Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

Z tuningowana Zeberka : Prawdziwa czarno ( no fioletowo ) - biała :D ( Na podstawie przepisu Majlook )





A więc tak:

Składniki :

400 gr serka homogenizowanego 3% ( na oko 400 bo opakowanie ma 500 a trochę wyżarłam wcześniej :D)
180 gramowy jogurt naturalny Danone
1/2 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
4 łyżeczki słodzika w proszku ( nie było za słodkie więc jak ktoś woli słodkie to więcej trzeba dać )
3 kostki gorzkiej czekolady
łyżeczka kakao
pół garści płatków migdałowych

-Serek z jogurtem wymieszać
-żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie
- Dodać żelatynę ( powoli bo mogę się grudki porobić )
- posłodzić ( co tam chcecie : cukier, fruktoza, słodzik)
- Masę podzielić na dwie równe części ( co jak widać mnie nie wyszło ;)
- Do jednej dodać migdały i 2 pokruszone kostki gorzkiej 70% czekolady ( ta ze słonikem świetnie się kruszy, bez wysiłku )
- do drugiej dodać kakao ( ja jeszcze dałam pół łyżeczki zwykłego cukru )

Następnie na spód pudelka ( czy co tam macie) wylałam białą masę i wsadziłam do lodówki żeby trochę stężała. W tym czasie mieszałam kakao z resztą. Po 5 min na wierzch dałam masę z kakaem. Na wierzch starłam kostkę gorzkiej czekolady z pomarańczą z Wawela :D Wsadziłam do lodówki i po 30 min było gotowe :D Pewnie zależy od lodówki :D Powiem jedno tylko :

REWELACJA :)

  Zebra białko węglowodany tłuszcz Kcal
100 gr ser pilos 7 6 3 79
100 gr jogurt danone 4,6 6,1 2 61
kostka gorzka czekolada 0,4 3,4 2,06 34
łyżeczka kakao 0,9 2,5 1,1 22
Łyżka płatki 2,6 2,6 6,7 75
3 łyżeczki żelatyna 12,6 0 0 50
    53,58 44,28 26,58 675










w 100 gr 103,5

Anneli, no to moja nastepna zeberka bedzie wlasnie taka jak Twoja  :)))
Mniam wyglada smakowicie!!! :)))
tylko juz sobie tego cukru prawdziwego oszczedze hehehe, no i moze dodam cynamonu z tym kakaem :)))

rety... teraz to msze szybko wyzrec ta, ktora mam w lodowce hehehe
:O
jutro robie zebre , dzięki za ten przepis ;)
jejku dziewczyny juz po 19:00....a jak widze te wpisy i foty to mam ślinotok
teraz leze w łózeczku  a Samiec na próbie i o 22:00 bedzie wracać....więc zebra i inne smakołyki dopiero JUTRO -
ALE jutro robie i zebre w foremkach na dwa sposoby i placki selerowe


szkoda, że nie mam składników :(  a serek homogenizowany kupowałam z "ostrovi" miał 0% tłuszczu
:)

super, że ożywiłyście tak ładnie i ciekawie tą stronę! Należą wam się brawa :D!
Jeszcze bardziej zmodyfikowana zebra z jabłkiem :D
Więc tak:
-150 g serka homo
-około 150 jogurtu naturalnego
-70 ml ciepłej wody
-3 łyżeczki żelatyny
-łyżeczka kakao
-starte jabłko
-płatki migdałowe

*Zmieszałam serek z jogurtem
*zmieszałam żelatynę z ciepłą wodą
*do serka z jogurtem powoli wlałam wodę z żelatyną cały czas mieszając
*posłodziłam
*podzieliłam na dwie części
*do jednej dodałam starte jabłko i płatki migdałowe (i wsadziłam do lodówki)
*do drugiej kakao
*wyjęłam pierwszą z lodówki dodałam drugą udekorowałam jeszcze startym jabłkiem i posypałam kakaem :)




Zebra z jablkiem brzmi bardzo smakowicie. Juz wiem co niedlugo zrobie.

Tymczasem trzy przepisy ode mnie.

Gołąbki na 1 fazę

 

250g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka

400g pieczarek

Cebula

Mała główka małej kapusty

Przyprawy ( sol, pieprz itp. ), łyżka oleju, ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego i kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź śmietany

 

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką na łyżce oleju. Olej można pominąć i podlać cebulę wodą. Dorzucić pieczarki pokrojone w kostkę, posolić i popierzyć.  Pieczarki puszczą sok, odparować je trochę i połączyć z surowym mięsem mielonym. Farsz wyrobić.

W między czasie kapustę sparzyć/podgotować we wrzątku i podzielić na liście. Nakładać farsz ( około dwóch łyżek, zależy od wielkości liścia ), zawijać ( jak naleśniki, chowając brzegi do środka ). Gotowe gołąbki ułożyć w garnku, wyłożonym mniejszymi liśćmi kapusty, zalać wodą, przykryć pozostałymi liśćmi i gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka ( u mnie około 40 - 50 minut ).

Można zrobić sos z koncentratu i jogurtu/śmietany, podać z przysmażoną cebulką ( nie przesadzać z tłuszczem ) lub zjeść same gołąbki.

 

Kalafior bolognese ( tez zgodne faza 1 )

 

500g drobiowego mięsa mielonego

Puszka pomidorów

Kalafior ( ja daję 1kg mrożonego )

Czosnek i inne przyprawy

 

 

Mięso poddusić na patelni ( ja podlewam wodą i nie daję tłuszczu ), mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gdy już mięso nie jest surowe, zalać je pomidorami z puszki. Wcisnąć ząbki czosnku, doprawić do smaku i dusić aż woda odparuję i zrobi się sos ( konsystencja zależy od nas, ja nie lubię wodnistego ).

Kalafior ugotować ( nie może być jednak bardzo miękki ). Gorący wyłożyć na naczynie żaroodporne i polać powstałym sosem. Zapiekać około 20 min. Pod koniec zapiekania można posypać serem żółtym ( light )

 

Pizza - faza 2 ( znaleziona na forum Montignac )

 

Ciasto:
400 g. maki pszennej razowej typ 2000
20 g. drożdży świeżych lub łyżeczka suchych
1 szkl. cieplej wody
sol, trochę fruktozy (dla drożdży, wydaje mi sie, ze nie jest konieczna ta fruktoza)

Farsz:

Koncentrat pomidorowy z przyprawami, podduszony por, pomidory, papryka, pieczarki i oliwki itd

 

Swieze drozdze rozrobic wczesniej z ciepla woda ( ok. 1/4 szklanki ) / ew. mlekiem i/lub fruktoza. Ja zaczna pracowac polaczyc z maka i reszta cieplej wody ( suchych drozdzy nie trzeba wczesniej rozrabiac ). Wyrobic ciasto i odstawic do rosniecia w cieple miejsce ( ja odstawiam na 30 - 60 min, az zwiekszy objetosc ). Gotowe ciasto rozwalkowac, ulozyc na papierze do pieczenia. Ciasto posmarowac koncentratem i oblozyc warzywami ( pieczarki ipor mozna podduscic wczesniej na patelni, zeby odparowac toche wody ). Mozna posypac odrobina sera.  

260 stopni C, piec ok. 10 minut ( teraz tak mysle czy te 10 minut starczy, zeby ciasto sie upieklo - musicie sprawdzic, bo niepamietam, a tak mam w swoich notatkach ).

Ja z tego ciasta robie mini pizze, na jedna porcje do pracy.

 

 

ListekMięty dziękuję za gołabki tak właśnie o nich dziś myslałam ;o)
PRZEPIS: na omlecika z sosikiem jogurtowym ;)

składniki do omleta

2 jajka
oliwka z oliwek
2 plasterki sera topionego Gouda Zoot
3 ząbki czosnku
leczo
tuńczyk w sosie własnym

sos:
jogurt naturalny 0% tłuszczu bez cukru
ogóreczki z rolnika

przygotowanie:
1. 2 jajka roztrzepać i dodać 2 łyżeczki lecza  (ja mam domowej roboty)
2. utrzeć na tarce 3 ząbki czosnku i dodać razem z 3 łyżkami tuńczyka z puszki w sosie własnym do roztrzepanych jajek
3. rozgrzać patelnię z 2 łyżeczkami oliwki z oliwek i wylać na nią 1/2 masyna omlet i obsmażyć z jednej i drugiej strony jak naleśniki, ostrożnie przewracając i czekając az troszkę się zetnie jajko na wierzchu czemu służyć może przykrycie pokrywką .

4. tak usmażonego omlecika wykładamy na talerzyk i kładziemy na niego plasterek serka topionego oraz łyżeczkę sosiku który robimy bardzo prosto :  do 2 łyżek jogurtu kroimy w drobną kosteczkę ogórka kiszonego lub kwaszonego , można dodać odrobinkę czosnku ;)

SMACZNEGO !!!!!


Dziewczyny przeglądałam forum kolezanki które wkleiła majlook i myślę nad zrobieniem jeszcze: MUSI BYĆ PRZEPYSZNE RÓWNIEŻ !!!!!!

Smaczny i prosty deser na bazie maślanki

Składniki (4 duże porcje):

litr maślanki

3 łyżki fruktozy

ok 50 ml mleka

2 łyżki żelatyny

owoce: truskawki/maliny, jagody, wiśnie lub dżem owocowy na fruktozie

Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Maślankę ubić z owocami, fruktozą lub dżemem powoli wlewać mleko z żelatyną, ciągle ubijając (robiłam to blenderem), wlać do pucharków i wsadzić do lodówki. Podawać chłodną


MUSI BYĆ PRZEPYSZNE :D

deserek maślankowy



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.