Temat: Co dzisiaj na obiad? Dukan

No właśnie... Zbierzmy nasze ulubione dania :)
Pomidory z mozzarellą i bazylią :)
Może LASAGNA? :)

Naleśniki zamiast makaronu
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
jajko
mleko
przyprawy - sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

Otręby mielimy, dodajemy jajko i mleko (do odpowiedniej gęstości) oraz przyprawy. Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu cierpliwie czekając, aż zaczną same odchodzić od patelni (w trakcie lekko podważamy boki). Wyjdą 3 nieduże sztuki.

Farsz
300 g mięsa mielonego (moje było indycze)
cebula (u mnie jedna cała)
czosnek (u mnie trzy ząbki)
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
sól
pieprz

"Podsmażamy" drobno pokrojony czosnek i cebulę, dorzucamy mięsko, solimy, pieprzymy i smażymy, aż przestanie być surowe. Dodajemy koncentrat (można dodać wody, żeby było nieco rzadsze) i zioła prowansalskie. Chwilę dusimy.

W dowolnym naczyniu układamy naleśnika, na nim część farszu, znów naleśnik i farsz i naleśnik. Jeżeli ma się dozwolony ser jak najbardziej można go dodać. A wierzch polać beszamelem. Wrzucić do mikrofali (dla mniej wytrwałych) lub piekarnika coby nam się ładnie zapiekło wszystko.

Smacznego! :D
@Patrycja - temat założyłam w ramach forum Dukana, z tą Mozarellą to u nas nieco ciężko może być ;)
dodaje do obserwowanych i mam nadzieję, że temat nie umrze ;D

ja jestem miłośniczką placków tuńczykowych<3 mogę jeść codziennie :)
Dziękuję Sile Wyższej za dopełnienie tematu :)

@Hope: ja mogę jeść tuńczyka niemal codziennie, ale jakoś placki tak mi średnio idą. Dodajesz do nich coś specjalnego? :)
ja miałam pieczonego w folii kurczaka i sałatkę z surami ogórek papryczka , troche sałaty ,ser feta szczypiorek , koperek i to polane sosem czosnkowym na bazie jogurtu pycha i co najważniejsze najadła się cała rodzina dzieci do tego miały ziemniaczki :)   
A u mnie...cyc w curry i mizeria. Ale uczta szkoda,że już za mną.
chyba szaszory z cyca papryki i cebulki reszta wcinać będzie karkówe z grilla
Pasek wagi

linka51 ja dorzucam jeszcze kawałku wędzonej piersi z indyka i obgotowane pieczarki. Nadaje  bardziej wyraźnego smaku.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.