- Dołączył: 2008-07-19
- Miasto: Kraczonka
- Liczba postów: 3335
18 maja 2010, 22:55
Czy jest ktoś chętny na taką dietkę.
Oto założenia:
1. jemy 5 posiłków dziennie
2. w ciągu 2 pierwszycg tygodni zamykamy się 1 200 kcal następnie co tydzień zwiększamy limit o 100 i tak do 1500 i osiągnięcia wymażonej wagi
3. pijemy 1,5l (minimum) niegazowanej wody + zielona lub czerwona herbata
4. rezygnujemy z kawy kofeinowej na rzecz zbozowej lub bezkofeinowej
5. cukier zastepujemy fruktoza lub miodem(niewielkie ilości)
6. jemy z godnie z zasdami_ nie łączymy węglowodanów z białkami
1
GRUPA
PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE
mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina,
baranina, jagnięcina, dziczyzna
mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza
nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja
rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu
2 GRUPA
PRODUKTY WSZECHSTRONNE
warzywa: pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka
szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi,
bakłażan, sałata
tłuszcze i oleje: masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje
roślinne
orzechy i ziarna: orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna
sezamu, słonecznika, dyni i inne
3 GRUPA
WĘGLOWODANY
produkty bogate w skrobię: ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki
śniadaniowe, fasola, groch, kasze
produkty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta,
herbatniki, sosy
niektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figi
produkty słodzące i słodycze: cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki,
batoniki
4 GRUPA
OWOCE
truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, cytrusy,
ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce.
Podstawowe zasady diety
niełączenia:
Produkty z grup 1 i 2 możesz łączyć;
Produkty z grup 2 i 3 możesz łączyć;
Nie jedz razem produktów z 1 i 3 grupy;
Produkty z grupy 4 jedz oddzielnie, co najmniej godzinę po lub
przed innymi posiłkami, ewentualnie łącząc je z chudym mlekiem,
naturalnym jogurtem, kefirem bądź maślanką;
Na kolację najlepsza kombinacja to produkty z 2 i 3 grupy.
Korzystając z powyżego podziału i zasad, skomponuj swoje dania. Ważne
jest, byś jadła 4 posiłki
dziennie, nie dopuszczając do sytuacji, w której wygłodzona “rzucasz
się” na jedzenie. Trzeba jeść powoli, ponieważ organizm z opóźnieniem
przekazuje sygnał do mózgu, że jest nasycony.
Gdy jesteśmy głodni, instynkt każe nam sięgnąć po danie bądź produkt
bogaty w węglowodany, bowiem zapewniają
one szybki dopływ energii i zwykle smakują nam najlepiej (przez tysiące
lat ewolucji nauczyliśmy się, że słodkie bądź neutralne w smaku
węglowodany nigdy nie są trujące, ponadto są najlepszym źródłem zapasów
energii, której może zabraknąć, gdy nadejdzie susza, zima, klęska
nieurodzaju, a w konsekwencji głód). Jednak węglowodany oczyszczone
zaspokajają głód stosunkowo krótkotrwale, ponieważ najszybciej są
trawione: chleb i ziemniaki człowiek trawi w dwie godziny, po których
znów jest głodny.
Dlatego wielu dietetyków radzi, by węglowodany spożywać wieczorem, nie
tylko dlatego, że są lekkostrawne, ale z uwagi na to, że ułatwiają
zasypianie (wysoki poziom cukru we krwi otępia, czyni sennym). Z kolei
na śniadanie i lunch rekomendowane są posiłki wysokobiałkowe, ponieważ
są długo trawione (ok. 6 godzin), stopniowo dostarczając energii podczas
dnia.
- Dołączył: 2010-12-20
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 1360
21 sierpnia 2011, 17:15
Mam pytanie co do tej diety: W której grupie znajdują się płatki i otręby owsiane?
- Dołączył: 2010-10-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1093
21 sierpnia 2011, 17:42
raczej w weglowodanach. juz od dawno sie mowi ze platki z mlekiem to zle polaczenie ;)