- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Liczba postów: 2922
5 września 2012, 21:16
Co sądzicie o diecie bezglutenowej?
Tylko dla osób uczulonych na gluten czy dla osób odchudzajacych się również?
Przypomniałam sobie o niej, bo marzę od jakiegoś czasu o figurze MIley Cyrus (tak, wiem, ze też ćwiczy) : )
- Dołączył: 2009-03-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 256
5 września 2012, 21:22
Moim zdaniem dietę bezglutenową powinny stosować tylko osoby które nie mogą spożywać glutenu. Odpadają podstawowe zboża: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę ile produktów trzeba wyeliminować z diety, ciągle trzeba czytać informacje na etykietach. Poza tym specjalistyczne bezglutenowe produkty są wiele razy droższe od zwykłych. Wiem, bo sama od pół roku unikam glutenu (właśnie ze względów zdrowotnych). No chyba że nie masz na myśli ścisłego diety bezglutenowej...
Edytowany przez norodoma 5 września 2012, 21:24
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Liczba postów: 2922
5 września 2012, 21:27
Ścisłego menu raczej nie, nie dam rady ciągle orientować się gdzie jest gluten a gdzie nie.
Chciałabym go jednak ograniczyć, to zawsze coś ; )
- Dołączył: 2011-02-16
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 3643
5 września 2012, 21:38
uważam, że bez sensu wykluczać gluten gdy nie mamy na niego uczulenia, nie rozumiem po co, chyba nie on powoduje odkładanie się tłuszczu, chyba że o czymś nie wiem ;)
- Dołączył: 2009-03-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 256
5 września 2012, 21:39
Wprowadzenie diety bezglutenowej wiąże się np z wyeliminowaniem pieczywa, ale za równo tego jasnego jak i ciemnego pełnoziarnistego. Mimo że oba zawierają gluten, to jednak produkty pełnoziarniste są polecane w diecie odchudzającej, więc raczej to nie gluten jest przyczyną tycia. W związku z tym nie bardzo widzę tu związek.
- Dołączył: 2010-03-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5554
5 września 2012, 21:45
sciśle - tylko osoby nietolerujące
jesli chcesz wyeliminować mąkę zastępuj ją, ograniczaj, ale nie rezygnuj bo w końcu organizm się odzwyczai i potem będziesz miała problem
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 4650
5 września 2012, 21:50
Ja jestem przez przypadek na diecie bezglutenowej. Jest to low carb i weglowodany czerpie tylko z warzyw i w ograniczonych ilosciach z ziemniakow i owocow. Nie jem chleba, ciastek, wypiekow czy makaronu.
- Dołączył: 2009-03-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 256
5 września 2012, 21:52
Ale gluten występuje też w wielu wędlinach, jogurtach, lodach, rybach w puszce, czekoladzie i wszędzie gdzie się go nie spodziewamy.
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Liczba postów: 2922
5 września 2012, 21:59
Dlatego też napisałam, że nie dam rady wykluczyć wszystkich produktów z glutenem, bo nie będę przecież kobicie w mięsnym suszyć głowy czy ta szynka ma gluten czy nie ; ))
- Dołączył: 2009-03-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 256
5 września 2012, 22:32
W takim razie zupełnie Cię nie rozumiem. W sensie - nie ogarniam skąd u Ciebie pomysł żeby tego glutenu unikać
Dieta bezglutenowa (jak sama nazwa wskazuje) polega na nie spożywaniu produktów zawierających gluten. Wyraz "dieta" czyli sposób odżywiania nie jest stosowany tylko przy dietach odchudzających. Ten rodzaj odżywiania nie ma nic wspólnego z odchudzaniem.