Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Wrzucam kilka przepisów, z których korzystałam na diecie. Zupa 4tyg. naprawdę godna polecenia:)

Sałatka jabłko z jagodą

Jabłko zetrzeć na tarce na wiórki i dodać garść świeżych jagód. Sałatka bardzo pomaga w biegunce, która może wystąpić w czasie kryzysu ozdrowieńczego.

 

Surówka z czerwonej kapusty

Drobno zetrzeć na tarce kawałek czerwonej kapusty, dodać jabłko starte drobno na wiórki. Doprawić ząbkiem czosnku i solą ziołową.

 

Surówka z białej kapusty

Zetrzeć na tarce kawałek białej kapusty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, starte jabłko i zieloną pietruszkę. Można doprawić solą.

 

Surówka z kiszonej kapusty

Wymieszać delikatniejsze paseczki kiszonej kapusty ze startą marchewką i jabłkiem. Dodać posiekany drobniutko por i pokrojony szczypiorek. Doprawić zieloną pietruszką.

 

Biała surówka w kropki

Zetrzeć drobno surowy kalafior na tarce i wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorem, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Można doprawić pieprzem ziołowym i sokiem z ogórka kiszonego. Taki sok ma w sobie dużo kwasu mlekowego i witaminy C.

 

Orzeźwiająca surówka lodowa

Sałatę lodową podrzeć na dosyć grube płatki, dodać grubo pokrojonego pomidora i szczypiorek. Doprawić koprem i sokiem z ogórka kiszonego.

 

Kolorowa surówka paprykowa

Pokroić w drobną kostkę paprykę w kolorze czerwonym, pomarańczowym, żółtym i zielonym. Wymieszać z tak samo pokrojonymi pomidorem i ogórkiem kiszonym. Doprawić sokiem z ogórka kiszonego.

 

Kolorowa sałatka

Na tarce zetrzeć na grubsze paseczki surową dynię i melona. Wymieszać z drobno pokrojonymi truskawkami i garstką jagód.

 

Krzepka surówka

Na tarce zetrzeć rzepę, rzodkiew i winne jabłuszko. Wymieszać i doprawić solą.

Sałatka słodko-gorzka z pieprzem

Pokroić drobno w kostkę kapustę pekińską, pomarańczę i grejpfruta. Wymieszać i posypać pieprzem.

 

Zupa cebulowa

Przygotować wywar z jarzyn. Dodać cebulę pokrojoną w półkola (ilość w zależności od upodobań), doprawić dobrze solą ziołową. Podawać posypaną zieloną pietruszką.

 

Zupa 4 Tygodnie (każdy powtarza, że jakby ją codziennie jadł, to wytrzyma na diecie nawet 4 tygodnie)

Przygotować wywar z jarzyn. Włożyć duży brokuł, kawałek kalafiora i marchewki. Chwilę pogotować. Zmiksować tak, żeby pływały małe kawałki jarzyn. Doprawić curry, solą ziołową i pieprzem.

 

Gulasz jarski

Do garnka wrzucić: starty seler, marchew i pietruszkę, pokrojone w kostkę dynię i białą kapustę, pokrojony w paski por, ziele angielskie i liść laurowy. Dolać troszkę wody. Przykryć garnek i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić majerankiem, pieprzem, solą ziołową, tymiankiem i bazylią. Poddusić jeszcze 2 minuty i gotowe.

 

Kapuściany przysmak

Zetrzeć na tarce kawałek białej kapusty, wrzucić do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać odrobinę wodą i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić solą ziołową.

 

Bigos jarski

Zetrzeć na tarce kawałek białej kapusty i jabłko. Pokroić w półplastry dużą cebulę. Wrzucić to do garnka z kiszoną kapustą, zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać troszkę wodą i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze 2 minuty. Przed podaniem doprawić czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

/źródło:naturaity.pl/

 

Kilka z tych przepisów na pewno wykorzystam! Na pewno tez z kapusty białej i ten z surowego kalafiora.

Dynię się da jeść na surowo? Nigdy nie próbowałam.

Dyniowy koktajl pobudzający trawienie

Składniki:

- 1 kawałek dyni,

- 2 banany,

- ½ łyżeczki cynamonu,

- szklanka wody.

Zmiksuj składniki koktajlu do jednolitej konsystencji. Możesz użyć mleka roślinnego zamiast wody.

Ale ten koktajl to raczej nie na WO?

można bez banana

Masza555 napisał(a):

można bez banana

Sama dynia z wodą i cynamonem?

zrobisz wersję bardziej gęstą, mniej wody. Dynia naprawdę jest niezła, można dodać grejpfrut.

Zresztą, co kto lubi. Dla mnie pyszna jest sama kasza orkiszowa z kiełkami, więc o smakach się nie dyskutuje:)

Weź nie pisz na wątku WO o kaszy, bo ślinotoku się nabawię (smiech):p

Dynię lubię, zwłaszcza hokkaido i piżmową, ale ostatnio nigdzie nie widziałam. No i zawsze jadłam gotowaną albo pieczoną.

Mnie dziś głowa boli i strasznie chce mi się jeść niedozwolonego. Dałam radę. Mam nadzieję, że do jutra mi przejdzie, bo ciężko wytrzymać z takim głodem. Jadłam jabłka, sałatkę z pomidorów, ogórka, czosnku, octu jabłkowego i barszcz ukraiński :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.