- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 grudnia 2009, 15:59
20 grudnia 2009, 16:10
dajże spokój z dukanem, nie polecam
a jak chcesz to mam w pdfie
przepisy sa latwe, wrecz banalne
20 grudnia 2009, 16:14
20 grudnia 2009, 16:25
a ja zadam wam jedno pytanie???
czy naprawdę nie macie na tyle cierpliwosci w stosowaniu innych, mniej radykalnych i nastawionych na jeden makroskładnik pozywienia diet, ze chcecie maltretowac swoje ciało dieta białkową bez wcześniejszego zapoznania się z ryzykiem i powikłaniami w jej stosowaniu???
czy jesteście az tak zachłysniete wizja szybkiej utraty wagi, ze nie zamierzacie nawet wgłębic sie w temat i poznać prawde o diecie wysokobiałkowej, której stosowanie na dłuższa metę moze naprawde doprowadzic do niebezpiecznych powikłań....
Czy nadmiar białka może szkodzić?
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają rolę białka w żywieniu sportowców. To jednak nie znaczy, że zachęcają do jedzenia nieograniczonych jego ilości. Każda substancja, jaką dostarczamy do organizmu w nadmiarze, wcześniej czy później może nam zaszkodzić. Również stosowanie przez dłuższy okres czasu diety wysokobiałkowej może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Przejadanie się białkiem, przy jednopczesnym braku zbilansowania diety pod kątem innych składników, tj. witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego, zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych. Wynika to między innymi z tego, że wraz ze wzrostem spożycia białka następuje wzrost zapotrzebowania na skłądniki biorące udział w metabolizmie aminokwasów, tj. na witaminy z grupy B. Narządami odpowiedzialnymi za metabolizm aminokwasów są wątroba i nerki. W wątrobie zachodzi rozpad białek, natomiast nerki są odpowiedzialne za usuwanie produktów ich metabolizmu. Nadmiar białka obciąża te narządy, co może w przyszłości przyczynić się do osłabienia ich wydolności. Przykładowo - ubocznym produktem przemiany aminokwasów jest mocznik, który działa na organizm zakwaszająco. W celu jego zneutralizowania z kości uwalniany zostaje wapń, co jest oczywiscie przyczyna słabych kosci i zębów.
Nie mówiąc już o zakwaszeniu organizmu, które to prowadzic może również do wielu schorzeń, a o kolce nerkowej któras z was słyszała??? nikomu nie zyczę, bo zakwaszenie i nadmiar białka może do niej prowadzić!!!
Skutki zakwaszenia organizmu:
Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.
Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Ile białka tak naprawdę potrzebujemy?
Białko ulega w naszym organizmie ciągłej wymianie (jest to tzw. Turn over białka) i to właśnie jest powodem, dla którego jego codzienne spożywanie jest konieczne, u człowieka dorosłego wymianie ulega od 130 do 260 g białka dziennie, tj ok. 1-2% wszystkich białek, przy czym znaczna część, tj. 70 - 80% aminokwasów uwolnionych z komórek ulega ponownemu wbudowaniu w nowo syntetyzowane białka. Pozostałe 20 - 30% (tj koło 40g), które podlega bezpowrotnemu katabolizmowi, musi być uzupełnione z dietą. Ilość białka, jaką potrzebuje organizm, by utrzymać masę mięśniową na stałym poziomie wynosi 1g na 1kg masy ciała. W wypadku osób uprawiających sporty siłowe zapotrzebowanie na białko ulega zwiększeniu do 2g na 1kg masy ciała, a to ze względu na intensywny metabolizm mięśniowy, związany z wysiłkiem fizycznym.
ja bym 3 razy się zastanowiła zanim przystapiłabym do entuzjastycznych, bezkrytycznych wyznawczyń DUKANA!!!!
zniszczyć zdrowie mozna całkiem szybko, na diecie nie mozna byc przez całe zycie, a białkową odradzam stanowczo jeżeli nie musicie na gwałtu rety chudnąc przede wszystkim z wody najpierw to po co katowac organizm ta męczącą dietą????
20 grudnia 2009, 16:58
Edytowany przez Peauela 20 grudnia 2009, 17:02
20 grudnia 2009, 17:26
20 grudnia 2009, 17:58
20 grudnia 2009, 18:32
20 grudnia 2009, 18:46
20 grudnia 2009, 20:00