- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
2 sierpnia 2014, 06:52
2 sierpnia 2014, 06:57
11/42 - Dzisiaj od rana mam totalny brak apetytu. Wmusiłam w siebie 1/2 grejpfruta i koniec. Nie przełknę nic więcej. Jestem zaniepokojona czy na tym etapie dieta powoduje jadłowstręt? Nie wiem co to jest ale trochę mnie to martwi.
3 sierpnia 2014, 13:48
Robiłam właśnie wszystkie wyniki łącznie z elektrolitami. Lekarz powiedziała że mam idealne wyniki jak "koń pociągowy ". Chciałam sprawdzić czy wszystko ok z nerkami. Apetyt mi wrócił ale nadal mało jem. Soku z buraków ani samych buraków nie wolno mi jeść gdyż mam cukrzycę i nie jest to wskazane w mojej diecie.
4 sierpnia 2014, 05:35
Na anemię działa też pokrzywa, ale jak wyniki masz dobre to się nie pali :) Ja piję sok z pokrzywy profilaktycznie. Poza tym wzmacnia włosy i paznokcie :D Mi też nie chce się za bardzo jeść, rzadko czuję głód a nawet jeśli jest to nie taki który miałam kiedyś. Burknie w brzuchu i tyle a nie skręca.
4 sierpnia 2014, 14:50
Ciesze się Meg, że wyniki masz w normie, myślę, że to o czymś do świadczy Ja staram się codziennie jeść jednego buraka (soków nie piję przez brak sokowirówki i słaby blender) a pokrzywę muszę wypróbować. Tylko gdzie taką dostać?
I niestety musiałam zerwać z dietą WO na dwa dni, przez niezbyt planowany wyjazd... nie miałam dostępu do warzyw przez sobotę i niedzielę, dlatego od dzisiaj można powiedzieć, że zaczynam swój pierwszy dzień na nowo. Szkoda, ale nie zmieniam planów - 42 pełne dni.
Mam nadzieję, że się zdrowo trzymacie, a Ci którzy już skończyli, dopieszczają efekty na zdrowym. Trzymajcie się dzielnie.
4 sierpnia 2014, 15:11
Pokrzywę mam w ogródku, sama mi wyrosła. Do tego miałam szczęście, że niekontrolowanie wyrosły mi dwa gatunki pokrzyw, jedna mała (niskie rośliny) a druga ogromna. Można przejść się na spacer za miastem i poszukać. Szybko się regenerują, 1-2 miejscówki wystarczą.
4 sierpnia 2014, 15:38
Moja babcia zawsze zbierała pokrzywę. Nie jestem pewna czy gdzieś w pobliżu rośnie, ale oczywiście poszukam. A jak ją pijesz?
5 sierpnia 2014, 01:53
Płukam ją dobrze i traktuję blenderem w wysokim naczyniu. Można dodać minimum wody aby lepiej się rozdrabniało. Wyciskam przez gazę i otrzymuję sok. Jest go mało, 1-2 łyżki. Podobno nie powinno się przesadzać i pić więcej (chyba że ma dodatek wody to wiadomo), tak głoszą książki. Dobra w pokrzywie jest tak dużo, że można łatwo przegiąć :) Poza tym, chociaż pokrzywa ma wiele plusów to podobno wypłukuje magnez i witaminy z grupy B. Jak bardzo wypłukuje i czy to prawda - tego nie wiem. Na WO możemy jeść szpinak, czosnek, pietruszkę, szczypiorek, brukselkę i grejpfruty, kapustę, brokuły, kalafior i uzupełniać te witaminy dietą.