- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
4 kwietnia 2014, 09:36
Nie. Wszyscy chwalili, ale to były osoby które na jej czas nie brały żadnych leków. nie wiem jak to jest wsród tych, którzy muszą coś zarzywać...
4 kwietnia 2014, 09:42
No wlasnie, ja musze brac tabletki na wysokie cisnienie i nie odwaze sie je nie brac , bo bylam pouczona w ordynacji, jak bardzo
wysokie cisnienie szkodzi.
4 kwietnia 2014, 09:48
używasz soli?
U mnie nadcisnienie jest dziedziczne dlatego po kilkunastu latach nawet frytki i pomidory z solą mi nie smakują...
4 kwietnia 2014, 09:52
soli uzywam, glownie do gotowanych warzyw, kiedys dawno mialam cisnienie niskie.
Moze ogranicze sol.
4 kwietnia 2014, 09:56
U mnie wszyscy w rodzinie mają problemy z cisnieniem, wujek jak usłysał, że może tylko jesć słone ogórki to zjada 4 słoiki tygodniowo ale nic nie soli:)
4 kwietnia 2014, 10:16
Witajcie warzywno-owocowi wojownicy :)
Uwielbiam WO z różnych względów m. in. dlatego, że ta dieta uczy smaku. Na co dzień nie mamy świadomości jak niewłaściwe odżywianie negatywne wpływa na nasze zmysły (smak, węch). Dopiero po solidnej dawce warzywno-owocowego jadłospisu zauważamy szaloną poprawę w tym temacie (przynajmniej tak było w moim przypadku). Mimo, że od mojego pierwszego 6tygodniowego postu minęło już kilka miesięcy - ja nadal solę sporadycznie i niewiele (w porównaniu do tego, co było kiedyś).
Kilka postów wcześniej czytałam coś na temat wątroby. Ostatnio rozmawiałam z panią doktor, która opowiedziała mi o dobrodziejstwach ostropestu plamistego. Jest to zioło, które chroni wątrobę i ją wzmacnia, dlatego myślę, że z racji swojego naturalnego pochodzenia - mogłoby się sprawdzić również w trakcie WO. W publikacjach dr Dąbrowskiej w żadnym miejscu nie natknęłam się na wiadomości dotyczące ostropestu, ale myślę, że z racji tego iż jest to roślina - można by w ten sposób wesprzeć pracę wątroby w dosyć ciężkim dla niej okresie.
Pozdrawiam Was wiosennie :)
4 kwietnia 2014, 10:17
Jak się zażywa stałe leki trzeba dietę przeprowadzać pod okiem lekarza, żeby sobie nie zrobić krzywdy. CI, których znam a stosowali, zyskali bardzo dużo.
Koleżanka z pracy, z cukrzycą typu I i pompą insulinową zjechała po 2 tygodniach z 5 jednostek insuliny na 1. Znikła senność i wieczne zmęczenie, obrzęki. Dzięki pompie nie miała stresu że wpadnie w hipoglikemię /na to trzeba uważać na tej diecie jak ktoś ma kłopoty z cukrem/. Stosuje zdrowe żywienie na codzień i dietę bezglutenową.
Vitalijka z Warszawy na codzień bez problemów cukrowych doświadczyła kilku przykrych hipoglikemii - jak się robi słabo na tej diecie, warto sprawdzić sobie cukier glukometrem i coś zjeść
--
Jeszcze bardzo dobre dwa filmy o co tak naprawdę w tej diecie chodzi
druga część
4 kwietnia 2014, 10:39