Temat: A po przerwie, znów Dukan :)

Witajcie Kochane kobietki. Założyłam wątek, aby skumulować tu wszystkie zbłąkane duszyczki. Czas wrócić, na dobre tory diety! Z nową siłą, z nowymi planami na nowe piękniejsze i zgrabniejsze ciało. A niech gadają, że niezdrowa, niech gadają.. Ale przecież skuteczna, a to najważniejsza:) Osobiście wolę żyć krócej, a być szczupła niż obciążać do późnej starości mój biedny kręgosłup.
Kto startuje od jutraa? Kto jest na tyle silny by wspierać nie tylko siebie, ale także innych?
Nie dajmy się pożreć!
Połączmy się już dziś! ;))

Dzięki właśnie wciąnęłam budyń i lecę mieszkanko ogarniać, póki mały na spacerku z tatusiem
Zapraszamy SONIQUA :DD
Ania! Witaj Myszkoo!! :** Fajnie, że jesteś. Nawet jeśli przypominasz smaki i grzechy zakazane :D

Elimko lecę do Twojego pamiętnika    założę się, że sernik już tam na mnie czeka
> Elimko lecę do Twojego pamiętnika    założę się,
> że sernik już tam na mnie czeka

Jasne.....i to od dawna...
Zrobiłam dziś muffinki dukanowe.. -i niestety nie wyszły.. co robię źle?
składniki: 3jajka, kostka chudego twarogu, 2łyżki skrobii, 0,5łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5łyżeczki sody oczyszczonej, aromat, cynamon
w smaku zjadliwe, ale praktycznie nie wyrosły (podniosły się tylko do góry- na dole pozostało powietrze) i sama nie wiem, w środku wygląda jakby ciasto było nieupieczone, bardzo mokre, nie da rady ich normalnie oddzielić od papilotek.
dodam, że siedziały w piekarniku ok 35minut

Poza tym, po paru dniach grzeszków o dziwo waga sie nie podniosła- nawet zmalała! - tu chyba zasługa orbitreka, którego nabyłam parę dni temu :)
Zamień skrobię na otręby i to niemielone,chyba że nie przełkniesz to sobie zmiel....i daj jakieś...4 łyżki,a  z jaj 1 żółtko i 3 białka...
Wydaje mi się,że to ciasto za ciężkie,za mokre dlatego nie wyszło. A sodkę spokojnie zastąp proszkiem,,,,nie ma tego ....posmaku.

Oto mój sprawdzony przepis na muffiny.

MUFFINKI OTRĘBOWE Z KREMEM KAKAOWYM


Składniki na muffinki:

- 4 łyżki otrąb pszennych

- 5 łyżki otrąb owsianych

- 4 żółtka

- 5 łyżek serka homogenizowanego

- 1 łyżka słodziku w płynie

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- kilka kropli dowolnego aromatu (użyłam śmietankowego)


Składniki na krem:

- 2 łyżki serka homogenizowanego

- 1 łyżeczka słodziku

- trochę kakao


Wszystkiern składniki oprócz białek wymieszać w misce, białka ubić na sztywną pianęrn i ostrożnie wymieszać z masą. Piec przez około 25 minut w 180 rnstopniach. Odstawić do wystygnięcia.

Serek połączyć ze słodzikiem i kakao i wyłożyć na zimne muffinki.

 

Pasek wagi

A tu fotki :)

Wersja z kremem i bez :)

 

 

Pasek wagi

Oniaa je robiła więc może powiedzieć czy dobre :)

Dla mnie to był najlepszy sposób na otręby kiedy byłam na Dukanie :)

Pasek wagi
o jaaaa jeszcze dziś wypróbuję ten przepis :D dzięki:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.