- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
3 kwietnia 2011, 20:39
5 kwietnia 2011, 09:02
Edytowany przez siganne 5 kwietnia 2011, 09:06
13 maja 2011, 17:21
Mam super przepis, może już ktoś wpadł przede mną na taki pomysł, ale jeśli nie to spróbujcie koniecznie bo danie jest pyszne!
Mozna by mu nadać roboczą nazwę KEBAB:
użyłam piersi z kurczaka (poprosiłam panią w sklepie aby jedną podwójną pierś mi zmieliła i taka porcja starczyła mi na 3 dni)może być zmielona lub drobno posiekana
pół małej cebulki posiekanej
jeden pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony
przyprawa złocista do kurczaka lub gyros/kebab
po łyżeczce koncentratu pomidorowego, jogurtu naturalnego i musztardy
Pierś podsmażyłam na patelni bez tłuszczu razem z przyprawą, potem dodałam ogórek i cebulkę, na koniec koncentrat, jogurt i musztardę-podsmażanie tego wszytskiego razem trwało jakieś 5-8minut. w tym czasie przygotowałam naleśniko-omlet:
jedno jajko
około 1/4szklanki chudego mleka
1,5łyżki skrobi kukurydzianej
szczypta soli
Wszytsko razem mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową, zmiejszamy ogień dopiero kiedy na wierzchu naleśnika widac że masa "zastygła" przewracamy na drugą strone, wtedy na pewno sie nie rozpadnie.
Przełożyłam naleśnik na talerz a na wierzch wyłożyłam farsz, zwinąć sie nie dało bo za dużo farszu mi wyszło :)
Zdjecia nie zdąrzyłam zrobic bo zjadłam zresztą na spółkę z moim 2 letnim synkiem któremu bardzo przypadło do gustu to danie, tak jak i mi!
Edytowany przez e98e77b7b899b4f271b3e97c84315a62 13 maja 2011, 17:23
14 maja 2011, 21:45
11 września 2011, 13:56
A ja dodam, ze do KEBABa zamiast nalesnika smialo mozna dodac placek otrebowy - ja tak to robilam, i dodawałam sos z jogurtu "greckiego" i posiekanego korniszona, i przypraw
mniam!