- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 stycznia 2010, 23:36
Witajcie drogie Vitalijki, jestem na forum od niedawna, i juz sie przymierzalam kilka razy do podjecia walki z moim sadelkiem, ale jakos takos, braklo mi motywacji.
Coz, wchodze sobie 3 dni temu na wage... i SZOK!!! 6 kg od swiat!!! Pomyslalam sobie-TO OZNACZA WOJNE
Polecialam do ksiegarni, uzbroilam sie w ksiazki dr.Dukana, i postanowilam sobie, ze nie poddam sie bez walki, i ze tego lata chce zalozyc bikini
Zakładam swój wątek, żeby mieć troszeczkę miejsca wśród Was, żeby widzieć swoje osiągnięcia, żeby móc czerpać siłę z Waszych doświadczeń oraz z Waszego wsparcia, mam cichą nadzieję
Tak wiec zapraszam wszystkich chetnych do wspolnego dukania
19 lutego 2010, 14:32
19 lutego 2010, 14:50
jA DZIŚ po pracy upiekę sernik bo mój małżonek dzwonił że ma ochote na coś słodkiego i kupił rurki czekoladowe i delicja.Mi akurat nie przeszkadza że on pochłania słodkości mnie specjalnie nie ciągnie do słodyczy.Ale na wekennd coś upiekę
19 lutego 2010, 15:00
19 lutego 2010, 15:44
19 lutego 2010, 16:29
witam was dziewczyny te nowe i te "stare" :D fajnie mieć takie forum i takie zmotywowane, silne kobietki do pogadania
nareszcie w domu:) najchętniej bym poleżała a mnie moje laski na łyżwy ciągną i chyba trzeba iść zanim lodowisko stopnieje .................nic nie pisałam o @ ale ostatni był baaaaaaaaaaaaaardzo znikomy, tylko że zmieniłam tabletki i myślałam że to od nich , że sa dla mnie za słabe ale może faktycznie ma to związek z dieta ...........oby nie bo chcemy się przecież zdrowo odżywiać i chudnąć bez ubytku na zdrowiu ..........a tak swoją drogą czy któraś z was robiła jakieś badania przed dietą??????? chociażby holesterol ze względu na możliwość spożywania dużej ilości jajek w dukanie itp.......................ja przyjełam system 5/5 ...........od wczoraj mogę warzywa i bardzo na nie czekałam, ale jakoś jak już mogę to wcale mnie nie ciągnie :) waga w czasie @ wzrosła a dziś znów spadek wiec jest ok oby tylko więcej i szybciej chociaż wiem że jednak lepiej wolniej gubic te zbędne kg
19 lutego 2010, 18:04
znalazlqm cos o jajkach w sieci:
Dlaczego warto jeść jajka?
Poniewaz zawierają one wiele substancji cennych dla zdrowia. Białko ma nieco witamin z grupy B i soli mineralnych. Najwiekszym jego bogactwem są aminokwasy, zwłaszcza bakteriobójcze lizozymy wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Białko jaj organizm przyswaja aż w 94%, podczas gdy krowie w 80% a pochodzące z mięsa w 74%. Żółtko zaś to bogate źródło witamin A, D, PP, a także witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. zawiera także łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód,siarke i magnez ok 30% tłuszczu. Zabezpieczająca jajo skorupka składa się przedewszystkim z wapnia, dlatego wymuszona i zmielona uważana jst za skuteczny lek na osteoporozę.
Czy tłuszcze zawarte w żółtku należą do tzw. dobrych czy złych?
Przeważają korzystne dla człowieka tłuszcze nienasycone o działaniu przeciwmiażdżycowym. Niektóre kwasy tłuszczowe obecne w żółtku wystepują również w mleku kobiecym i nie są niezbedne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Stąd zalecenie, by dziecięce zupki doprawiać właśnie żółtiem jaj. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organiźmie. Jego szkodliwe działanie niweluje zawarta w żółtku lecytyna, która zapobiega m.in. tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.
Po czym można poznać, że jajko jest świeże?
Pewną wskazówką jest wygląd skorupki, która powinna być matowa na skutek działania ochronnego bakteriobójczego śluzu. W miarę upływu czasu śluz ten ściera się. O tym, że jajo nie jest świeże, świadczy też charakterystyczny chlupot, który słychać przy potrząsaniu nim. Po zanurzeniu w wodze świeże jajko od razu opada na dno, zepsute wypływa ostrym koncem na powierzchnię. Ponadto po wylaniu jaj na spodek świeże ma zwartą konsystencję, z wyraźnie wypukłym, lśniącym pośrodku żółtkiem.
Ile jajek mozna zjeśc tygodniowo?
Światowa organizacja Zdrowia dopuszcza nawet 10 (oczywiście w diecie dorosłego i zdrowego człowieka), łącznie z tymi użytymi do przyrządzania potraw; makaronów, kotletów, ciast itp. Polscy lekarze skłaniaja do 4-5jajek tygodniowo, z podobnymi zastrzezeniami. Generalnie im mniej jemy tłuszczy zwierzęcych i tłystych serów, a wiecej warzyw, owoców i chudego nabiału, tym częściej możemy pozwolić sobi na jajecznicę.
Jakie jaja, oprócz korzych, mozemy włączy do diety?
Najbardziej zbliżone w smaku do jaj kurzych są jajka przepiórcze i strusie. te ostatnie są dziesięciokrotnie większe od kurzych. Na twardo należy je gotować ponad 2 godziny, a na miękko-około 45 minut. Jaja gęsie i kacze z uwagi na oleisty smak nadają się głównie do ciast. Jajka przepiórcze poleca się zwłaszcza osobm uczulonym na białko jaja kurzego.
Edytowany przez malutka2134 19 lutego 2010, 18:06
19 lutego 2010, 18:10