Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Witajcie Dziewczyny w czwartek :)
Miecia gratuluję spadku :)-- widzę ,że masz wpływ na przedmioty martwe :)
Pusiaaa mnie wcale nie dziwi, że cieszysz się jak dziecko - znam ten klimat od podszewki :) choć nieco inny problem..u mnie brzuch się uspokoił po tej no spie , uspokoił się ale wypróżniam się nieregularnie i w odstępach nawet 3 dniowych .
samopoczucie ciut lepiej...pryszcze już się wybolały i wyswędziały a teraz się goją. ja na wagę nie staję bo jestem przed @ więc same rozumiecie :)
a jeśli chodzi o buraczki to ja spożywam np. ugotowane, starte na grubych oczkach + cebulka + papryka :) pyszne :)
albo tak samo ugotowane i starte i do tego kiszony ogórek :)...
Kasiu wklejam propozycje obiadów z książki p.Ewy Dąbrowskiej:

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).

Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i soli; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.

Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni z goździkami bez cukru.

Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.

Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami.

Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.

Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.

Obiad: barszcz ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z białej kapusty z arbuzem; sok pomidorowy, sok jabłkowy, herbata miętowa.

Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; ogórek kiszony z cebulą; surówka: seler korzeniowy, jabłko, cytryna, z dodatkiem wody; kompot z jabłek.

Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; kabaczek pokrojony w paski i ugotowany; surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny, sałata z sokiem z cytryny; sok z jabłek i buraków.

Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; surówka z czerwonej i żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym; pomidor z cebulą; kompot z jabłek; 1/2 grapefruita.

Obiad: zupa ogórkowa; biała kapusta gotowana; surówka z rzepy, jabłka; kompot jabłkowy.

Obiad: barszcz; marchew gotowana; surówka z jabłka z chrzanem; surówka: jabłko, ogórek kiszony, kapusta pekińska, seler naciowy, szczypior, natka, pomidor; herbata z róży.

Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; surówka: pomidor, papryka, ogórek kiszony, jabłko; kompot jabłkowy.

Bigos jarski: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać  pokrojoną kapustę kiszoną lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po  ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier  pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść  laurowy) i zagotować.

 

Leczo jarskie: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę,  dodać pokrojoną surową paprykę (można też dodać kabaczek),  przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele  angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.

 

Jarzyny na ciepło: Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić  i ugotować w małej ilości wody, dodać ziele angielskie, liść  laurowy, przecier pomidorowy, sól.

 

Gotowanie jarzyn: najlepszym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie  jarzyn na parze w specjalnym podwójnym garnku z sitkiem. Można też  gotować jarzyny na metalowym durszlaku nad garnkiem z gotującą się  wodą. Jarzyny powinny być tylko częściowo ugotowane. Wówczas są  smaczniejsze, mają więcej witamin i żywszy kolor, niż gotowane w  wodzie. Na parze można gotować kalafior, brokuły, kapustę,  marchew, pory, dynię itp.

 

Zupa jarzynowa gotowana: Pokrojoną włoszczyznę (marchew, seler,  pietruszkę, por, cebulę) zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy (np.  majeranek, lubczyk, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie,  czosnek, koperek czy natkę pietruszki, sól szarą) i ugotować.  Można zupę zmiksować. Aby nadać zupie odpowiedni charakter, dodać  pod koniec gotowania pokrojone ogórki kiszone lub kiszone buraki,  albo kalafior, kapustę czy przecier pomidorowy.

 

Zupa jarzynowa surowa: Jest szczególnie zdrowa, gdyż pominięto tu  proces gotowania, który niszczy witaminy i enzymy. Do malaksera  (blender) wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę, por, kalafior,  dodać przecieru pomidorowego, soli, 1 ząbek czosnku i zalać gorącą  wodą z przyprawami np. jarzynką, zmiksować i podać na gorąco do  picia.

 

Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty,  wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć liście. Gołąbki zalać niedużą  ilością wody z przecierem pomidorowym, vegetą i udusić na małym  gazie.

 

Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny:  marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, przyprawić bazylią, solą,  pieprzem, natką pietruszki i zmielić. Farsz jarzynowy można też  użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć  ugotowany burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).

 

Uwaga: do surówek można dodawać zmielony kminek i majeranek, a także przyprawy ziołowe, co ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.

 


Pasek wagi
Dziękuję Mieciu :) Chyba dam radę coś takiego ugotować hehe :)
 Sylwia
- dzieki i dzieki wam wszystkim - jestescie inspiracja i dodam , ze wage po detoksie utrzymac sie da tylko trzeba uwazac . Moze byc lekki skok w gore , ale po paru dniach waga spada. Pamietajcie pic wode z paroma kroplami cytryny 
 Miecia i Pusia to w ogole juz tyyyyyle tygodni na tej diecie !  Ja czapke z glowy zdejmuje i poklon gleboki sle :))
Jestem tu z wami dalej duchem , a cialem to lece pedzli szukac , bo mam 4 dni wolnego i pokoj corki remontujemy.
 Relacje - na biezaco dostaniecie , bo komp blisko stoi 
Pasek wagi
Luckaaa, dziękuję w imieniu swoim i Pusi za słowa uznania i miłego malowania, hi, hi.
Jesssu jak ja nie lubię malowania mieszkania
Kasiu proszę bardzo i miłego mieszania w garnkach
Pasek wagi
Lucka jak skończysz to wpadnij do mnie, bo i u moich dzieci trzebaby było odświeżyć
Miecia, to ile schudłaś przez te pełne 3 tygodnie? (bo nie mogę się doliczyć..)
Ahora razem pozbyłam się w trakcie 3 tygodni wo 5,20
Pasek wagi
Kobitki moje drogie nie mam sokowirówki czy soki warzywne gotowe mozna?
Miecia super 5 kg! Myslałam, ze mniej
5,20??? Rewelacja! Wielki Szacun Miecia!!!

Warzywne soki z kartonu to na pewno NIE.

Edytuję, bo zapomniałam dodać dla porównania- 3 kg na diecie Vitalii chudłam 13 tygodni.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.