10 kwietnia 2013, 14:26
Piszę tutaj w sprawie mojego wujka. Jest pod kontrolą lekarza, ale mamy z mamą pewne wątpliwości i chciałabym zasięgnąć opinii na forum. Może ktoś mógłby coś doradzić.
Wujek jest mężczyzną w wieku 51 lat. Ma około 185 cm wzrostu i około 140 kg. To znaczy, że jego BMI wynosi 40,90, co świadczy o granicy otyłości klinicznej ze skrajną otyłością. Choruje na cukrzycę, jest ona trochę nieopanowana, poziom cukru skacze. Często na czczo jest ponad 200.
Wizyta u diabetologa przyniosła dietę 1000 kcal. I tu się pojawia czerwony wykrzyknik. 1000 kcal dla niego? Czy to nie za mała liczba? Warto dodać, że jest to człowiek cierpiący na depresję, dla którego jedzenie jest czymś w rodzaju przyjemności. Więc tą dietą odbiera się mu część życia jakby. Tak on może to odebrać.
Co myślicie o takiej sytuacji? Zaufać na ślepo lekarce, która wygląda jak wychudzona szkapa i proponuje 1000 kcal, czy może szukać kogoś innego albo na własną rękę spróbować zacząć np. od 1700 kcal?
Proszę o pomoc.
- Dołączył: 2009-11-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 444
2 czerwca 2013, 17:56
Tutaj http://insulan.pl/aktualnosci-i-porady/dieta-cukrzyka/ możesz znaleźć podstawowe informacje na temat takiej diety, trzeba wujka zachęcić do zastosowania się do niej. Cukrzycy nie można lekceważyć.
- Dołączył: 2010-10-11
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 1301
11 czerwca 2013, 09:46
Poczytaj jeszcze to -
moja cukrzyca . Największy błąd to... czytanie forów. Jeśli chcesz na tej podstawie wyrabiać sobie jakąkolwiek opinię to tylko przy ocenach lekarskich.
- Dołączył: 2013-05-21
- Miasto: Borowianka
- Liczba postów: 20
2 lipca 2013, 22:55
Jedynym sposobem zmniejszenia poziomu cukru we krwi jest wyeliminowanie wszelkich węglowodanów. U cukrzyków ilość węglowodanów powinna być ograniczona nawet do poziomu poniżej 20 g dziennie, w skrajnych przypadkach 0 g. Oznacza to całkowitą rezygnację z pieczywa, cukrów, słodyczy, makaronów, klusek oraz ziemniaków. Białe pieczywo np. kromka bagietki potrafi podnieść poziom cukru szybciej i wyżej niż zjedzenie łyżeczki czystego cukru. Można natomiast jeść tłuszcze zwierzęce i białko. Rezygnacja z węglowodanów jest gwarancją schudnięcia oraz zmniejszenia insulinooporności, będącej główną przyczyną cukrzycy typu II.