cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia 5 minut na mocnym ogniu. Potrawę podawać
gorącą, udekorowaną krążkami cebuli.


Suflet z wątróbek drobiowych
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 30 minut
Porcja dla 2 osób
· 250 g wątróbek drobiowych
· 1 obrany ząbek czosnku
· 1 wiązka natki pietruszki
· 4 jajka
· 500 ml sosu beszamel dr Dukana
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Wątróbki podsmażyć na lekko naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, następnie
posiekać je z czosnkiem i pietruszką. Oddzielić białka od żółtek.
Do beszamelu dodać posiekane wątróbki i żółtka jaj, Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać
je do wątróbki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut, aż suflet się zrumieni.


Terrine z wątróbek drobiowych
Czas przygotowania: 15 minut • Czas smażenia: 5 minut
Porcja dla 4 osób
· 300 g wątróbek drobiowych
· 3 łyżki stołowe octu malinowego
· 1 wiązka estragonu
· 150 ml beztłuszczowego twarożku
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Wątróbki usmażyć na mocnym ogniu na lekko naoliwionej patelni z powłoką, zapobiegająca
przywieraniu. Rozcieńczyć wywar, który powstał w trakcie smażenia, octem malinowym. Doprawić
wszystko solą i pieprzem. Oberwać listki estragonu i wrzucić je do miksera razem z wątróbkami i
twarożkiem. Zmiksować na purée i przełożyć do formy.
Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Terrine z szynki
Czas przygotowania: 40 minut • Bez gotowania
Porcja dla 4 osób
· 2 torebki żelatyny
· 0,5 l wody
· 1 duży pęczek natki pietruszki
· 200 g szynki z kurczaka (lub szynki z indyka)
W rondelku rozpuścić 2 torebki żelatyny w 0,5 l wody. Powoli doprowadzić płyn do wrzenia, ciągle
mieszając. Gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć go z ognia i odstawić, by ostygł. Pietruszkę umyć, odciąć
DANIA Z MIĘSA
Przekąska z szynki
Czas przygotowania: 15 minut • Bez gotowania
Porcja dla 4 osób
· 170 g chudej szynki pokrojonej w kostkę
· 225 g beztłuszczowego serka Gervais (serka
topionego)
· kilka drobno posiekanych gałązek szczypiorku
· 4 drobno posiekane szalotki
· majeranek lub inna przyprawa wedle gustu
· kilka kropli sosu tabasco
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki.

Wołowina Luc Lac
Czas przygotowania: 10 minut • Czas smażenia: 10 minut
Porcja dla 2 osób
· 400 g wołowiny
· 2 łyżki stołowe sosu sojowego
· 1 łyżka stołowa sosu ostrygowego
· 1 duży kawałek korzenia imbiru
· 4 ząbki czosnku
· pieprz
· kilka łodyżek kolendry
· odrobina oleju
Mięso pokroić w 1-centymetrową kostkę. Doprawić sosem sojowym, sosem ostrygowym, startym
korzeniem imbiru i pieprzem. Marynować co najmniej 30 minut. Tuż przed podaniem naoliwić delikatnie
patelnię i zeszklić na niej zmiażdżone ząbki czosnku. Kiedy czosnek się przyrumieni i zacznie ładnie
pachnąć, dodać mięso i smażyć je na bardzo mocnym ogniu około 15 sekund, ciągle mieszając. Mięso nie
powinno być dobrze wysmażone, tylko odrobinę krwiste. Udekorować kilkoma łodyżkami kolendry.

Pulpety wołowe w ziołach
Czas przygotowania: 30 minut • Czas smażenia: 5 minut na każdą partie pulpetów
Porcja dla 3 osób
· 1 średnia cebula
· 750 g mielonej wołowiny
· 2 ząbki czosnku
· 1 jajko
· 1 łyżka stołowa chińskiego sosu śliwkowego
· 1 łyżka stołowa sosu worcestershire
· 2 łyżki stołowe rozmarynu
· 1-2 łyżki stołowe mięty (lub bazylii)
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Wymieszać posiekaną cebulę, mielone mięso, zmiażdżony czosnek, roztrzepane jajko, bosy i drobno
posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pulpeciki wielkości orzecha. Smażyć około 5
minut w szerokim rondlu w niewielkich porcjach na średnim ogniu.
Pulpety orientalne
Czas przygotowania: 20 minut • Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla 3 osób
· 0,5 kg chudej mielonej cielęciny
· 1-2 szklanki wody
· 3 łyżki stołowe sosu sojowego
· 2 łyżki stołowe octu Xeres (białego wina
hiszpańskiego)
· pół kostki bulionu wołowego bez tłuszczu
· 2 duże obrane ząbki czosnku
· pół łyżeczki świeżego startego korzenia
imbiru
· 2 cienko pokrojone szalotki
· 1 łyżeczka maizeny
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Z mięsa uformować małe pulpeciki. Przyrumienić je z każdej strony na mocnym ogniu na lekko
naoliwionej patelni z powloką zapobiegająca przywieraniu. Odstawić.
Do naczynia wlać szklankę wody, dolać sos powstały po smażeniu mięsa i wymieszać. Dodać wszystkie
pozostałe składniki poza maizeną. Całość dokładnie wymieszać, wrzucić pulpeciki. Dolać tyle wody, by
pulpety były zanurzone w sosie, ale nie całkowicie. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Można dodać
rozpuszczoną w wodzie maizenę, by zagęścić sos.

Żeberka cielęce wiktoriańskie
Czas przygotowania: 15 minut • Czas pieczenia: 40-50 minut
Porcja dla 2 osób
· 0,5 kg pomidorów w puszce
· 150 g startej marchewki
· 150 g posiekanego selera
· 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
· 2 żeberka cielące
· sól, pieprz
Przełożyć pomidory z puszki do salaterki. Dodać marchewkę, seler, bazylię, sól i pieprz. Wymieszać. Sos
wlać do małego żaroodpornego naczynia. Do formy włożyć żeberka, tak by całkowicie zanurzyły się w
sosie. Piec 40-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Wątróbki cielęce w occie malinowym
Czas przygotowania: 15 minut • Czas smażenia: 10 minut
Porcja dla 1 osoby
· 1 mała cebula pokrojona na cienkie krążki
· 100 g wątróbki cielęcej
· 1 posiekana szalotka
· 1 łyżka stołowa octu malinowego
· 1 łyżeczka tymianku
· pół liścia laurowego
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Krążki cebuli zeszklić na średnim ogniu na lekko naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą
przywieraniu. Kiedy cebula się przyrumieni, przełożyć ją na osobny talerz. Wątróbki smażyć mniej więcej
4 minuty z każdej strony na tej samej patelni. Doprawić je solą i pieprzem, zdjąć z patelni i przykryć, aby
pozostały ciepłe.
Na tej samej patelni zeszklić szalotkę na średnim ogniu. Dodać ocet malinowy, tymianek, listek
laurowy i smażyć wszystko 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać wątróbkę, by się podgrzała z pozostałymi
składnikami. Podawać natychmiast.

Królik w papilotach
Czas przygotowania: 15 minut • Czas pieczenia: 50 minut
Porcja dla 2 osób
· 2 bardzo cienkie eskalopki drobiowe
· 2 combry z królika
· tymianek, liść laurowy, cząber lub rozmaryn
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
Eskalopki usmażyć na mocnym ogniu na lekko naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą
przywieraniu. Podzielić combry na 2 części i każdą część owinąć połowa eskalopka. Ułożyć mięso na
kawałkach folii aluminiowej, posypać ziołami i doprawić wedle gustu. Zawinąć papiloty i wsławić na 50
minut do piekarnika nagrzanego do 220°C.

Królik w pikantnym sosie
Czas przygotowania: 30 minut • Czas gotowania: 75 minut
Porcja dla 4 osób
· 1 łyżka stołowa kaparów
· kilka korniszonów pokrojonych w plasterki
· sól, pieprz
· odrobina oliwy
· 1 królik
· 1 posiekana szalotka
· 8 łyżeczek beztłuszczowego twarożku
· 1 łyżka stołowa musztardy (białej)
Królika i szalotkę podsmażyć na lekko naoliwionej patelni. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod
przykryciem na małym ogniu mniej więcej 1 godzinę. Następnie dodać twarożek, musztardę, kapary i
korniszony. Podgrzewać całość kilka minut. Uwaga: sos nie powinien się gotować.

Pasztet wiejski
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 60 minut
Porcja dla 8 osób
· 12 plastrów mięsa z indyka
· 200 g wątróbki kurczaka
· 250 g chudej szynki
· 1 cebula
· 700 g mielonego mięsa zawierającego 5%
tłuszczu
· 1 łyżeczka tymianku
· 1 łyżeczka oregano
· 4 ząbki czosnku
· 4 goździki
· 1 łyżka stołowa czerwonego porto
· szczypta gałki muszkatołowej
· pieprz
W maszynce do mięsa zmielić 4 plastry mięsa z indyka, wątróbkę, szynkę i cebulę. Włożyć do naczynia
razem z mielonym mięsem. Zgnieść czosnek i goździki, dodać porto, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła i
wszystko dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną wyłożyć plastrami mięsa, tak by wystawało z
naczynia. Na indyka wyłożyć masę i dokładnie ją ugnieść. Zawinąć mięso, tak by zakrywało wierzch
formy, przykryć i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu odstawić na 5 minut, odlać nadmiar płynu i ostudzić.

Pieczeń cielęca w sosie
Czas przygotowania: 10 minut • Czas gotowania: 60 minut
Porcja dla 4 osób
· 1 kg pieczeni cielęcej
· 1 ząbek czosnku
· 1 duża szalotka
· 1 pomidor
· 1 kostka bulionu cielęcego bez tłuszczu
· 1 łyżka stołowa oregano, bazylii i ziół
prowansalskich
· sól, pieprz
· 1 szklanka wody
Mięso przyprawić sola i pieprzem, a następnie zrumienić najpierw na mocnym, później na średnim
ogniu. Posiekać szalotkę i czosnek. Pomidora pokroić na kawałki. Kiedy mięso się ładnie przyrumieni,
dodać rozpuszczoną w 1 szklance wody kostkę bulionową.
Do sosu dodać sól, pieprz, czosnek, szalotkę, zioła. Kiedy sos odrobinę odparuje, dodać pomidora.
Pieczeń podawać pokrojoną na kawałki, polana sosem.

Roladki z szynki
Czas przygotowania: 10 minut • Bez gotowania
Porcja dla 4 osób
· 1 ząbek czosnku
· pół pęczka szczypiorku
· 200 g beztłuszczowego twarożku
· 8 plastrów chudej szynki
· 8 listków sałaty
· 4 gałązki natki pietruszki
Czosnek obrać i posiekać, szczypiorek umyć i pokroić, a następnie wymieszać z serkiem. Plasterki szynki
posmarować twarożkiem i zwinąć w ruloniki. Wstawić do lodówki na 30 minut, żeby serek stężał. Talerz
udekorować dwoma liśćmi sałaty, na nich ułożyć po 2 roladki z szynki. Ozdobić pietruszką.
DANIA Z JAJEK

Jajecznica z wędzonym łososiem
Czas przygotowania: 10 minut • Czas gotowania: 10 minut
Porcja dla 4 osób
· 100 g wędzonego łososia
· 8 jajek
· 80 ml beztłuszczowego mleka
· 1 łyżka stołowa beztłuszczowego twarożku
· 4 gałązki szczypiorku
· sól, pieprz
Łososia pokroić na cienkie paseczki. Jajka ubić w misce, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Wlać do
rondla chude mleko. Gdy mleko się podgrzeje, dodać ubite jajka i gotować na małym ogniu, ciągle
mieszając. Zdjąć z ognia, dołożyć łososia i twarożek. Udekorować szczypiorkiem i szybko podawać.

Jajecznica
Czas przygotowania: 10 minut • Czas gotowania: 10 minut
Porcja dla 2 osób
· 4 jajka
· pół szklanki chudego mleka
· szczypta gałki muszkatołowej
· 2 gałązki posiekanej pietruszki (lub
szczypiorku)
· sól, pieprz
Jajka ubić jak na omlet, dolać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć na małym
ogniu, ciągle mieszając. Podawać natychmiast po przyrządzeniu posypane posiekaną pietruszką lub
szczypiorkiem.

Jajecznica z krabem
Czas przygotowania: 10 minut • Czas gotowania: 10 minut
Porcja dla 4 osób
· 6 średniej wielkości jajek
· 2 łyżki stołowe nuoc mam (przyprawa
wietnamska)
· 100 g mięsa kraba
· 2 średnie szalotki
W misce delikatnie rozbić widelcem jajka z nuoc mam. Mięso kraba starannie odsączyć. Szalotki pokroić
na cienkie paseczki i podsmażyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, aż się zeszklą, a
następnie dodać je do jajek. Podsmażyć mięso kraba, tak by się delikatnie przyrumieniło, i wymieszać je
z jajkami. Całość podgrzewać 3-5 minut, żeby jajecznica ścięła się delikatnie, ale nie była zbyt mocno
podsmażona. Zdjąć z ognia i podawać natychmiast.
Super przepisy wielkie dzięki :))))))
już niektóre analizuję bardzo super!!!!!!!!!!
6+
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.