Temat: Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi...

Witam Was Kobietki (i nieliczni Rodzynkowie :-P)!
Postanowiłam założyć ten temat pod wpływem ciekawego spostrzeżenia - przeglądam sobie forum i widzę, że wiele (wielu :-) ) z Was interesuje dieta South Beach (stwierdzam to statystycznie po ilości wątków :-) ).
Bardzo mnie to cieszy ponieważ jest to naprawdę rewelacyjna dieta, najlepsza jaką znam, bo nie dość, że pyszna i zdrowa to jeszcze w 100% skuteczna! :-) Niestety spotykam coraz częściej wpisy, które cieszą mnie już nieco mniej - mianowicie opinie typu "nie sprawdza się", "nie schudłam" etc. Jednocześnie przeglądam (w pamiętniku) jadłospis osoby, będącej rzekomo na SB i ręce mi opadają.
DZIEWCZYNY!!!
Litości! Jak ktoś nie ma zamiaru trzymać się zasad diety, albo wręcz zupełnie nie zadaje sobie trudu poznania ich, to błagam, niech potem nie pisze, że to dieta jest nieskuteczna!!!
Tak się składa, że 3-4 lata temu schudłam na tej diecie ok 30 kg. Bez głodówek, bez jojo, bez szkody dla cery, włosów, paznokci. Morfologia, cholesterol, cukier - wszystkie wyniki miałam książkowe.
Przez 2 lata - trzymając się zasad diety z drobnymi i SPORADYCZNYMI odstepstwami od normy - bez wysiłku utrzymałam wagę.
Potem przyszło małe zawirowanie, z diety zrezygnowałam i 30 kg wróciło.
Od 5 maja znów zaczynam SB i wiem, że znów schudnę, bo ta dieta jest po prostu NAUKOWO skuteczna :-)

Tak czy siak w kwestii tej diety uważam się za eksperta :-P (a nawet jeśli czegoś nie wiem, to mam wszystkie książki dr Agatstona łącznie z kucharską ;-) ), a ponieważ wiem, że również na stronach internetowych (poza oficjalną stroną dr Agatstona) często pojawiają się bzdury więc jak coś - po prostu służę Wam informacją :-)
Pozdrawiam wszystkich Plażowiczów :-)

Cześć nowamarta! Zapraszamy serdecznie:) Fajnie że chcesz dołączyć, mamy podobne wymiary więc będzie porównanie, ja w pon jak rozpoczynałam I fazę miałam 169/81,5. Wzrost się może nie zmieni ale waga musi! I z tego co wiem ta dieta robi dobrze właśnie na oponkę w okolicach talii:D

Wrzucam linka to postu na tym forum sprzed jakiegoś czasu. Wszystko masz tam dobrze opisane (chyba oprócz drugiel fazy ale ona jest łatwiejsza). http://diety.odwazsie.pl/index.php/mid/25/fid/201/...

Przy okazji ten post wrzuciła Nieoceniona nemo768)

Pasek wagi

nowamartajeszcze kilka słów o diecie. Nie jestem na niej głodna, ja do tej pory źle znosiłam małe dawki węglowodanów ale tym razem jest lepiej bo: każdego dnia jem pół puszki fasoli lub innych strączków - są dozwolone i sycą, przesunęłam sobie ostatni posiłek z 18 ( mój naturalny rytm) na 21/22 i dzięki temu rano nadaję się do życia.

Aaa źle znosiłam oznacza że było mi słabo, na nic nie miałam siły, bolała mnie głowa itd

Dieta ma jedną wadę - trzeba choć trochę gotować. Ale można w dużych ilościach i mrozić albo wekować żeby było na zapas;)

Pasek wagi

'nowamarta, brzuch "zanika" jako pierwszy:)potem biust;)a ta dieta jest stworzona przez lekarza kardiologa, który stosował ją u swoich otyłych pacjentów, by zlikwidować u nich otyłość brzuszną przed operacjami kardiologicznymi.

  • nie będziesz głodna, bo jesz do syta produkty dozwolone i nie liczysz kalorii-jak Cię dopadnie głód w nocy, to wstajesz i jesz to co można w 1 fazie bez obaw,
  • po 1 fazie nabierzesz wtrętu do słodkich rzeczy-zwykły herbatnik będzie smakowała jakbys jadła cukier z torebki łyżką(strach)
  • podczas pierwszej fazy zgubisz najwięcej, ale będziesz chudła dzień w dzień
  • teraz masz idealną porę na tę dietę, bo warzyw jest opór i nie są aż tak drogie
  • NIE MA CO SIĘ BAĆ-MOŻESZ LICZYĆ NA NASZE WSPARCIE, CO BY SIĘ NIE DZIAŁO, NAWET JAK PADNIESZ NA TWARZ I STWIERDZISZ, ZE SIĘ NIE PODŹWIGNIESZ PAMIĘTAJ, ŻE WIEMY LEPIEJ OD CIEBIE, ŻE TO NIEPRAWDA:DI ŻE CIĘ NIE ZOSTAWIMY. 

AMEN(swiety)

Mada_lena, ta nemo to ciekawy przypadek, nie? wiedzę ma, tylko praktyką gorzej, ale nie skreślajmy dziewczęcia, może się jeszcze wyrobi(dziewczyna)

Oczywiście że tak! Musi tylko sama dać sobie szansę(zakochany)

Pasek wagi

dziękuję Wam jesteście kochane :)

Pasek wagi

nowamarta, no jesteśmy, jesteśmy:Ddziś również wytrwałam, śniadanie zjadłam na gorąco-dokończyłam wczorajszą potrawkę, na obiad zrobiłam leczo z Biedronki. Na deser zafundowałam sobie kawę Inkę korzenną. I jeszcze zrobiłam dla męża ciasto, którego nie zjem ani kawalunia. Bo taki mam plan;)

pozostało 12 dni pierwszej fazy


LECZO Z BIEDRONKI-moja uboga wariacja lecz0:D

idziemy do Biedrony i kupujemy:

kiełbasę z piersi kurczaka-1 opakowanie (pakowana po 2 laski)

pieczarki-1 pudełko

pomidor malinowy-1

małą cukinię lub kabaczek-1

Kiełbaskę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do przesmażenia, bez dodatku oleju. Do tego dorzucamy pokrojony w kostkę kabaczek lub cukinię. Smażymy razem aż warzywo zmięknie. Przekładamy wszystko do większego gara i uruchamiamy etap gotowania ;). Na tej samej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy pieczarki pocięte w talarki. Jak już będą podpieczone, doprawiamy je solą,pieprzem i czosnkiem. Dokładamy do gara i wszystko dusimy. Pod koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i doprawiamy do smaku.

  • nie dodałam do potrawy cebuli i papryki, bo je kiepsko trawię, ale kto nie ma z tym problemu, niech doda cebulę do przesmażenia kiełbasy, a paprykę pod koniec gotowania
  • jakiś czas temu gotowałam leczo, ale zapomniałam o kiełbasie do niego i został mi gar tej  potrawki warzywnej. Wyrzucić żal mi było, więc zblendowałam wszystko na papkę, zapakowałam w słoiczki po koncentracie i dziś świetnie mi się to sprawdziło do zagęszczenia mojej potrawy8)

INKA KORZENNA

kubek mleka 0,5% podgrzewamy dość mocno w mikrofali, dodajemy 2 łyżeczki kawy Inki i na czubek łyżeczki szczyptę przyprawy korzennej do piernika, całość dokładnie mieszamy, bierzemy do ręki fajną książkę, kubek z kawą i miło spędzamy czas:D

  • w takiej przyprawie często można znaleźć cukier, ale ile się go mieści na czubeczku łyżeczki? nie przejmujcie się tym i skosztujcie, naprawdę warto!

i jeszcze coś:

BABECZKI ŚNIADANIOWE Z KIEŁBASĄ I SEREM    

  • 10 dag kiełbasy z indyka
  • 1/2 posiekanej papryki
  • 5 dużych jajek
  • 1 puszka (34dag) pieczarek w plasterkach, odsączonych
  • 1 /2 szklanki (60g) tartego sera cheddar o obniżonej zawartości
  • tłuszczu.
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180C. Foremek na 8 muffin natłuścić lubwyłożyć papierem do pieczenia.Na średniej patelni z powłoką nieprzywieralną smażyć kiełbasę,
paprykę i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut lub aż kiełbasastraci różowy kolor. Przełożyć mieszaninę do miski i niecoostudzić. Domieszać jajka i pieczarki. Mieszaninę rozłożyć wrównych porcjach do foremek na muffiny. Posypać serem.Piec przez 20 minut lub aż jajka się zetną.

 PASTA JAJECZNA

* 3 Jaja kurze całe
 * 2 Białka jaja kurzego 
 * Serek wiejski lekki 100 g
 * Ser twarogowy półtłusty 50 g
 * Szczypiorek
 * Cebula

Sposób przygotowania:

 1\. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni z odrobiną wody i ulubionymi przyprawami.
 2\. Ugotować 5 jajek na twardo. Trzy całe + dwa białka pokroić w drobnąkostkę. Do nich dodać zeszkloną cebulę, serek wiejski, twaróg i
 przyprawić. Całość 'pognieśc' widelcem i wymieszać.
 3\. Szczypiorek posiekać i delikatnie zmieszać z pastą.


Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  

* 450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
* 4 jajka rozmiar L
* 2 ząbki czosnku
* szczypta soli
* szczypta pieprzu
* szczypta gałki muszkatołowej
* 300 g serka kremowego (szukamy jakiegoś w wersji light)
* ok. 140 g wędzonego łososia w plastrach

Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli nasztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44
cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry. Smacznego! :)


KANAPKI Z LIŚCI SAŁATY I PEKINKI

liść sałaty/kapusty
pomidor świeży
pomidor suszony
serek light do smarowania

sałata lodowa
łosoś wędzony
ogórek kiszony/małosolny
serek do smarowania

pekinka
makrela
jajo na twardo
ogórek
rzodkiewka
kiełki rzeżuchy
serek do smarowania

sałata
hummus
papryka czerwona

sałata
cebula czerwona
oliwki
pomidor
feta
papryka
ogórek

sałata lodowa
pierś grillowana
papryka czerwona i żółta
bazylia
pomidor
serek light

OMLET

Składniki

* 3 plasterki szynki konserwowej lub innej chudej wędliny 
* 2 jajka
* Cebulka
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 10 łyżek mleka maksymalnie 3% tłuszczu 
* Sól i pieprz do smaku
* Kilka gałązek koperku
Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę i szynkę pokrojoną wkawałki. Jajka rozkłócamy z mlekiem - solimy i pieprzymy do smaku.Wylewamy na podsmażoną cebulę i szynkę. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy aż góra się zetnie. Podajemy posypane koperkiem ze świeżymi warzywami np z rzodkiewkami, możemy zwinąć jak naleśnika.

NALEŚNIKI BEZ MĄKI I TŁUSZCZU

Składniki
na 9 naleśników

* 6 jaj, ale tylko 3 żółtka
* 200ml mleka 0,5% tłuszczu
* 50g granulowanego, odtłuszczonego mleka w proszku
* 55g zmielonych nasion lnu (czyli siemienia lnianego)
* 2 łyżeczki suszonego lubczyku
* 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego


JAJA Z MLEKIEM
Składniki

* 2 jajka 
* 5 łyżek mleka (u mnie 1,5%tł)
* Ciut pieprzu białego i ciut gałki muszkatołowej
Kilka czytelniczek pytało jak przygotować jajka na mleku - nic prostszego! W rondelku podgrzewamy mleko. Na gotujące mleko wlać roztrzepane jajka i wsypać sól i inne przyprawy według uznania -bez ograniczeń! A teraz mieszać do uzyskania oczekiwanej konsystencji. GOTOWE.

UWAGA DZIEWCZYNKI, TO NIE SA MOJE AUTORSKIE PRZEPISY!!!

nie pamiętam skąd je zaczerpnęłam, zdaje się, że część z blogu "Dieteycznie, Siostro!"

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.