Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Gołąbków nie robiłam, ha leniwiec jestem i albo zupy, albo leczo robię. 

U mnie już 12 dzień, czuję się świetnie.

Pasek wagi

ja używam czasem vegety... to sól i ulepszacze niby szajs... i jak słuchasz Gesslerowej to w ogóle tego się nie powinno używać :) wiec tym bardziej na WO :) staram się nie używać ale czasem smaku za dziada nie mogę złapać :)

gołąbków nie robiłam bo nie wiem czym je nadziać w srodku jak mięska i ryżyku nie można :) ale z chęcia posłucham twojego pomysłu i coś wymyślę :) i wiecie ... dziś nie wytrzymałam i zajrzałam na wagę (oficjalnie ważę się co poniedziałki) i już mam prawie 4kg mniej po 1,5 tygodnia :)

będzie dobrze :)

Pasek wagi

Zróbcie sobie własną wegetę - trzeba kupić suszone warzywa (sprzedają na większości stoisk jarzynowych), dodać przypraw - soli, kurkumy, lubczyk też jest dobry i wsadzić to do młynka do kawy i razem zmielić.

Ja kupuję tylko naturalną "vegete" w składzie są suszone warzywa (marchew, seler, pietruszka, pasternak, itp) sól i przyprawy.

Żadnego cukru ani E-ileśtam. Kupiłam u mnie w sklepie Jarzynka w dużym opakowaniu za śmieszne 10 zł

Pasek wagi

W przepisie jest tak - poddusic warzywa, cebula,seler,marchew,por,pietruszka, zawinac w liscie kapusty podlac woda i przecierem pomidorowym i dusic. Doprawic oczywiscie. Chyba sprobuje. Ja jem zupy bo po cieplym lepiej sie czuje :D

Pasek wagi

to może i ja spróbuję wydziergać te gołąbki :) ktoś ma jeszcze jakies fajne pomysły?

Pasek wagi

Barszcz czerwony - buraki, marchew na grubej jarzynówce, kalafior, brokuły gotujemy do miękkości dodajemy szpinak liście. Doprawiamy według smaku i dodajemy ocet jabłkowy do zakwaszenia. Ja uwielbiam, świetnie rozgrzewa i syci. 

Pasek wagi

Szukam ale nigdzie nie mogę znaleźć, wiem ze jest wątek z przepisami, miałam do niego zapisany link, ale gdzieś mi go wcięło. Czy któraś z was go może ma??

Pasek wagi

http://vitalia.pl/forum47,168571,0_Dieta-wo-dr-ewy-dabrowskiej-przepisy.html

ja mam w obserwowanych :) zupełnie o nim zapomniałam :)  i znowu mam ochotę poszaleć w kuchni :P może te gołąbki a może faszerowane buraczki :p ile tam fajnych rzeczy :) i ten twój barszczyk kaszalot :P oj robie się głodna :P

Pasek wagi

Kamla, dziękuję :))

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.