Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Nie wiem, ale chyba jeszcze w maju? To zależy od tego, jaka będzie pogoda.

fakt truskawki to trudno jeść w małej ilości. Mam nadzieję że zaczną się pod koniec maja i w czerwcu jeszcze będą. Jak nie to najwyżej skrócę WO, albo będę trenowała silną wolę.
Mięcha mogę nie jeść, ale już przy rybach to mam ślinotok.

Dziś się zapchałam młodą kapustą, ale pyszna mi wyszła.

Pasek wagi
Jak przygotowałaś tę młodą kapustę? Ja gotowałam na parze i troszkę opruszyłam solą. Ostatnio mogłabym jeść na okrągło botwinkę gotowaną (w całości) i dynię.

dzień 13/nie wiem ile - zaczynam się łamać...

nie martwcie się o truskawki,ponieważ w ubiegłym roku były jeszcze w ostatnim tyg. czerwca. Wszystko zależy od pogody

Masza, nie łam się! Chyba, że czujesz, że Ci już tyle wystarczy - wtedy nie na siłę.

Masza nie łam się :) może za monotonnie jesz? to fajna dietka i można jesc mnóstwo fajnych rzeczy :0 tylko czasem niektórzy jedzą w kołko to samo :)

a jest sporo fajnych rzeczy które można bez trudu zrobić i jeść :) mi pomagała pomidorówka - kupowałam mrożonkę warzywa słupki (np. hortexu) wrzucałam na wrzątek  plus sól pieprz etc... pod koniec koncentrat i gotowe- zupa się sama robiła :) a warzywa słupki zastępują makaraon zupa jest gęsta i można się nią najeść :) jak miałam ochotę na słodkie to prażyłam w piekarniku jabłka... dozwolonych warzyw jest mnóstwo i można szaleć przy jedzeniu :) Arnodike jest tu nieoceniona w dodawaniu przepisów...

Pasek wagi

Kochane:) miło to wszystko czytać:)

Nie czuję, że mi wystarczy,mam nawet pewien niedosyt. Zdecydowanie męczy mnie warzywna monotonia. Chociaż codziennie coś sobie gotuję i staram się kilka warzyw w ciągu dnia zjeść. Ale tęsknię za nabiałem, chlebem.... Siada mi już na mózg. A tak chciałam chociaż 4 tyg. "poleczyć" się tą dietą. Mięczak jestem...

Kapuchę posiekałam, wrzuciłam do garnuszka, podlałam wodą, wkroiłam też dwie niewielkie cebulki posiekane w drobne piórka. Doprawiłam solą, pieprzem w ziarnach (trochę kiepsko bo trzeba na niego uważać przy jedzeniu) ziarnkiem ziela angielskiego i odrobina soku z cytryny i calutkim pęczkiem koperku. Dusiłam do miękkości.

Pasek wagi

Masza jutro będzie lepiej! Głowa do góry!

Co do kapusty to mam inny przepis bardzo smaczna. Szatkujemy zalewamy wrzątkiem z czajnika, solimy, doprowadzamy do wrzenia, odlewamy wodę, olewamy odrobinę wrzątku, solimy odrobinę, dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego, koperek i przyprawy. Dusimy. 

Teraz mam surówkę z ogórków, pomidora, kapusty pekińskiej, rzodkiewki, cebuli i szczypiorku. Pycha polecam :)

Pasek wagi

Masza, trzymaj się, może jutro będzie lepiej, a jak nie to trudno widocznie organizm nie daje rady.

Beka, mnie jakoś przecier w kapuście nie smakuje, nie wiem czemu. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.