- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
21 marca 2010, 18:34
21 marca 2010, 19:36
23 marca 2010, 11:43
Kotleciki z soczewicy i kiszonej kapusty
Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy
- kapusta kiszona 30-40dkg- na drugiej fazie może być taka z marchewką a wiem że są takie bez marchewki;)
-dwie średnie cebulki dribno posiekane i podsmażone na niewielkiej ilości oliwy
-dwa jaja
-przyprawy do smaku
-1,5 szkl. wody do gotowania soczewicy.
Wykonanie:
1.Soczewicę opłukać, zalać woda i gotować w lekko słonej wodzie przez około 30 minut na wolnym ogniu.(szybciej sie gotuje gdy wcześniej jest namoczona)
2.Kapustę lekko odcisnąć - jak ktoś woli kwaśne to nie płukać jak ktoś nie lubi to przepłukac wodą następnie poszatkować
3.Ugotowaną soczewicę zmiksować lub przepuścić przez maszynkę- może ciężko iść z miksowaniem więc polecam podlać niewielką ilością buliony lub po prostu nie do końca odcedzić. konsystencja ma być zwarta ale nie zbita ;)
4. soczewicę połączyć z kapustą, zeszkloną cebulką , jajkami i przyprawić.
5. Formować niewielkie kotleciki i położyć na rozgrzanym tłuszczu- smażyć cierpliwie na mniejszym ogniu niż na początku- na mega gorącym się ozlatują, a na średnim ogniu dłużej się smażą, ale za to są w całości :)
6. Zajadać się kotlecikami z dodatkiem sosu czosnkowego- z jogurtu naturalnego i/lub z gotowanymi czy surowymi warzywami ;)
Ponoć nie smażone może służyć za nadzienie do KROKIETÓW- bez panierki i z pełnoziarnistej mąki na II fazę ;))
23 marca 2010, 18:52
Witajcie, jestem tu nowa od tygodnia w fazie I SB.
Mam pytanko do Was - jak możnaby wykorzystać cieciorkę? Kupiłam bo pomyliłam nazwę - miała być ciecierzyca.
Hmm - a może to to samo?
23 marca 2010, 18:54
23 marca 2010, 18:56