- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 maja 2013, 09:18
Edytowany przez EmilyEmily 5 maja 2013, 13:03
5 maja 2013, 15:41
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
5 maja 2013, 15:43
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę
5 maja 2013, 15:47
5 maja 2013, 15:51
5 maja 2013, 15:53
Doktor Ewa Dąbrowska pokusiła się o skonstruowanie diety, która ma pomóc wszystkim w skutecznym odchudzaniu. Trzeba powiedzieć, że jej program żywienia jest nader kontrowersyjny, bowiem zakłada częściowy lub całkowity post.
Niewielu lekarzy w Polsce przyznaje, że przyczyną licznych schorzeń określanych mianem ?cywilizacyjnych? jest niewłaściwe żywienie i wieloletnie przekarmienie. Dlatego też dobrym lekiem, a przynajmniej działaniem wspomagającym właściwe leczenie, jest dieta półgłodówkowa lub głodówka.
Doktor Dąbrowska jest zdania, że farmaceutyki czy chemioterapia jedynie usuwają objawy chorób, ale nie wpływają na usunięcie przyczyn choroby. Jednocześnie, takie metody leczenia często po prostu zatruwają ludzki organizm.
Medycyna wskazuje, że jeśli zaprzestaniemy dostarczać organizmowi pokarmów, zmusimy go do tzw. żywienia wewnętrznego, czyli do pobierania wartości z własnych tkanek. W pierwszej kolejności zużyje on nadmiary, złogi, komórki zwyrodniałe itp. Organizm sam się zregeneruje, odmłodzi, a choroby zostaną wyeliminowane.
Dieta Ewy Dąbrowskiej jest dietą owocowo-warzywną, zakładającą okresową głodówkę, dzięki której organizm może oczyścić się samodzielnie z toksyn. Dieta Dąbrowskiej zalecana jest w trakcie leczenia nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi i otyłości, a także licznych chorób cywilizacyjnych. Powinna być stosowana od 2 do 6 tygodni i stanowić pewien wstęp do wprowadzenia zdrowego żywienia na stałe.
5 maja 2013, 15:55
Warto podkreślić, że dieta owocowo-warzywna, która została opracowana przez Ewę Dąbrowską jest swego rodzaju głodówką, której zadaniem jest uruchomienie trawienia wewnętrznego, czyli endogennego. Organizm z braku dostarczanych pokarmów, zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz tkanek, które są zniszczone i schorowane. Dieta w swej pierwszej fazie znakomicie oczyszcza organizm ze wszelkich toksyn i metali ciężkich. Leczy ona wiele schorzeń i jest znakomita w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Dietę Dąbrowskiej stosuje się przez 2-6 tygodni i w pierwszym etapie może wystąpić wiele przykrych skądinąd objawów ubocznych, o których piszemy w kolejnych częściach niniejszego artykułu. Natomiast trzeba zaznaczyć, że ich wystąpienie stanowi pierwszy objaw zdrowienia organizmu.
Dieta Dąbrowskiej eliminuje z diety pokarmy mięsne, wprowadza za to oczyszczające głodówki. Trzeba jednak odróżnić stan niedożywienia od postu. Otóż niedożywienie to stan patologiczny, czyli chorobowy, zaś post jest stanem fizjologicznym, który w konsekwencji doprowadza do zdrowia. Głodówka może mieć więc charakter leczniczy. Jednocześnie, post może być ścisły, kiedy to rezygnujemy z posiłków i przez pewien czas pijemy jedynie wodę, bądź oparty na piciu soków.
Szczególną odmianą postu jest kuracja warzywno-owocowa, która powoduje aktywizację enzymów i przemian w ludzkim organizmie. Dostarcza ona do niego ogromne ilości tzw. biokatalizatorów, czyli witamin i mikroelementów. Dieta tego rodzaju eliminuje tłuszcz, cholesterol i białka, dlatego też organizm pozbawiony substancji o charakterze budulcowym, zaczyna odżywiać się wewnętrznie.
Wiemy, że dieta działa prawidłowo, a nasz organizm oczyszcza się i traci tkankę tłuszczową. W kolejnych dniach kuracji warzywno-owocowej, czyli mniej więcej pod koniec pierwszego tygodnia, pojawia się lepszy sen, lepsze samopoczucie, pozytywne patrzenie na świat, euforia, a także po prostu dobry nastrój. Jeśli zniesie się pierwsze, najtrudniejsze dni w diecie, to kolejne jej etapy nie będą dla nas trudne.
Dzięki zastosowaniu diety Dąbrowskiej zwiększa się energia, a zmniejszeniu ulegają bóle wieńcowe, stawowe, chromanie, stopy są cieplejsze, przebarwienia troficzne skóry wycofują się, ustępują obrzęki.
Dieta warzywno-owocowa jest w szczególności polecana cukrzykom, a to z tego względu, że jej niska kaloryczność ? wynosząca około 400 kcal dziennie, podczas gdy zwyczajna dieta to 2000 kcal dziennie ? przywraca komórkom wrażliwość na insulinę. W tym samym czasie następuje zmniejszenie stężenia insuliny we krwi, zmniejsza się także zwrotne wchłanianie sodu w nerkach, co doprowadza do ustępowania wszystkich chorób należących do zespołu X.
5 maja 2013, 15:56
5 maja 2013, 15:58
Stosując dietę Dąbrowskiej można jeść:
Warzywa w korzeniu ? marchewkę, seler, pietruszkę, chrzan, buraki, rzodkiewkę i rzepę,
Warzywa liściaste ? sałatę, seler naciowy, zieloną pietruszkę, rzeżuchę, koper, zioła,
Cebulę, por, czosnek,
Warzywa psiankowate ? pomidora i paprykę,
Warzywa kapustne ? kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, kalafior, kalarepka,
Warzywa dyniowate ? dynia, kabaczek, cukinia, ogórki, Owoce ? jabłka, cytryny, grejpfruty.
Z naszej diety muszą z kolei zostać wyeliminowane:
rośliny strączkowe,
ziemniaki,
ziarna zbóż,
orzechy,
słodkie owoce, takie jak banany, gruszki, śliwki itp.,
oleje .
5 maja 2013, 15:58
Edytowany przez EmilyEmily 5 maja 2013, 16:01