Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

SYLWIULA.sylwia  Dąbrowska na swoich turnusach podaje soki warzywne z firmy fortuna. Więc jeśli ona podaje, to można. Ja piję np sok pomidorowy, ale nie z fortuny.

Dziewczynki dziekuję, też się cieszę. Bo przed wo dreptałam z wagą w miejscu jak krówka w gównie.
Ahora
, uważajmy bo nas wywalą z Vitalii, he, he.
Pasek wagi
Pusia, wielkie dzięki zaraz po pracy kupuję kartonik soku pomidorowego.
Pasek wagi
No to jak można soki z kartonu (czy na turnusach może idą na łatwiznę za ciężki szmal?), to polecam Vege z Tymbarka! Mały, półlitrowy kartonik i naprawdę pyszny.

                                         
Wiem wiem sprawdziłam te soki juz dawno barzo mi smakowały. W biedronce tez sa pyszne niedrogie:)
nooo brawo , niezle Wam idzie a nawet super. A jak sie konczy diete po tych 6 tyg to jest jakas faza wyjsciowa?? Co mozna potem jesc??

Miecia nie ma za co, trzeba sobie pomagać  Ja kupuję właśnie sok w biedronie.

Ahora no właśnie dziwne prawda? Czytałam nawet ostatnio, jak dziewczyna wróciła z turnusu na którym podawano im sok jabłkowy z kartonu   

Zuzek33 oczywiście jest faza wyjściowa. Wklejam kawałek z książki Ewy Dąbrowskiej

W zdrowym żywieniu zaleca się spożywać:

 

A) Produkty pochodzenia roślinnego, jako podstawę żywienia:

 

a) wyroby wyłącznie z pełnego ziarna (mąka razowa, chleb razowy,  płatki zbożowe, ziarno skiełkowane, grube kasze, pszenica  gotowana, makarony razowe, ryż brązowy);

 

b) warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę ilości  przyjmowanych codziennie pokarmów. (Surowe owoce sezonowe spożywać  około 20 minut przed posiłkiem. Szczególnie godnym polecenia jest  codzienne spożywanie roślin zielonych, np. pietruszki, selera  naciowego, brokułów, jarmużu, kapusty, brukselki, rzeżuchy, ziół  itp., a także warzyw kiszonych i roślin bakteriobójczych, jak  chrzan i czosnek);

 

c) niewielka ilość roślin strączkowych, z uwzględnieniem produktów  z fermentowanej soi (np. sos sojowy) jako źródła witaminy B12;

 

d) niewielka ilość:

 

- nasion oleistych (pestki dyni, słonecznika, orzechów),

 

- oleju tłoczonego na zimno np. z oliwek, kukurydzy, słonecznika,

 

- oleju z nasion wiesiołka (Oeparol 1-2 kapsułki/dzień).

 

B) Produkty pochodzenia zwierzęcego, jako dodatek do pokarmów  roślinnych:

 

a) niewielka ilość masła, najlepiej zmieszanego z olejem tłoczonym  na zimno,

 

b) niewielka ilość mleka, zwłaszcza fermentowanego (zsiadłe,  kefir, jogurt, twarożek) jako samodzielny pokarm lub w połączeniu  z warzywami,

 

c) ryba gotowana lub duszona (1-2 razy w tygodniu), najlepiej w  połączeniu z jarzynami i chrzanem,

 

d) białko jaja jako dodatek do wyrobów z mąki lub roślin  strączkowych.

 

Należy ograniczyć smażenie, zastępując je duszeniem lub pieczeniem.  Do smażenia zaleca się używać specjalnych patelni do dietetycznego  smażenia w niewielkiej ilości oleju (najlepiej z oliwek lub  rzepaku). Obecność kominka w środku patelni i szczelnej przykrywki  stwarza warunki zbliżone do pieczenia w piekarniku.

 

Pokarmy należy dokładnie żuć, co nie tylko ułatwia trawienie (w  ślinie zawarty jest enzym trawiący skrobię), ale także przyspiesza  gojenie wrzodów żołądka (czynnik EGF, ułatwiający gojenie wrzodów  trawiennych).

 

Pokarmy przerobione przemysłowo takie, jak: cukier, biała mąka,  biała sól, oleje rafinowane, margaryny - zostały wykluczone z  diety.

 

W zdrowym żywieniu także nie zaleca się:

 

- pokarmów wywołujących uzależnienie,

 

- o wysokiej zawartości tłuszczu, soli, substancji chemicznych,

 

- a także połączeń skrobi z białkiem.

 

Zatem nie należy spożywać: słodyczy, czekolady, dżemów, ciasta z  białej mąki, białego chleba, mięsa, kiełbas, mocnej herbaty, kawy,  piwa, alkoholu, napojów gazowanych, słonych przekąsek (orzeszki  ziemne), sztucznie barwionych galaretek i napojów, pizzy czy  białego makaronu z: serem, jabłkami, mięsem lub rybą, ani żywności  w proszku (mleko, śmietanka, zupy), sera żółtego, frytek itp.

 

 


Pasek wagi
pusia1977 właśnie, lecą na łatwiznę, sok z koncentratu z woda i cukrem....  za 1300/ tydzień?
Ile!!!!!!!!????????????????? Toż to rozbuj w biały dzień!!! Ja mam kończę 6 tydzień i nie wydałam nawet połowy tej kwoty, ale zdzierstwo.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.