Temat: Zegnaj zimowe sadelko! dieta Dukana od 1 lutego kto ze mna ? :)

Witajcie drogie Vitalijki, jestem na forum od niedawna, i juz sie przymierzalam kilka razy do podjecia walki z moim sadelkiem, ale jakos takos, braklo mi motywacji.

Coz, wchodze sobie 3 dni temu na wage... i SZOK!!! 6 kg od swiat!!! Pomyslalam sobie-TO OZNACZA WOJNE

Polecialam do ksiegarni, uzbroilam sie w ksiazki dr.Dukana, i postanowilam sobie, ze nie poddam sie bez walki, i ze tego lata chce zalozyc bikini 

Zakładam swój wątek, żeby mieć troszeczkę miejsca wśród Was, żeby widzieć swoje osiągnięcia, żeby móc czerpać siłę z Waszych doświadczeń oraz z Waszego wsparcia, mam cichą nadzieję  

Tak wiec zapraszam wszystkich chetnych do wspolnego dukania 

a ja chyba zrobie ten piernik

jA DZIŚ po pracy upiekę sernik bo mój małżonek dzwonił że ma ochote na coś słodkiego i kupił rurki czekoladowe i delicja.Mi akurat nie przeszkadza że on pochłania słodkości mnie specjalnie nie ciągnie do słodyczy.Ale na wekennd coś upiekę

ja upiekłam piernik wczoraj i na dzisiejszy deserek będzie jak znalazł generalnie to też nie ciągnie mnie do słodkiego (już), ale przez to że mam @ nie mogłam się powstrzymać! cud że nie zjadłam czegoś zakazanego!
Zapraszam na popołudniową herbatkę oczywiście zieloną
heh ja jeszcze jedna kawke sobie zrobie 

witam was dziewczyny te nowe i te "stare" :D fajnie mieć takie forum i takie zmotywowane, silne kobietki do pogadania

nareszcie w domu:) najchętniej bym poleżała a mnie moje laski na łyżwy ciągną i chyba trzeba iść zanim lodowisko stopnieje .................nic nie pisałam o @ ale ostatni był baaaaaaaaaaaaaardzo znikomy, tylko że zmieniłam tabletki i myślałam że to od nich , że sa dla mnie za słabe ale może faktycznie ma to związek z dieta ...........oby nie bo chcemy się przecież zdrowo odżywiać i chudnąć bez ubytku na zdrowiu ..........a tak swoją drogą czy któraś z was robiła jakieś badania przed dietą??????? chociażby holesterol ze względu na możliwość spożywania dużej  ilości jajek w dukanie itp.......................ja przyjełam system 5/5 ...........od wczoraj mogę warzywa i bardzo na nie czekałam, ale jakoś jak już mogę to wcale mnie nie ciągnie :)  waga w czasie @ wzrosła a dziś znów spadek wiec jest ok oby tylko więcej i szybciej chociaż wiem że jednak lepiej wolniej gubic te zbędne kg

znalazlqm cos o jajkach w sieci:


Dlaczego warto jeść jajka?
Poniewaz zawierają one wiele substancji cennych dla zdrowia. Białko ma nieco witamin z grupy B i soli mineralnych. Najwiekszym jego bogactwem są aminokwasy, zwłaszcza bakteriobójcze lizozymy wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Białko jaj organizm przyswaja aż w 94%, podczas gdy krowie w 80% a pochodzące z mięsa w 74%. Żółtko zaś to bogate źródło witamin A, D, PP, a także witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. zawiera także łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód,siarke i magnez ok 30% tłuszczu. Zabezpieczająca jajo skorupka składa się przedewszystkim z wapnia, dlatego wymuszona i zmielona uważana jst za skuteczny lek na osteoporozę.

Czy tłuszcze zawarte w żółtku należą do tzw. dobrych czy złych?
Przeważają korzystne dla człowieka tłuszcze nienasycone o działaniu przeciwmiażdżycowym. Niektóre kwasy tłuszczowe obecne w żółtku wystepują również w mleku kobiecym i nie są niezbedne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Stąd zalecenie, by dziecięce zupki doprawiać właśnie żółtiem jaj. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organiźmie. Jego szkodliwe działanie niweluje zawarta w żółtku lecytyna, która zapobiega m.in. tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.

Po czym można poznać, że jajko jest świeże?
Pewną wskazówką jest wygląd skorupki, która powinna być matowa na skutek działania ochronnego bakteriobójczego śluzu. W miarę upływu czasu śluz ten ściera się. O tym, że jajo nie jest świeże, świadczy też charakterystyczny chlupot, który słychać przy potrząsaniu nim. Po zanurzeniu w wodze świeże jajko od razu opada na dno, zepsute wypływa ostrym koncem na powierzchnię. Ponadto po wylaniu jaj na spodek świeże ma zwartą konsystencję, z wyraźnie wypukłym, lśniącym pośrodku żółtkiem.

Ile jajek mozna zjeśc tygodniowo?
Światowa organizacja Zdrowia dopuszcza nawet 10 (oczywiście w diecie dorosłego i zdrowego człowieka), łącznie z tymi użytymi do przyrządzania potraw; makaronów, kotletów, ciast itp. Polscy lekarze skłaniaja do 4-5jajek tygodniowo, z podobnymi zastrzezeniami. Generalnie im mniej jemy tłuszczy zwierzęcych i tłystych serów, a wiecej warzyw, owoców i chudego nabiału, tym częściej możemy pozwolić sobi na jajecznicę.

Jakie jaja, oprócz korzych, mozemy włączy do diety?
Najbardziej zbliżone w smaku do jaj kurzych są jajka przepiórcze i strusie. te ostatnie są dziesięciokrotnie większe od kurzych. Na twardo należy je gotować ponad 2 godziny, a na miękko-około 45 minut. Jaja gęsie i kacze z uwagi na oleisty smak nadają się głównie do ciast. Jajka przepiórcze poleca się zwłaszcza osobm uczulonym na białko jaja kurzego.

witam!
dziewczyny, czy ja też mogę dostać przepisy malutkiej??
oto mój mail: 4mole@op.pl
z góry wielkie dzięki :)
juz wyslalam 4mole

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.