Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

najlepiej by było zapytać Dąbrowską na jakiej zasadzie wybierała dozwolone warzyw i owoce.

Pasek wagi

Jedna z grupowiczek na FB jest na "wczasach" w jednym z ośrodków, mieli videokonferencję z samą Dobrowską - padało sporo pytań o dozwolone owoce i warzywa no i ostatecznie wrzuciła coś takiego (1 z 3 stron, na pozostałych są informacje typu wskazania/przeciwskazania postu i tabelka z warzywami i owocami do diety alkalicznej):

Pasek wagi

Nie wiedziałam o możliwości picia zielonej herbaty. I przyjęłam, że nie piję. Czyli mogę? 

To zestawienie od Dakusi jest dziwne, choćby ze względu na obecność śliwek czy czereśni, w których ilość cukru jest spora. Ale skoro sama dr Dąbrowska to dała to trudno się spierać.

Ale heca, brukselki nie ma na liście!

Ale to przecież kapusta :)

czyli truskawki i arbuza można żryć? :-D

Pasek wagi

Tak ale te śliwki czy czereśnie to w ilościach dekoracyjnych. Mi się wydaje, że ona może brać pod uwagę zawartość cukru ale i IG danego owocu. Musiałabym przysiąść i się przyglądnąć temu...

Pasek wagi

Truskawki jako jagodowe można było i tak, ale niewiele. Ja podgryzałam. Przyznam, że na poprzednim poście zdarzało mi się zjeść małą brzoskwinię i nic się nie wydarzyło. To znaczy, nie zaczęłam czuć głodu, waga leciała dalej czyli nie wyłączyło mi się odżywianie wewnętrzne. Ale nie zachęcam do samodzielnych eksperymentów. 

brukselka nie jest po prostu małą kapustką  ma jednak inne wartości i trzy lata temu jak byłam na turnusie, padło pytanie o brukselkę. Fastoterapeutka odpowiedziała, że brukselka jest dozwolona ale : kapusty można zjeść michę a brukselki- miseczkę. Jest ponad trzy razy bardziej kaloryczna no i ma tam cośtamcostam. Nie pamietam co ma, tak samo jak gruszki nie wolno bo łamie post i łamie odżywianie wewnetrzne a ma niski IG i niską kaloryczność

Pasek wagi

W owocach ważny jest też stosunek fruktozy do sacharozy . Im więcej tego pierwszego cukru, a mniej drugiego tym lepiej. To właśnie sacharoza najbardziej podnosi cukier we krwi. Fruktoza jest bezpieczniejsza. 

http://fruktozemia.blog.onet.pl/2010/09/20/tabela-zawartosci-fruktozy-i-sacharozy-w-produktach-cd/

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.