- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lipca 2012, 23:41
6 lipca 2012, 23:23
2g białka, 2g tłuszczu, 1,5g ww na każdy kilogram prawidłowej wagi ciała na dobę.
Białko przede wszystkim zwierzęce: jaja, drób, wołowina, chuda wieprzowina, twaróg - ale wszelkie wędliny i produkty silnie przetworzone/light/zero %/fit i inne dziadostwa zabronione.
Tłuszcz ten zwierzęcy, ale też codziennie porcja zdrowych tłuszczy, czyli oliwa, olej lniany (lub o3 w kapsułkach, ale taniej w butli), orzechy i migdały, tłuste ryby morskie, masło prawdziwe.
Węglowodany jak najmniej przetworzone, czyli przede wszystkim warzywa, minimum 15 gramów na każdy kilogram wagi ciała na dobę, staraj się do większości posiłków, dodatkowo produkty z mąki z pełnego przemiału (pieczywo, makaron), no i oczywiście podstawa czyli owsiane, ale nie żadne syfy w kartoniku z napisem "fit" ale te najzwyklejsze. Owoce do minimum, najlepiej jakieś jabłko albo cytrus po wysiłku fizycznym. Węglowodanów możesz jeść nawet mniej, do 0,8 grama na każdy kilogram wagi ciała, ale jeśli nie uprawiasz czynnie sportu to nie ma uzasadnienia przekraczanie ilości 1,5 grama.
Jedzenie w nocy nie jest niczym złym. Jeżeli budzisz się głodny, to możesz mieć w lodówce miskę półtłustego twarogu z ogórkiem i szczypiorkiem czy ziołami i jedz sobie do woli.
18 lipca 2012, 16:53