Temat: Dieta dla otyłego cukrzyka.

Piszę tutaj w sprawie mojego wujka. Jest pod kontrolą lekarza, ale mamy z mamą pewne wątpliwości i chciałabym zasięgnąć opinii na forum. Może ktoś mógłby coś doradzić. 

Wujek jest mężczyzną w wieku 51 lat. Ma około 185 cm wzrostu i około 140 kg. To znaczy, że jego BMI wynosi 40,90, co świadczy o  granicy otyłości klinicznej ze skrajną otyłością. Choruje na cukrzycę, jest ona trochę nieopanowana, poziom cukru skacze. Często na czczo jest ponad 200. 
Wizyta u diabetologa przyniosła dietę 1000 kcal. I tu się pojawia czerwony wykrzyknik. 1000 kcal dla niego? Czy to nie za mała liczba? Warto dodać, że jest to człowiek cierpiący na depresję, dla którego jedzenie jest czymś w rodzaju przyjemności. Więc tą dietą odbiera się mu część życia jakby. Tak on może to odebrać.
Co myślicie o takiej sytuacji? Zaufać na ślepo lekarce, która wygląda jak wychudzona szkapa i proponuje 1000 kcal, czy może szukać kogoś innego albo na własną rękę spróbować zacząć np. od 1700 kcal? 
Proszę o pomoc. 
Tutaj http://insulan.pl/aktualnosci-i-porady/dieta-cukrzyka/ możesz znaleźć podstawowe informacje na temat takiej diety, trzeba wujka zachęcić do zastosowania się do niej. Cukrzycy nie można lekceważyć.
Poczytaj jeszcze to - moja cukrzyca . Największy błąd to... czytanie forów. Jeśli chcesz na tej podstawie wyrabiać sobie jakąkolwiek opinię to tylko przy ocenach lekarskich.
Jedynym sposobem zmniejszenia poziomu cukru we krwi jest wyeliminowanie wszelkich węglowodanów. U cukrzyków ilość węglowodanów powinna być ograniczona nawet do poziomu poniżej 20 g dziennie, w skrajnych przypadkach 0 g. Oznacza to całkowitą rezygnację z pieczywa, cukrów, słodyczy, makaronów, klusek oraz ziemniaków. Białe pieczywo np. kromka bagietki potrafi podnieść poziom cukru szybciej i wyżej niż zjedzenie łyżeczki czystego cukru. Można natomiast jeść tłuszcze zwierzęce i białko. Rezygnacja z węglowodanów jest gwarancją schudnięcia oraz zmniejszenia insulinooporności, będącej główną przyczyną cukrzycy typu II.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.