- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
13 marca 2017, 15:04
ja sobie nie wyobrażam funkcjonowania bez ziół i przy takiej diecie uważam ze są konieczne. Ale to moje zdanie :)
13 marca 2017, 15:16
Ja często piję pokrywę i pomaga .Lubię też miętę.
Nie wiem co się dzieje ale jestem głodna jak wilk zjadłam już sałatkę i graprefrut . Do domu wrócę około 20 .Chyba padnę z głodu
13 marca 2017, 15:26
nie próbowałam, bo nie przepadam za ziołami
Spróbuj. Świetnie wspomaga wydalanie wody. Ja pijam pokrzywę razem z miętą.
13 marca 2017, 15:54
Hej dziewczyny u mnie dziś 13 dzień :-) daje radę jak to szybko zleciało .... Wczoraj dopadł mnie szum w głowie, zatkane uszy i potwornie zimno .... przeszło po 3 godzinach :-) myślę żeby zrobić kotlety z kalafiora, gotowany z surowym startym, natka pietruszki albo koperek i sól - podpiec w piekarniku ... jak myślicie można ?
Edytowany przez Użytkownik2622322 13 marca 2017, 15:55
13 marca 2017, 16:30
można, czemu by nie?
ja próbowałam z samej surowizny zrobić kotlety, ale mi wyszło kiepsko. jak zmieszałam pół na pół z gotowanym (brokuł i marchewka), to wyszło całkiem nieźle.
dziewczyny, dawajcie przepisy sprawdzone, proste i szybkie, ale żeby coś innego było na ząb, niż wiecznie brokuł i kalafior pieczony, bo to cały mój repertuar... :D
13 marca 2017, 17:55
Można sama robiłam i wyszły całkiem niezłe kalafiorowe klopsiki. Teraz myślę żeby je mocniej wysuszyć ....może będzie coś na wzór chlebków. Jutro próbuję spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym. Mniam . Ślinka cieknie na samą myśl :)
Edytowany przez IzabelkaB 13 marca 2017, 17:57
13 marca 2017, 19:47
Hej dziewczyny u mnie dziś 13 dzień :-) daje radę jak to szybko zleciało .... Wczoraj dopadł mnie szum w głowie, zatkane uszy i potwornie zimno .... przeszło po 3 godzinach :-) myślę żeby zrobić kotlety z kalafiora, gotowany z surowym startym, natka pietruszki albo koperek i sól - podpiec w piekarniku ... jak myślicie można ?
Pewnie! Tak się robi spód do pizzy!
A zatkane uszy i zawroty głowy to oznaka oczyszczania, więc super!
13 marca 2017, 19:50
spaghetti z cukinii kiedys robilam, i wychodzi niezle. robilam tez z dyni makaronowej, tez niezle :)
daj znać, jak Ci te "chlebki" wyjdą, ciekawa jestem strasznie, bo coś bym pochrupała :D
13 marca 2017, 21:13
Chlebki w piecu :) Zobaczymy czy będą chlebki czy kruszonka na sałatkę:)