Temat: Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi...

Witam Was Kobietki (i nieliczni Rodzynkowie :-P)!
Postanowiłam założyć ten temat pod wpływem ciekawego spostrzeżenia - przeglądam sobie forum i widzę, że wiele (wielu :-) ) z Was interesuje dieta South Beach (stwierdzam to statystycznie po ilości wątków :-) ).
Bardzo mnie to cieszy ponieważ jest to naprawdę rewelacyjna dieta, najlepsza jaką znam, bo nie dość, że pyszna i zdrowa to jeszcze w 100% skuteczna! :-) Niestety spotykam coraz częściej wpisy, które cieszą mnie już nieco mniej - mianowicie opinie typu "nie sprawdza się", "nie schudłam" etc. Jednocześnie przeglądam (w pamiętniku) jadłospis osoby, będącej rzekomo na SB i ręce mi opadają.
DZIEWCZYNY!!!
Litości! Jak ktoś nie ma zamiaru trzymać się zasad diety, albo wręcz zupełnie nie zadaje sobie trudu poznania ich, to błagam, niech potem nie pisze, że to dieta jest nieskuteczna!!!
Tak się składa, że 3-4 lata temu schudłam na tej diecie ok 30 kg. Bez głodówek, bez jojo, bez szkody dla cery, włosów, paznokci. Morfologia, cholesterol, cukier - wszystkie wyniki miałam książkowe.
Przez 2 lata - trzymając się zasad diety z drobnymi i SPORADYCZNYMI odstepstwami od normy - bez wysiłku utrzymałam wagę.
Potem przyszło małe zawirowanie, z diety zrezygnowałam i 30 kg wróciło.
Od 5 maja znów zaczynam SB i wiem, że znów schudnę, bo ta dieta jest po prostu NAUKOWO skuteczna :-)

Tak czy siak w kwestii tej diety uważam się za eksperta :-P (a nawet jeśli czegoś nie wiem, to mam wszystkie książki dr Agatstona łącznie z kucharską ;-) ), a ponieważ wiem, że również na stronach internetowych (poza oficjalną stroną dr Agatstona) często pojawiają się bzdury więc jak coś - po prostu służę Wam informacją :-)
Pozdrawiam wszystkich Plażowiczów :-)

Ryjek1979 napisał(a):

czarno.bila a ten wedzony to my mozemy? Bo juz kilka razy robilam do niego podchody ale nie wzielam go :)


Jak najbardziej, to zwykły biały wędzony twaróg, co do kcal to różnica chyba 100kcal na 100 g ;). Zawsze jak jestem w domu to ładowałam go do tostów zamiast żółtego, polecam również z piekarnika, jak się zapiecze jest taki zbity i ciągnący :) Wadą tego sera wędzonego to to, że się lubi rozsypywać do kanapek więc nie za bardzo, bo wszytko wyląduje na talerzu. Skład :
mleko pasteryzowane , sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA 100g PRODUKTU: 918kJ/221 kcal, opakowanie ma 250g


cena ok 5zł

Ja w Biedronce kupuję jogurt typu greckiego, kiełki, mleko 1,5 %, rybę - filety z morszczuka, rzodkiewki, śledzie w occie i panierce, serek wiejski (duży) ,warzywa w ramach potrzeby i ich świeżości , sznycle z indyka, sos cygański, wędzone udka.

W Lewiatanie polecam z kolei sałatkę meksykańską z łososiem, tanie mają Lewiatanowe orzechy,sok warzywny z ziołami prowansalskimi... no i wędliny na wagę.


czarno. biala dzisiaj kupilam ten ser i przy najblizeszj okazji go wyprobuje :) Ja wedzonych udek sie wystrzegam choc bardzo lubie. Makrele lubie z Biedronki. 

Szkoda, ze dopiero teraz wyczytalam o tym serze, bo robilam burgery i moglam dac na nie tego sera wedzonego :) 

nemo tez uwielbiam Sopocka biedronkowa :) I piers wedzona tez kupuje :) Ja uwielbiam poledwiczki z kurczaka z Lidla. Sa super male i nie trzeba ciaci piersi, czy robijac jak ze zwykla :) 
Pasek wagi
Dziewczyny mam pytanie. Czym w zupach można zastąpić makaron w I fazie???
czarno. biala mozesz sprobowac zrobic nalesnik bez maki i pociac go na paseczki. Mozna tez zrobic lane kluski, ale niewiem czy wyjda z jajka i jogurtu. Ja dodawalam jeszcze len, ale on bardziej pod II faze. Albo kup makaron sojowy i ten mozna jesc :)
Pasek wagi
 myślałam nad sojowym, ale uprzednio przed suszeniem był on smażony w głębokim oleju- tak przynajmniej wyczytałam...
a widzisz, a moze zmiel kotleta sojowego :) Na I fazie mozna je dawac mielone :)

Ten makaron sojowy z Taotao ma w sobie tylko (70% grochu, 30% fasoli Mung). Mowa o tym http://www.frisco.pl/pid,1978/n,TAO-TAO-Makaron-sojowy-chinski/stn,product U mnie dostepny w lewiatanie. 
Pasek wagi
dziewczyny ratunku- czy ktoras robila, a moze wie jak sie robi ciecierzyce w piekarniku? tylko ją tam podpiec i będzie dobra(dzień wczesniej namoczona) czy cos jeszcze i ile czasu ją piec- miałam gdzieś zapisane, ale nie mogę tego znaleźć
Pasek wagi
jagna ja robilam :) Prosze oto przepis :) http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/02/czipsy-przyszy-z-ciecierzycy-do.html Ja robilam z cieciorki z puszki, ale jak masz namoczona to tylko oliwa z przyprawami i do piekarnika :) Tak samo robilam soje :) Aha i odrazu pieke w termoobiegu i skracam czas do ok. 30 min. Smacznego :)
Pasek wagi
dziekuje Ci bardzo Ryjku
Pasek wagi
jagna oj chetnieby sobie lyknela drinka, ale chorobsko jakies sie przyplatalo :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.