- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
1 maja 2015, 12:36
Czytałam artykuł o WO i tam pisze że przy ograniczeniu kalorii do pewnego poziomu organizm przestawia się na wewnętrzne odżywianie i dlatego nie czujemy głodu, natomiast bez względu na to czy jesteśmy na diecie 1200-1500 kcal głód odczuwamy.
1 maja 2015, 13:12
Witam z rana;)
No dla mnie to rano, bo wstałam uwaga, uwaga (!) ok 12:30! Mąż wchodził do mnie sprawdzać czy oddycham, ale usnęłam gdzieś ok 7 rano i miałam koszmary straszne, więc się 2 raz obudziłam w międzyczasie;/ Mi jakoś nie jest ostatnio dobrze na tej diecie, ale postanowiłam od dziś iść krok dalej, dodać ćwiczenia + zakaz jedzenia po 20. Muszę wyrobić taki nawyk w sobie.
Arnodike, tak, tak!:))) mniam, prosciutto czeka w sferze marzeń na konsumpcję;p tymczasem wstawiłam broku
2 maja 2015, 09:13
U mnie trzeci dzień. Bólu głowy tym razem nie ma i nie było. No i chyba już nie będzie. Jest dobrze, coraz lepiej. Chce mi się ruszać. Zaraz sobie jakieś ćwiczenia zapodam :)
2 maja 2015, 09:37
Witajcie dziewczyny w ten piękny, słoneczny dzień :)
Dzień: 2/42
Trening: tabata burpees + godzina jogi <3
Samopoczucie: wyśmienite :)
Rano była woda z cytryną, a przed chwilą wypiłam sok z jabłek, marchwi i grejpfruta - pyyyycha :)
Zaraz idę zjeść odpadki z soku, a później śmigam po zieleninkę i złapać trochę słoneczka, bo mam niedobór witaminy D.
Miłego dnia, piszcie jak Wasze samopoczucie :)
3 maja 2015, 08:54
Cześć dziewczyny :) Tak mało teraz osób jest na WO, że taka cisza, czy wszystkie wyjechałyście na majówkę??
U mnie
Dzień: 3/42
Samopoczucie: super
Żadnych dolegliwości nie odczuwam, głodu też nie. Oby tak dalej
Edytowany przez Shirine 3 maja 2015, 09:06
3 maja 2015, 09:09
U mnie czwarty dzień. Leciutki ból głowy, takie ćmienie, ale to chyba dlatego, że za długo spałam.
Wczoraj na kolację wcięłam kalafiora, brokuła i kapustę gotowane na parze - ależ to było przepyszne!
3 maja 2015, 09:49
zajadam się kapustą pod różnymi postaciami. I zieloną sałatą lodową. Na razie daję radę. Rano wstaje się bardziej wypoczętym ;-)
3 maja 2015, 10:36
Witajcie !
Ja dziś kończę siódmy dzień na sokach a od jutra warzywka. Botwinka z warzywami się gotuje a kapusta z koperkiem już czeka. Chciałam pociągnąć te soki przez 14 dni ale będę przeplatać sobie tygodnie warzywne i ,,sokowe,,. Wychodzi na to że dziś dzień 7/42 ale czad! Głodu zero ale po głowie chodzą różne smaki.
3 maja 2015, 10:46
Soki są bardzo fajne, ile ich wypijasz dziennie?