- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 lutego 2010, 20:54
17 lutego 2010, 22:14
17 lutego 2010, 22:33
17 lutego 2010, 23:07
17 lutego 2010, 23:45
18 lutego 2010, 08:16
18 lutego 2010, 13:53
18 lutego 2010, 19:50
18 lutego 2010, 21:51
Edytowany przez 18 lutego 2010, 21:53
19 lutego 2010, 19:34
19 lutego 2010, 19:56
Muffiny
4 jajka
4 łyżki stołowe otrąb pszennych
8 łyżek stołowych otrąb owsianych
4 łyżki stołowe beztłuszczowego twarogu (1/4 kostki 250g)
pół łyżeczki słodziku (lub 12 pastylek)
aromat
do wyboru: skórka z cytryny, kawa lub cynamon (ja nasypałam wiórki
kokosowe)
Rozgrzej piekarnik do 180stopni C.
Ubij białka
na sztywną pianę tak, aby po odwróceniu naczynia nie drgnęła.
Wymieszaj pozostałe składniki w osobnej misce ( Ja użyłam miksera
z końcówką rozdrabniającą, bo wydało mi się, że będzie
lepiej, gdy otręby będą drobniejsze.) i wmieszaj do nich
delikatnie pianę z białek.
Przełóż do przygotowanych foremek
(polecam silikonowe) lub papilotek do 2/3 wysokości i piecz ok.
20-30 minut.
PROTEINOWE CIASTECZKA
jajko
serek homogenizowany
słodzik
szczypta soli
2 łyżki mąki kuku
otręby
piec
15 min. w piekarniku nagrzanym do 150 – 180 st (ja trzymam ok.30 min, wtedy są chrupiące - ale to pewnie zależy od piekarnika)
Drożdżówki
z serem - porcja na dwa dni
ciasto:
6
łyżek mielonych otrąb (4 owsianych, 2 pszennych)
20 g drożdży
2
jaja
2 łyżki serka homo
2 łyżki słodzika
farsz:
4
łyżki zmielonego twarogu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
(proszku budyniowego ze skrobią kukurydzianą)
aromat
pomarańczowy
łyżka słodziku
Wszystkie składniki
wymieszać
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. Otręby, drożdże, żółtka,
serek wymieszać mikserem. Odstawić "ciasto" na 30 minut.
Dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć blachę
papierem do pieczenia. Z "ciasta" uformować łyżką 4
kopczyki o średnicy około 6 cm. Na środek każdego wyłożyć
łyżkę sera. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec około
20 minut w temp. 180 st.
Zdjąć z blachy po zupełnym ostudzeniu.
W tym przepisie zastąpiłabym drożdże proszkiem do pieczenia i nie czekała nie wiadomo po co, bo ciasto tak czy siak nie rośnie. Do farszu dałam po prostu twaróg rozdrobniony z mlekiem, słodzikiem i aromatem, wyszedł smaczny:)
Serka na wierzch wyszło mi strasznie dużo, więc przy formowaniu drożdżówek niemal spadał z placków, ale pod wpływem temperatury jego objętość maleje, więc nawet im go więcej, tym lepiej:)
Edytowany przez 19 lutego 2010, 19:58