- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
20 maja 2014, 20:48
Ja dziewczyny też odziwo dobrze się czuję, w ogóle niezmęczona, jedynie trochę mi w brzuchu poburczało. Jednak na słodkie ochotę dalej mam :( i inne niezdrowe rzeczy. Ale trzymam się, wiem że przejdzie.
Natusko na anemię polecałabym sok z buraka zmieszany z sokiem z marchewki i jabłka, oraz zakwas buraczany. Polecam także sok z pokrzywy, pokrzywę dodawaną do sałatek, pokrzywę ala szpinak oraz herbatkę z pokrzywy. Zbadaj sobie ferrytynę, to jest zmagazynowany w organizmie zapas żelaza. Po 3 tygodniach diety, piciu zakwasu z buraków, jedzenia buraków gotowanych i picia herbaty z pokrzywy ferrytynę mam idealną.
Własnie dzisiaj wypiłam pół takiego kupnego zakwasu, nie wiem czy to zdrowe, w składzie jest woda, buraki, przyprawy i sól, więc mam nadzieje że nie. Niestety do buraków nie mogę się przekonać, nie wiem jak co z nimi zrobić żeby były zjadliwe, nawet ćwikły nie lubię. Jedynie barszczyk świąteczny. :)
Edytowany przez d25ee84a6d24387e2873299ebbf0a8b0 20 maja 2014, 20:50
21 maja 2014, 11:50
Cześć dziewczyny, ja się zdecydowałam na dietę. To już kolejna powtórka. Dwa cele - dokopać grzybom i zrzucić 4 kg. Jutro w 100% dieta, dziś zjadłam fasolkę szparagową. Idę na zakupy. Trzymajcie kciuki!
21 maja 2014, 16:35
Witaj Larysko :) Napisz, jak zamierzasz walczyć z grzybami.
Natuska zakwas zrób sobie sama. Kup kilogram dobrych buraczków, najlepiej na targu od rolnika czy działkowca. Pokrój w drobne słupki. Ja dodaję sporo czosnku na dno wyparzonego słoika i wrzącą wodę z solą szarą solą (niejodowaną z Kłodawy). Przykrywam kilkakrotnie złożoną gazą i obwiązuje tasiemką albo gumką. Należy trzymać słoiki w cieple. Ja czasem podgrzewam je w piekarniku nastawionym na temp 30 - 35 stopni C. Na drugi dzień sprawdzam i jak jest piana, to zbieram i tak codziennie. Jeśli po 4-5 dniach zakwas jest gotowy, to zlewam do słoików i do lodówki. Pozostałe burak,i jeśli mają mocny kolor,zalewam wodą z dodatkiem łyżeczki soli i mam drugi zakwas tylko odrobinę "cieńszy".
Edytowany przez azetka 21 maja 2014, 17:03
21 maja 2014, 18:32
azetka :) a ja zjadam takie buraczki pozakwasowe, pycha są! No zamierzam walczyć WO, poza nią nalewka czosnkowa. Jak już wyjde z diety to standard (bezglutenowo, bezcukrowo, czasem kefir i może trochę sera z nabiału).
21 maja 2014, 20:21
Ja pitole, 4 dzień diety a mnie dalej ssie i chce się słodkiego.
22 maja 2014, 10:59
Z jakiej wagi startowałaś, przy jakim wzroście? To masakryczny spadek wagi. :D Zazdroszcze, oby udało się utrzymać. Ja narazie 2 kg przez 4 dni. :)
22 maja 2014, 14:44
ja dziś się ważyłam i mam prawie kg więcej niz przy ostatnim ważeniu... załamka... ale i tak sie nie poddam ...
22 maja 2014, 15:26
kamla jateż miałam przez 2 dni kilo więcej, ale później tak szybko poszybowało w dół, że było warto :)
Startowałam z wagi tej co na pasku 88,8 teraz jest 80,2, mam 161 cm
23 maja 2014, 14:56
Hej, za mną 1 dzień, dziś boli mnie głowa że strach (nawet kawa gersonowa* nie pomogła).
*dla niewtajemniczonych - lewatywa z kawy