- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
2 lutego 2010, 13:33
Zebra | białko | węglowodany | tłuszcz | Kcal | |
100 gr | ser pilos | 7 | 6 | 3 | 79 |
100 gr | jogurt danone | 4,6 | 6,1 | 2 | 61 |
kostka | gorzka czekolada | 0,4 | 3,4 | 2,06 | 34 |
łyżeczka | kakao | 0,9 | 2,5 | 1,1 | 22 |
Łyżka | płatki | 2,6 | 2,6 | 6,7 | 75 |
3 łyżeczki | żelatyna | 12,6 | 0 | 0 | 50 |
53,58 | 44,28 | 26,58 | 675 | ||
w 100 gr | 103,5 |
Edytowany przez Anneli 5 lutego 2010, 10:18
2 lutego 2010, 13:48
2 lutego 2010, 16:12
2 lutego 2010, 19:03
Edytowany przez malami80 2 lutego 2010, 19:04
2 lutego 2010, 19:44
2 lutego 2010, 21:36
Edytowany przez slonko17 5 lutego 2010, 10:04
2 lutego 2010, 22:02
Zebra z jablkiem brzmi bardzo smakowicie. Juz wiem co niedlugo zrobie.
Tymczasem trzy przepisy ode mnie.
Gołąbki na 1 fazę
250g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
400g pieczarek
Cebula
Mała główka małej kapusty
Przyprawy ( sol, pieprz itp. ), łyżka oleju, ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego i kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź śmietany
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką na łyżce oleju. Olej można pominąć i podlać cebulę wodą. Dorzucić pieczarki pokrojone w kostkę, posolić i popierzyć. Pieczarki puszczą sok, odparować je trochę i połączyć z surowym mięsem mielonym. Farsz wyrobić.
W między czasie kapustę sparzyć/podgotować we wrzątku i podzielić na liście. Nakładać farsz ( około dwóch łyżek, zależy od wielkości liścia ), zawijać ( jak naleśniki, chowając brzegi do środka ). Gotowe gołąbki ułożyć w garnku, wyłożonym mniejszymi liśćmi kapusty, zalać wodą, przykryć pozostałymi liśćmi i gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka ( u mnie około 40 - 50 minut ).
Można zrobić sos z koncentratu i jogurtu/śmietany, podać z przysmażoną cebulką ( nie przesadzać z tłuszczem ) lub zjeść same gołąbki.
Kalafior bolognese ( tez zgodne faza 1 )
500g drobiowego mięsa mielonego
Puszka pomidorów
Kalafior ( ja daję 1kg mrożonego )
Czosnek i inne przyprawy
Mięso poddusić na patelni ( ja podlewam wodą i nie daję tłuszczu ), mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gdy już mięso nie jest surowe, zalać je pomidorami z puszki. Wcisnąć ząbki czosnku, doprawić do smaku i dusić aż woda odparuję i zrobi się sos ( konsystencja zależy od nas, ja nie lubię wodnistego ).
Kalafior ugotować ( nie może być jednak bardzo miękki ). Gorący wyłożyć na naczynie żaroodporne i polać powstałym sosem. Zapiekać około 20 min. Pod koniec zapiekania można posypać serem żółtym ( light )
Pizza - faza 2 ( znaleziona na forum Montignac )
Ciasto:
400 g. maki pszennej razowej typ 2000
20 g. drożdży świeżych lub łyżeczka suchych
1 szkl. cieplej wody
sol, trochę fruktozy (dla drożdży, wydaje mi sie, ze nie jest konieczna ta fruktoza)
Farsz:
Koncentrat pomidorowy z przyprawami, podduszony por, pomidory, papryka, pieczarki i oliwki itd
Swieze drozdze rozrobic wczesniej z ciepla woda ( ok. 1/4 szklanki ) / ew. mlekiem i/lub fruktoza. Ja zaczna pracowac polaczyc z maka i reszta cieplej wody ( suchych drozdzy nie trzeba wczesniej rozrabiac ). Wyrobic ciasto i odstawic do rosniecia w cieple miejsce ( ja odstawiam na 30 - 60 min, az zwiekszy objetosc ). Gotowe ciasto rozwalkowac, ulozyc na papierze do pieczenia. Ciasto posmarowac koncentratem i oblozyc warzywami ( pieczarki ipor mozna podduscic wczesniej na patelni, zeby odparowac toche wody ). Mozna posypac odrobina sera.
260 stopni C, piec ok. 10 minut ( teraz tak mysle czy te 10 minut starczy, zeby ciasto sie upieklo - musicie sprawdzic, bo niepamietam, a tak mam w swoich notatkach ).
Ja z tego ciasta robie mini pizze, na jedna porcje do pracy.
3 lutego 2010, 10:40
Edytowany przez malami80 5 lutego 2010, 13:30
3 lutego 2010, 11:18
Smaczny i prosty deser na bazie maślanki
Składniki (4 duże porcje):
litr maślanki
3 łyżki fruktozy
ok 50 ml mleka
2 łyżki żelatyny
owoce: truskawki/maliny, jagody, wiśnie lub dżem owocowy na fruktozie
Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Maślankę ubić z owocami, fruktozą lub dżemem powoli wlewać mleko z żelatyną, ciągle ubijając (robiłam to blenderem), wlać do pucharków i wsadzić do lodówki. Podawać chłodną
MUSI BYĆ PRZEPYSZNE :D
Edytowany przez malami80 3 lutego 2010, 11:31