Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

No właśnie stewia?

Pasek wagi

Witam serdecznie :)

Jestem na diecie WO 5 dzień i od wczoraj borykam się z wysypką, która pojawiła się głównie na plecach i rękach. Jestem alergiczką, pojawiały się u mnie w przeszłości epizody uczuleń na owoce i warzywa (głównie na skórki, być może kwestią były pestycydy i pył roślin korzeniowych). Martwi mnie ta wysypka, ponieważ nie wiem czy jest to uczulenie, czy normalny proces oczyszczania z toksyn. Może ktoś borykał się z tym problemem?

Mieszkam w dużym mieście, więc o eko jedzenie jest to trudno. Kupuje warzywa na giełdzie owocowo-warzywnej. Wszystko dokładnie myję i oczyszczam.

Fryzja wspomniałaś o oczyszczaniu warzyw za pomocą sody i octu, mogłabyś proszę napisać coś więcej na ten temat..

Możesz obierać ze skórek. A swoją drogą, nie wierzę, że w dużym mieście nie ma sklepów ekologicznych.

Przepis podaję za blogiem Akademia Witalności. Są też specjalne płyny do mycia owoców i warzyw, ale bardzo drogie. Na olx jest dział ryneczek, z ogłoszeniami eko gospodarstw.

Krok 1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie masz może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Krok 2. Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7)

Fryzja dziękuje za odpowiedź :) zastosuje na pewno

Oczywiście eko-sklepy i eko-bazary są. Mnie raczej chodziło o możliwość hodowania warzyw w swoim ogródku. A do eko-produktów nie mogę się przekonać z powodu ich ceny i braku przekonania, co do ich eko-prawdopodobieństwa...

Iobla - a czasami ta giełda to nie Bronisze? Tak strzelam bo napisałaś duże miasto i że kupujesz na giełdzie ;)

Na eko bazarach jest drożej to fakt, ale jeśli masz lub miałaś kiedyś alergię na być może pestycydy (ja kiedyś miałam podobno alergie na mandarynki - mogłam zjeść jedną, ale czasami weszło i 5 i wtedy miałam całe plecy w dużych czerwonych plamach jak po ogromnym ugryzieniu od komara - wszystko się zmieniło jak zaczęli rodzice kupować w innym sklepie - nagle uczulenie zniknęło i już mogłam jeść i 5 i więcej mandarynek, to na pewno eko nie były bo nie te czasy, ale widocznie tutaj nie były aż tak traktowane jakimś paskudztwem, taka sama historia dotyczy zielonych ogórków - po każdym ze sklepu miałam mega "alergie", ale po swoim działkowym już nie i też mogłam jeść do woli :) ), to może warto zainwestować w eko warzywa? Ja kupuję co jest i co można na WO i widzę różnicę przede wszystkim w smaku ale też i w psuciu - te mi po prostu usychają a te ze sklepu czernieją :( Owszem, jeśli eko włożę do plastikowej torebki to pleśnią też zajdą ale jeśli odpowiednio je trzymam to wysychają na wiórek, mam takiego jednego ususzonego selera, trzymam celowo żeby zobaczyć co się z nim stanie ale ma już kilka miesięcy - zero pleśni, nadpsuć czy innych takich - tak się ususzył, że można w niego popukać niemalże jak w orzecha kokosowego hihi ;)

Pasek wagi

Dziękuję za troskę ggesha;-) biegam z głową jak czuję, że nie mam sił to zwalniam tempo. Od zeszłego tyg dwa razy po 11 km udało się przebiec. W środę minął 3 tydz;-) a na regeneracje mięśni robię sobie koktaile ze świeżym szpinakiem kiwi i jabłkiem plus cytrynka, woda i łyżeczka młodego jęczmienia!!! Zakwasów nie ma a samopoczucie rewelacja.

Pasek wagi

A ja ma jeszcze jedno pytanie - pojawiło się powyżej kiwi - tak popatrzyłam na tabele z ilością białka, węgli itd i widzę, że niewiele się różni od jabłka, które wolno na WO. Wiem, że śladowe ilości kiwi, jagód i chyba malin wolno, a czy to znaczy, że mogę równowartość wagową jabłka zastąpić kolejnego dnia np. taką samą wagą kiwi czy malin czy to nie to samo, i jabłko ma zupełnie inne znaczenie na WO niż te maliny, kiwi czy jagody? Sorki za pytanie, ale z tabel wynika, że sa to owoce bardzo zbliżone i niby powinno być wolno, ale z jakiegoś powodu jest mowa, że wolno tylko śladowe, raczej ozdobnie (chyba, że dla niektórych 100g to ozdobnie ;) ). Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i rozwiać moje wątpliwości to będę wdzięczna :)

Pasek wagi

Chciałam tylko napisać, że moje kiszonki są wreszcie gotowe i wyszły przepyszne!

Dziewczyny, mam pytanie. Orientujecie się czy na WO mogę używać chlorellę? I co z suplementacją witaminami? Np. witamina D3 wchłania się tylko w towarzystwie tłuszczu

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.