- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
26 października 2020, 18:46
Teraz w dobie COVIDA niestety basen odpadnie.Ale żeby nie zgnuśnieć planuję ćwiczyć skalpel Chodakowskiej.Kupiłam sobie też taśmę do ćwiczeń na nogi,uda ,ramiona i będę cudaczyć w domku.
26 października 2020, 23:14
Tak wszyscy chwala Chodakowska, a ja z nia w zyciu nie cwiczylam. Znam jej programy, duzo moich kolezanek jest fankami jej cwiczen, ale jakos zawsze cos innego u mnie wychodzilo. Moze tez sie zdecyduje, dobra opcja na zime.
29 października 2020, 10:54
Jak tam Wam idzie dziewczyny?
Ja dzis na 18 dniu, zero problemow, nie zbrzydlo mi jedzenie warzyw jeszcze, wiec nie jest dobrze. Pewnie ze czasem cos zakazanego zapachnie, ale daje rade bez problemow. Tylko waga jakos tak wolno w tym tygodniu spada. Podjaralam sie patrzac na 3 tydzien jasminy, ze lepszy od drugiego :) ale u mnie sie nie zapowiada jakos super.... jeszcze mam pare dni do poniedzialku, w sumie polowa trzeciego tygodnia dopiero, moze jeszcze cos spadnie i podgonie :)
29 października 2020, 10:59
Mialam was zapytac, czy wiecei czy wolno ogorki konserwowe jesc? Gdzies widzialam przepis na surowke polana octem jablkowym, ale nie jestem pewna czy mozna. Wydaje mi sie ze nie wolno, ale moze cos kojarzycie ?
Poza tym nie doczytalam wczesniej ze mozna szparagi, zdziwilam sie bo je podpielam pod fasolke szparagowa, a tu wyglada ze mozna. Urozmaice swoje menu :)
29 października 2020, 18:40
Mialam was zapytac, czy wiecei czy wolno ogorki konserwowe jesc? Gdzies widzialam przepis na surowke polana octem jablkowym, ale nie jestem pewna czy mozna. Wydaje mi sie ze nie wolno, ale moze cos kojarzycie ?
Poza tym nie doczytalam wczesniej ze mozna szparagi, zdziwilam sie bo je podpielam pod fasolke szparagowa, a tu wyglada ze mozna. Urozmaice swoje menu :)
Ogórki konserwowe nie są dopuszczalne ze względu na zawartość zwykłego octu. Ale ocet jabłkowy jest dozwolony. Z tego co wiem Doktor dopuszcza szparagi a fasolka szparagowa jest dopiero w drugiej fazie wyjścia przez ketozę. Powodzenia!
29 października 2020, 23:15
Witaj Mirin :) dzieki wielkie, tak myslalam z tymi ogorkami, ale chcialam sie upewnic.
Szparagi mnie zdziwily bo jak pisalam jakos zawsze mi sie w smaku, moze przez nazwe z fasolka szparagowa sie kojarzyly, super ze mozna szparagi, zawsze cos innego.
Poki co mija 18 dzien i daje rade :)
30 października 2020, 07:44
Super, trzymam za Ciebie kciuki. Ja kończę 2 fazę wyjścia z postu i od poniedziałku będę na diecie ketogenicznej
30 października 2020, 08:29
Cześć dziewczyny ☺
Liska kochana, faktycznie że w trzecim tygodniu sporo schudłam, ale to dlatego że byłam po @ i dodatkowo opuchlizna ze mnie złaziła☺ Nie martw się, ważne że będzie spadek i to się liczy.
Co do ogórków konserwowych, to faktycznie nie można, ale też chyba przez to że zawierają dodany cukier.
Mirin gdzie doczytałaś co można zaraz po poście? Został mi tydzień i 3 dni na poście, a ja jeszcze nie poczytałam o wychodzeniu. Polecasz jakieś książki, strony w necie?
Dziewczyny tak jak pisałam, jestem już na ostatniej prostej, nudzi mi się już to jedzenie (ale wytrzymam). Dwa dni temu piekłam dla rodzinki pizzę, jak mi pachniało...ale nic nie tknęłam. Zajadałam się pomidorami, papryką i ogórkami kiszonymi. Jest siła jest moc ☺😜
30 października 2020, 10:00
Jasmina, mam książki "Dieta warzywno- owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej" oraz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie". W skrócie polecane jest w nich wychodzenie przez ketozę.
1 faza, w której jemy:
- warzywa te co dotychczas,
- z owoców dodatkowo - awokado, kokos, maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówki,
- zdrowe tłuszcze – szczególnie oliwa z oliwek, olej kokosowy, z awokado, lniany,
- mleka roślinne – kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane
- orzechy – migdały, orzechy włoskie, laskowe , brazylijskie, pinii, pistacje
- nasiona – siemię lniane, chia, babka płesznik, słonecznik, dynia, sezam, konopie
- mąki: kokosową, migdałową, mielona babka płesznik
- jajka
- algi
- grzyby
2 faza to dodatkowo:
- fasolka szparagowa, bób, zielony groszek
- ryby i owoce morza
- tłuszcze i produkty zwierzęce