- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
23 stycznia 2022, 12:58
Nie, nie jeszcze nie :P bo właśnie leżakuje i motywuje się żeby iść na spacer 🙈 20 dni- pięknie :) jak się czujesz?
23 stycznia 2022, 15:42
Ja się czuję super. Mam dużo energii i nawet weekendowe imprezy nie skusiły mnie na inne jedzenie. Sen mam dobry, jestem wyspana. Ja celuję w pełne 42 dni. A Ty?
23 stycznia 2022, 15:48
Cześć dziewczyny.
Ja dziś rozpoczęłam siódmy dzień i też chciałabym wytrwać 6tygodni.
A czy już wiecie co po poście? Jak będziecie wychodzić?
23 stycznia 2022, 17:57
Witam! Ja zaczęłam kolejny już post prosto z marszu, dziś dzień trzeci :) Daty granicznej brak, po poście planuje przejść na SIRT. Wytrwałości!
23 stycznia 2022, 18:05
Hej Szarotka, powodzenia dalej. Właśnie ja też rozważam przejście na sirt po poście i tak czytam i się zastanawiam, czy od razu tak można.
23 stycznia 2022, 18:33
Zgłębiam narazie zasady, myślałam żeby przejść od razu bo w sumie kaloryczność w pierwszym etapie to ok 1000 kcal, w soku sirt same dopuszczalne produkty więc może to nie glupi pomysł na wyjscie?
23 stycznia 2022, 18:36
a ja myślę aby wychodzić dodając ponmalu nowe dozwolone rzeczy, muszę poczytać co i w jakiej kolejności. Orientuje się się gdzie to znajdę? Albo w której książce Dąbrowskiej??
23 stycznia 2022, 19:00
Wyjście przez ketozę to 1 faza, w której jemy:
- warzywa te co dotychczas,
- z owoców dodatkowo - awokado, kokos, maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówki,
- zdrowe tłuszcze – szczególnie oliwa z oliwek, olej kokosowy, z awokado, lniany,
- mleka roślinne – kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane
- orzechy – migdały, orzechy włoskie, laskowe , brazylijskie, pinii, pistacje
- nasiona – siemię lniane, chia, babka płesznik, słonecznik, dynia, sezam, konopie
- mąki: kokosową, migdałową, mielona babka płesznik
- jajka
- algi
- grzyby
2 faza dodatkowo wprowadzamy
- ekologiczne masło klarowane
- ryby dziko żyjące lub hodowlane z certyfikatem
- ekologiczne podroby
- rośliny strączkowe o niskiej zawartości węglowodanów netto - fasolka szparagowa, bób, zielony groszek
3 faza dodajemy
- mięso ekologiczne
- nasiona roślin strączkowych
- kasze naturalnie bezglutenowe i takowe ziarna: kasza gryczana, komosa ryżowa, kasza jaglana, amarantus, ryz
- owoce o niskim indeksie glikemicznym: borówki, kiwi, maliny, jeżyny, granat, ananas, melon
Źródło: Dieta WO dr E Dąbrowskiej i co dalej - Beata Anna Dąbrowska
23 stycznia 2022, 19:01
Można też wychodzić starą metodą tzn. przez zdrowe żywienie. Jeść wszystko eliminując: biały cukier, mąkę, biały ryż i sól, dżemy, ciasta, czekolady, cukierki, oleje rafinowane (zastępować tłoczonymi na zimo) mleko (zastępować kefirem czy jogurtem), żywność smażoną, wędzoną, rafinowaną, pasteryzowaną, sztucznie barwioną, mięso i jego przetwory
23 stycznia 2022, 19:02
Spotkałam się też z taką metodą:
"Ogólnie wychodzenie powinno wyglądać następująco: ( przy 6 tygodniowym detoksie, jak krótszy trzeba to podzielić na ilość dni ile się na detoksie było)
1 tydzień: ok 1000kcal- wszystkie wcześniej zakazane warzywa ( w tym strączkowe) i owoce, niewielkie ilości suszonych owoców (pamiętajmy, że są wysokokaloryczne), oliwa z oliwek i zdrowe oleje (np. lniany, z wiesiołka)
2 tydzień ok. 1200 kcal- wszystkie zboża pełnoziarniste i pseudozboża, pestki, nasiona, orzechy (tu też bym uważała, na początku tylko dekoracyjnie)
3 tydzień ok. 1400 kcal- jajka i nabiał (najlepiej fermentowany)
4 tydzień ok. 1600 kcal- chude białe mięso, ryby (ale tylko 1-2 w tyg.)
5 tydzień ok. 1800 kcal- zdrowe żywienie pełnowartościowe
6 tydzień zapotrzebowanie kaloryczne normalne (np. 2000 kcal)."