Temat: Sposób żywienia, dieta, posiłki, ćwiczenia ...

Witajcie :)

Niestety mam sporo do zrzucenia jakieś 16 kg ....

Planowałam iść do dietetyka jednak koszty dietetyka + zdrowa żywność + siłownia to przekracza moje dostępne fundusze  zwłaszcza że inwestuje teraz w kursy zawodowe ... 

Stwierdziłam że sama ułożę sobie dietę tylko problem w tym że nie znam zasad a w internecie co strona to inne teorie!! Mogę liczyć na waszą wiedzę i doświadczenie ? Wiem że najlepiej jeść 5 posiłków dziennie co 3 godz, pic dużo wody, ćwiczyć i właściwie to tyle.

Jakie jedzenie jeść o jakiej porze dnia? i kcal dziennie? na czym ćwiczyć żeby spalić tłuszcz? nie jestem pewna czy wszystko wymieniłam jednak będę wdzięczna za każdą radę!

Chcę schudnąć zdrowo 1 kg na tydzień. Przechodziłam już różne diety jednak były one bardzo niemądre i chudłam  10 kg w miesiąc teraz widać jak to się kończy. 

Dodam że Wasze rady nie pójdą na marne bo jestem bardzo zmotywowana więc nie bójcie się rozpisywać ;) 

A jeśli przeszłabym na dietę 1500 / 1600 kcal ? ba ja nie mam problemu z głodem ja praktycznie nie jestem głodna ... ja jem prawie same słodycze jakieś biszkopty, sałatki itp bo na co dzień nie mam apetytu. 1500 byłaby idealna ale pytanie czy zdrowa i skuteczna ? 

Nie. Dieta poniżej ppm ani zdrowa, ani skuteczna. Owszem, na początku schudniesz, ale spowolnisz metabolizm i spalisz mięśnie, za to tłuszcz się odłozy. A po diecie stracone kilogramy wrócą z nawiązką.

Na początek wywal z diety słodycze i zobacz, co się wydarzy. Może wystarczy.

podstawowa zasada - nie wolno schodzic poniżej PPM. Nie chodzi tutaj o uczucie głodu czy większy kofort, bo można sobie na cos pozwolić, tylko o to by wszystkie procesy biochemiczne przebiegały jak należy. Dlatego tak jak mówią dziewczyny. Jedząc 2700 utrzymasz wagę. Obcinając od tego choćby 200 -będziesz chudła. Jesli chcesz chudnąć szybciej, obcinasz do tych 2000. Ale nie niżej, bo metabolizm spowolnisz i będzie Ci baaardzo cięzko go przywrocić.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.