- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
3 maja 2017, 11:05
grubasku uwielbiam bliskowchodnia kuchnie wiec pewnie by mi smakowalo :)
Marysiu w poscie najlepsza jest prostota. To nie jest czas na dogadzanie kubkom smakowym. Jedz to czego jestes pewna, że na pewno mozna.
Mnie dzisiaj dopadł dół -dowiedzialam sie o tragicznej smierci dalekiej wprawdzie znajomej i nie moge sie otrzasnac. Az mi niedobrze..
3 maja 2017, 11:10
Tymczasem u mnie dzień 36, zostało 6 dni. Strasznie dziś jestem senna i rozleniwiona, ale to przez tę pogodę.
Jak się trzymacie?
3 maja 2017, 11:18
bardzo mi przykro :( ciężko znaleźć słowa pocieszenia w takim momencie. trzymaj się...
dziękuję ci za radę, staram się tak robić. jednak staram się również szukać informacji o tym czego nie jestem pewna.
3 maja 2017, 12:02
BeJealous bardzo ci współczujemy. Wszystkie.
Kuchnia perska napewno jest bardzo dobra na wychodzeniu, zwłaszcza na późniejsze tygodnie. W internecie widziałam jakieś przepisy "niby" kuchni perskiej ale wydaje mi się, że jakieś blogerki naczytały się na temat "bida kuchni perskiej" i to propagują. Większość ich przepisów bym nawet nie chciała spróbować, bo to wyglada tak, jakbyśmy na blogu kulinarnym dawali przepis na kartofle ze słoniną jako specjalność kuchni polskiej.
Pgoda jeszcze mnie nie zniechęciła, bo dopiero wstałam i wypiłam ciepłą wodę, niestety bez cytryny. Po Food Detective najbardziej mi brakuje cytryny, w wodzie, herbatkach, ziółkach i smoothie. .Dziś wrzuciłysmy z córką baardzo kwaśne jabłko do smoothie i jest super. Pogoda nieciekawa ale biorąc pod uwagę, że całą noc lało jak z cebra to nie jest źle.
Wczoraj miałam wreszcie albo kryzys ozdrowieńczy albo włączyło się odżywianie wewnętrzne . Miałam po raz pierwszy bardzo silny ból głowy, taki, że aż czułam go palcami jak dotykałam głowy. Miałam tak wariackie pragnienie, że piłam kubek za kubkiem a mój żylaczek pod oknem opuchł dookoła i wyglądał jak parówka pod okiem.
3 maja 2017, 13:14
1GrubyGrubas a może sobie spróbuj urozmaicić wodę grejpfrutem skoro nie możesz cytryny?
3 maja 2017, 13:25
A wiesz Marysiu, też o tym myślałam, Jestem po wodzie i wielkim kubasie ziółek na odtruwanie - bez cytryny nie były pyszne. Zaparzę sobie nowe i wleję do nich łyżeczkę soku z grejfruta. Czymś muszę sobie osłodzić życie, bo włączyłam TV z nadzieją obejrzenia Rancza a na kanałach reżimowej pisowcy wręczają sobie Medale Orła Białego z okazji święta Konstytucji 3 maja. Gdyby nie Ranczo, wykasowałabym te wszystkie programy TVP.
3 maja 2017, 13:27
BeJealous, przykro mi.
Czy wam też jest na poście tak zimno? Normalnie cały czas popijam coś ciepłego bo marznę.