Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Meg73 -kryzys to miałam dopiero jak pojechałam na wakacje All Inclusiv - zaczęłam jeść wszystkie cuda na stołach i pić ponchę i sangrię. Dostałam takie jojo, że...masakra. Ale jeśli myslisz o kryzysach w trakcie diety to nie, nie miałam i nie czytałam ( a jestem na tym forum półtora roku), żeby występowały bóle czy choroby w trakcie diety. Na początku to każdy miał, zmęczenie, złe samopoczucie, bóle głowy - to oznacza, że toksyny wydobywaja się z tkanek i są wydalane. Potem śpisz coraz krócej - a jesteś wypoczęta, po dwóch lub trzech tygodniach twój kał nie śmierdzi, pot nie śmierdzi, jak masz jakieś krosty czy wypryski to znikają. Cały organizm się cieszy, że jest wyczyszczony. A poza tym jest ekonomicznie :D jak jesteś na imprezie to wypijasz kieliszek wina i robisz się senna a po drugim idziesz spać. Warto wytrwać chociaż miesiąc. Ja jestem ciągle grzesząca i trzeci raz wracam do tej diety. Chcę znów zrobić minimum miesiąc, bo warto. Jestem wtedy ładniejsza, mam lepszą cerę, gładsze ciało i generalnie jest mi lepiej.

Pasek wagi

Kasiachochlik wspominała o 7 rodzajach warzyw na jeden posiłek. I to jest prawda. Dr Dąbrowska nie pisała wprost w zaleceniach: jedzcie 7 rodzajów warzyw i owoców. Ale jeśli przeanalizujemy treść książeczki to natkniemy się, że należy jeść różnorodnie. Poza tym wystarczy przeanalizować przykładowe jadłospisy podawane w książeczkach. Tam jest nawet 9 rodzajów warzyw w jednym posiłku. Wystarczy przeczytać i policzyć. Również na turnusach W-O u Zbója przestrzega się tej zasady. Sama wiem z własnego doświadczenia, (a przeszłam kilkakrotnie 6 tygodni), że gdy  podczas diety W-O jem bardzo różnorodnie efekty są lepsze oraz moje samopoczucie. Jedzenie przez cały dzień marchewek i jabłka nie ma za bardzo sensu. 

Teraz to mi ręce opadły. Ja w czasie jednego posiłku jem max 3 rodzaje warzyw i piję sok. Nie wyobrażam sobie jeść 7 rodzaju warzyw. Cały swój czas trzeba poświęcić na przygotowanie posiłków. Na wczasach jest to realne bo dostajemy wszystko pod nos, przy przygotowywaniu samemu menu jest gorzej.

Nie dam rady jeść 7 warzyw na każdy posiłek ! :) To dla mnie niewykonalne, a raczej nie jem po jednym warzywie i urozmaicam menu nie tylko w ciągu jednego dnia ale też w ciągu tygodnia aby nie jeść w kółko tego samego. Zazwyczaj są to 3-6 rodzajów warzyw na posiłek, zdarza się 7. A jeden rodzaj zjadam jako przekąskę. Ja wiem, że to nie jest to samo co na turnusie, ale co zrobić :) Nawet jedząc tak jak jem chodzę objedzona, nie wiem gdzie bym to zmieściła. Waga mi ciągle spada, każdego dnia po trochę. Ale się cieszę :)

Pasek wagi

chodzi o 7 rodzajów w ciagu dnia. No bo z jakimi warzywami połączyć grejfruta albo cytryne? absurd... 

Pasek wagi

pietraszenko napisał(a):

chodzi o 7 rodzajów w ciagu dnia. No bo z jakimi warzywami połączyć grejfruta albo cytryne? absurd... 

No to już bardziej racjonalnie brzmi :) Ulga.

Pasek wagi

Też myślę, że 7 w ciągu dnia wystarczy (a nawet 5), bo to już zapewnia różnorodność.

Ja dzisiaj rozpoczęłam 7 dzień diety. Sama jestem zdziwiona jak dobrze się na niej czuję. Dobieram sobie takie warzywa które mi smakują a te których nie lubię jem w mniejszych ilościach. Jestem taka lekka i pełna energii. Chcę wytrwać do końca.

Meg73, a jak waga? Ładnie spada? :)

Pasek wagi

Nie ważę się na razie bo prawdę mówiąc się boję. U mnie te spadki są utrudnione bo choruję na cukrzycę typ 2 i dzięki wysokiemu poziomowi insuliny nie chudnę. Ciężko mi coś zrzucić. Jutro stanę na szklaną wyrocznię to zobaczę ile schudłam przez tydzień.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.