Temat: Kuchnia Pięciu Przemian

Kuchnia bez ziół i przypraw nie istnieje - to pewnik. Nie tylko nadają one smak i aromat potrawom, ale też, o czym nie wszyscy wiedzą, są źródłem cennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Nie da się również przecenić ich właściwości polepszających trawienie. Jestem przekonana, że większość współczesnych problemów związanych z przemianą materii (otyłość, niestrawność) bierze się ze zbyt ubogiego doprawiania posiłków. A jeśli już jakieś przyprawy lądują w garnku, to są gotowane za krótko lub wcale (jeśli sypiemy na końcu). Oczywiście lepiej tak, niż wcale, ale…
Musimy wiedzieć, że zioła potrzebują czasu, by uwolniły się z nich olejki eteryczne i substancje zdrowie nasze wspomagające. Temu procesowi służą dwie rzeczy:

• dłuższe gotowanie
• oraz ocieranie przypraw/ziół w palcach lub dłoniach - stąd tak zwane „szczypty” powinny być odmierzane dwoma, trzema czy nawet pięcioma palcami (wyjątkiem może być kurkuma, którą lepiej odmierzyć łyżeczką, ponieważ mocno barwi skórę na żółto oraz inne przyprawy, zawierające mocne pigmenty); zaś „garście” sypiemy na dłoń i pocierając dokładnie drugą dłonią, ucieramy zioła wprost do garnka - tak należy traktować te „grubsze” np. majeranek czy tymianek.

Podstawowe zioła w naszej kuchni, bez których nie sposób się obejść to:

• imbir,
• kurkuma,
• pieprz ziołowy,
• tymianek,
• cynamon,
• lukrecja,
• kminek,
• majeranek.

Wywary z ziół

Kuchnia Pięciu Przemian nie może obejść się bez herbat ziołowych. Napoje ziołowe najlepiej jest gotować, a nie zaparzać, ze względów wcześniej opisanych. Wtedy zyskują na energii.

Nie powinno się pić zbyt często wywaru z jednego tylko zioła. Wyjątkiem jest wywar imbirowy, który można pić codziennie w małych ilościach jako trawienny „dopalacz”. Zaś inne zioła powinien polecić nam znawca. Natomiast zupełnie bezpieczne jest picie herbat kilkuskładnikowych. Według tradycji medycyny chińskiej tych składników powinna być nieparzysta liczba, a zatem: trzy, pięć, siedem itd. W przepisach znajdziesz herbatkę codzienną, którą, jak nazwa wskazuje, można pić bez ograniczeń, a wedle potrzeb.

Przyjmowanie pokarmu

Według medycyny chińskiej, i w ogóle wedle filozofii Wschodu, aby w pełni korzystać z podanej strawy (czy z życia po prostu), należy być tu i teraz. Co to oznacza? Jeśli jesz, to nie czytaj, nie oglądaj telewizji - w przeciwnym razie nie będziesz miał pojęcia co zjadasz, nie poczujesz smaku. Należy koncentrować się na jedzeniu, jeść powoli, delektując się smakiem. Nigdy się nie spiesz i nie ponaglaj przy jedzeniu innych, a szczególnie dzieci. U najmłodszych warto zaszczepić zwyczaj jedzenia w skupieniu i powoli, bez zbędnego „towarzystwa” bajek czy programów telewizyjnych.

Ważna zasada: dokładnie gryź!

Specjaliści ze Wschodu zalecają, by „jedzenie pić, a płyny jeść”, co oznacza, że jeden kęs żuć tak długo, nawet 50 razy, aż stanie się płynem. Zaś płyny tak dokładnie mieszać ze śliną, jakby to był pokarm stały. Zasada dokładnego przeżuwania szczególnie dotyczy węglowodanów, tj. zbóż, pieczywa, kasz. Potwierdza to też zachodnia dietetyka. Węglowodany złożone tylko wtedy będą dobrze strawione, kiedy zostaną dokładnie zmieszane ze śliną, a ta zawiera enzym do tego potrzebny - ptialinę. Z tego tez powodu jak najmniej pieczywa powinny jeść małe dzieci do lat trzech, u których nawyk dokładnego żucia dopiero się wyrabia.
Pasek wagi
szczerze mówiąc i tak na pewno nie zapamiętam co powinno się robić z tymiankiem a jak obchodzić się z imbirem i tak dalej, chociaż tekst ciekawy także dzięki;)
za to całkiem przemawia do mnie zasada z piciem jedzenia i jedzeniem płynów:)
dzięki za artykuł :) Człowiek często o tym zapomina i zamiast celebrować każdy posiłek, ' wkłada ' do żołądka jedzenie w ogole się na tym nie skupiając. A jeśli chodzi o przyprawy, to nie wiedziałam, że każdą powinno się trzeć w palcach- będe się do tego stosować
Pasek wagi
Późno dodałeś post, więc pewnie mało osób na niego trafiło.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.