- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
14 lipca 2008, 21:39
nie mogłam znależć w sklepie koncentartu TOMATERA... a więc Pudliszki... :(
14 lipca 2008, 21:42
FAZA I
SAŁATKA Z CUKINII
Składniki:
-3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli. Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 1/4 szklanki fruktozy
Przygotowanie:
Cukinie obrac i zetrec na tarce. lub pokroic w niewielkie slupki, cebule pokroic w piórka. Każde warzywo włozyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwoch godzinakch odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew starta na grube wiórki, dobrze wymieszac. Zalac warzywa wrzącą zalewą. Gotować 10 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 10-15 minut
hm ale przecież w 1 fazie nie wolno marchewek , a więc czy ten przepis jest dobry??
- Dołączył: 2005-10-11
- Miasto: Wieliszew
- Liczba postów: 2241
14 lipca 2008, 22:16
Wikii to jest "lekko zageszczony sok pomidorowy" TOMATERA. Ja go znalazlam przypadkiem w Leclercu. Jest w czerwonym kartoniku. Jeszcze go nie wypróbowałam więc nie powiem ci jak smakuje :(
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
16 lipca 2008, 21:01
FAZA I
moje dzisiejsze danie kolacyjne dla dwu osób :)
Cukinia w pięciu przemianach :)
Składniki: cebula , średnia cukinia, 4 plasterki szynki z kurcząt, 2 średnie pomidory,2 łyżeczki sezamu, 4 plasterki żółtego sera (ja miałam Holendra16%), oliwa z oliwek, sól, pieprz plus inne przyprawy.
W głębokiej patelni typu wok, na oliwie z oliwek (z) zrumienić pokroją cebulke (m >z), dodać pokrojone paseczki szynki(z), zamieszać, dodać sezam (z),po chwili dodać pokrojoną cukinie (z) (bez skurki, jeśli jest mała nie trzeba wydrążać nasionek).Dodać pieprz (m), sól(w). Gdy cukinia zacznie być miękka dodać pokrojone w kostkę pomidory (d), szczyptę papryki suszonej(o) lub surowej( trzeba dłużej dusić więc cukinia powinna być twardawa gdy będziesz dodawać pomidory). Raz po raz mieszając pilnować żeby się nie przypaliło :) Gdy będzie już gotowe, położyć plastry sera (z), przykryć pokrywką i wyłączyć gaz (prąd). Po kilku minutach gotowe.
Smacznego :)
z-ziemia
m-metal
w-woda
d-drzewo
o-ogień
jest znaczek m>z, dotyczy cebuli, podsmażana robi się słodka i przechodzi w żywioł "ziemi"
Istotne jest by zachować kolejność.
.............
Wiki, z marchewką to wogóle trzeba uważać, na pewno nie pierwsza faza, fruktoza też dopiero w drugiej, no ale do zimy to będzie już chyba 3 faza :)
pozdrawiam :)
16 lipca 2008, 21:30
a ja mam pytanko, jakie macie propozycje na sniadanko pierwszego dnia diety?? 2jaja, pomidor, pol ogorka wystarczy???:)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
16 lipca 2008, 22:08
pewnie :D zwłaszcza że na pierwszy dzień, to nie ma szans się znudzić ;) Przgotuj sobie też przegryzkę i poszperaj w topickach z pytaniami do tej diety, znajdziesz tam wiele cennych wskazówek :)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
31 lipca 2008, 20:07
kto lubi szpinak i pieczarki ?:) I faza
-kilka pieczarek (zależy dla ilu osób)
-nóżki odciąć pokroić, podsmażyć na oliwie
-przygotować
szpinak ( z mrożonych wygodny jest Bonduelle, w tekturowym pudełku jest
podzielony na 4 porcje). Poddusić na oliwie z oliwek, doprawić ( sól,
pieprz) i dodać przeciśnięty czosnek oraz nóżki z pierczarek.
Na
patelni ( najlepiej na "nieprzywierającej") poddusić pod przykryciem
kapelusze pieczarek, gdy trochę już zmiękną, nałożyć przygotowany
wcześniej szpinak. Po kilku minutach nałożyć plaster żółtego sera o
niskiej zawartości tłuszczu (Holender17% ew. Prymus19%, można dostać w
tesco lub Auchan), lub też startym na tarce serem, jak kto woli. Czekać
aż ser zacznie się topić :)
Szpinak jest super, ale trzeba go jeść z czymś co zawiera wapń, a żółty ser zawiera go najwiecej z produków mlecznych.
Przepis na podstawie książki Agatstona, dodatek sera mój )
Bardzo to lubię, i świetnie nadaje się jako dodatek do kolacyjki przy świecach i czerwonym winku :)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
31 lipca 2008, 22:00
zapomniałam dodać:
czerwone winko II FAZA ;)