- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
19 maja 2014, 20:34
20 maja 2014, 10:59
(...) kiwi i pomarańczę. Myślicie, że można je także jeść na diecie? (...)
można ale mało, nawet niewielką ilość surowego ananasa, bo nie powinno się przekraczać 600-800kcal bo wtedy się zatrzymuje wewnętrzne odżywianie
Aaa jeszcze pytanie, mam skłonność do anemii, myślicie, że mogę sobie ją wywołać tą dietą?
można i to bardzo. Kontroluj morfologię i poziom żelaza we krwi. Do diety włącz surowe świeże zielone soki np z zielonej sałaty albo z natki pietruszki i jabłka ok. 250-400ml dziennie, poza łatwo przyswajalnym żelazem zawierają sporo magnezu i potasu.
Do sałatek stosuj dużo zielonych warzyw, posypuj potrawy posiekaną natką pietruszki albo pokrzywą.
Jeżeli żelazo jest kiepskie trzeba się wspomóc tabletkowym, bardzo ładnie morfologia rośnie po żelazie chelatowym.
Przy dużych wahaniach wody pamiętaj o uzupełnianiu potasu i magnezu/sok z marchwi i jabłka surowy domowy/ lub tabletkowy - asparginian . Uchroni to przed zawrotami głowy i bolesnymi przykurczami mięśni, któe są skutkiem wypłukania elektrolitów.
Uwaga - surowy świeżo zrobiony sok należy wypić natychmiast, po 20 minutach większość dobroczynnych składników /np. flawonoidy/ulega utlenieniu.
Pozdrowienia
20 maja 2014, 11:29
można ale mało, nawet niewielką ilość surowego ananasa, bo nie powinno się przekraczać 600-800kcal bo wtedy się zatrzymuje wewnętrzne odżywianie(...) kiwi i pomarańczę. Myślicie, że można je także jeść na diecie? (...)można i to bardzo. Kontroluj morfologię i poziom żelaza we krwi. Do diety włącz surowe świeże zielone soki np z zielonej sałaty albo z natki pietruszki i jabłka ok. 250-400ml dziennie, poza łatwo przyswajalnym żelazem zawierają sporo magnezu i potasu. Do sałatek stosuj dużo zielonych warzyw, posypuj potrawy posiekaną natką pietruszki albo pokrzywą.Jeżeli żelazo jest kiepskie trzeba się wspomóc tabletkowym, bardzo ładnie morfologia rośnie po żelazie chelatowym.Przy dużych wahaniach wody pamiętaj o uzupełnianiu potasu i magnezu/sok z marchwi i jabłka surowy domowy/ lub tabletkowy - asparginian . Uchroni to przed zawrotami głowy i bolesnymi przykurczami mięśni, któe są skutkiem wypłukania elektrolitów.Uwaga - surowy świeżo zrobiony sok należy wypić natychmiast, po 20 minutach większość dobroczynnych składników /np. flawonoidy/ulega utlenieniu.PozdrowieniaAaa jeszcze pytanie, mam skłonność do anemii, myślicie, że mogę sobie ją wywołać tą dietą?
Dziękuję bardzo za odpowiedz! :) Kupiłam sokowirówkę i soki pije dwa dziennie, dzisiaj się przemogłam aby do soku jabłkowo-marchwiowego dodać pęczek pietruszki i kawałek pietruszki w korzeniu. Odziwo, ku mojemu zaskoczeniu było bardzo dobre. W takim razie, po tygodniu diety zrobie sobie morfologię. Mam jeszcze żelazo z okresu anemii, przepisane przez lekarza nazywa się Tardyferon Fol, myślisz że mogę się nim wspomagać ?
Jeszcze mam pytanie dotyczące ilości posiłków, Dąbrowska mówi żeby spożywać 3 posiłki dziennie, a w niektórych źródłach jest napisane że można jeść ile się chce.
Muszę zacząć liczyć kalorie, tych jabłek chyba jem troche za dużo...
20 maja 2014, 11:42
to jest siarczan żelaza z kwasem foliowym. Najlepiej zapytaj farmaceuty, kiedyś miałam je zapisane, farmaceuta poradził chelat jako łatwiej przyswajalny. Żelazo organiczne jako bliższe temu występującemu naturalnie jest łatwiej przyswajalne od nieorganicznego, nie powoduje też wielu przykrych dolegliwości od układu trawiennego.
Bardzo dobrze przyswajane są preparaty z żelaza zawierające kwas foliowy, witaminę C, B6 i B12, podobno to optymalny skład.
Ale tak jak pisałam, poradź się farmaceuty.
Pozdrawiam serdecznie
20 maja 2014, 12:03
Hej :) dziś mój 15 dzień diety WO. Mam 2 pytania - czy ten olej z wiesiołka łyka się na zdrowym odżywianiu czy na poście WO bo jak czytałam książkę to nie do końca zrozumiałam. I jeszcze mam wątpliwości co do zawartości wapnia w diecie. Jeśli będzie go zbyt mało, organizm uruchomi rezerwy z kości. Skoro planuję 6 tygodni to mam obawy wiecie jakiegoś straszliwego niedoboru. Czy moje obawy są podstawne?
20 maja 2014, 15:02
Dziękuję bardzo za odpowiedz! :) Kupiłam sokowirówkę i soki pije dwa dziennie, dzisiaj się przemogłam aby do soku jabłkowo-marchwiowego dodać pęczek pietruszki i kawałek pietruszki w korzeniu. Odziwo, ku mojemu zaskoczeniu było bardzo dobre. W takim razie, po tygodniu diety zrobie sobie morfologię. Mam jeszcze żelazo z okresu anemii, przepisane przez lekarza nazywa się Tardyferon Fol, myślisz że mogę się nim wspomagać ? Jeszcze mam pytanie dotyczące ilości posiłków, Dąbrowska mówi żeby spożywać 3 posiłki dziennie, a w niektórych źródłach jest napisane że można jeść ile się chce. Muszę zacząć liczyć kalorie, tych jabłek chyba jem troche za dużo...można ale mało, nawet niewielką ilość surowego ananasa, bo nie powinno się przekraczać 600-800kcal bo wtedy się zatrzymuje wewnętrzne odżywianie(...) kiwi i pomarańczę. Myślicie, że można je także jeść na diecie? (...)można i to bardzo. Kontroluj morfologię i poziom żelaza we krwi. Do diety włącz surowe świeże zielone soki np z zielonej sałaty albo z natki pietruszki i jabłka ok. 250-400ml dziennie, poza łatwo przyswajalnym żelazem zawierają sporo magnezu i potasu. Do sałatek stosuj dużo zielonych warzyw, posypuj potrawy posiekaną natką pietruszki albo pokrzywą.Jeżeli żelazo jest kiepskie trzeba się wspomóc tabletkowym, bardzo ładnie morfologia rośnie po żelazie chelatowym.Przy dużych wahaniach wody pamiętaj o uzupełnianiu potasu i magnezu/sok z marchwi i jabłka surowy domowy/ lub tabletkowy - asparginian . Uchroni to przed zawrotami głowy i bolesnymi przykurczami mięśni, któe są skutkiem wypłukania elektrolitów.Uwaga - surowy świeżo zrobiony sok należy wypić natychmiast, po 20 minutach większość dobroczynnych składników /np. flawonoidy/ulega utlenieniu.PozdrowieniaAaa jeszcze pytanie, mam skłonność do anemii, myślicie, że mogę sobie ją wywołać tą dietą?
Jabłek nie można jeść za dużo,bo jednak mają za dużo węglowodanów i nie będzie odżywiania wewnętrznego ,a pojawią się niedobory,gdyż organizm będzie "wołał" jeść z zewnątrz.Tak więc bardzo ważne jest przestrzeganie zaleceń diety względem produktów niedozwolonych.Ja jem 2 na dzień,jednak nie wiem,jaka jest dozwolona ilośc ,zalezy to pewnie od całego dziennego menu.
20 maja 2014, 15:17
womakima :) po twoim wpisie aż mi się ' japa" rozjarzyła :) w 100% się z tobą zgadzam :)
20 maja 2014, 16:16
Natusko na anemię polecałabym sok z buraka zmieszany z sokiem z marchewki i jabłka, oraz zakwas buraczany. Polecam także sok z pokrzywy, pokrzywę dodawaną do sałatek, pokrzywę ala szpinak oraz herbatkę z pokrzywy. Zbadaj sobie ferrytynę, to jest zmagazynowany w organizmie zapas żelaza. Po 3 tygodniach diety, piciu zakwasu z buraków, jedzenia buraków gotowanych i picia herbaty z pokrzywy ferrytynę mam idealną.