- Dołączył: 2011-12-13
- Miasto:
- Liczba postów: 2327
24 czerwca 2012, 23:04
Hej kobiety, od piątku jestem na diecie bikini (wiem, że kiedyś na forum pojawiała się już jakaś rozmowa o diecie pod tą nazwą, jednak moja ma nieco inny jadłospis i trwa nie 10 a 14 dni). Podobno można schudnąć na niej 4-5 kg. Moje wrażenia jak na razie są dobre- posiłki są niezłe i -jeśli nie ma się dwóch lewych rąk do gotowania- w miarę proste do przyrządzenia. Niżej wklejam jadłospis, bo mam do Was pewne pytanko: czy Waszym zdaniem dania nie są trochę dziwnie ułożone? Bo ogólnie wydają mi się być całkiem wartościowe i rozsądne, ale dziwni mnie to, że np. jednego dnia na obiad je się grillowaną cukinię z twarożkiem, a na kolację risotto pieczarkowe. Nie powinno być odwrotnie? Na zdrowy rozum, to węgle powinno się jeść wcześniej. Czy mogłybyście przejrzeć ją pod tym kątem?
DZIEŃ 1
Śniadanie: Twarożek z ogórkiem Do 20 dag chudego twarożku dodaj
plasterki świeżego ogórka, posyp koperkiem. Wyciśnij szklankę soku z
pomarańczy.
Porcja: 260 kcal.
Obiad: Zupa jarzynowa
Ćwiartkę małej kapusty, 2 marchewki, pietruszkę i pół selera pokrój i
zalej 600 ml wody. Ugotuj do miękkości, pod koniec dodaj podsmażoną na
łyżeczce oleju cebulę. Zmiksuj, przypraw, zjedz połowę.
Porcja: 220 kcal.
Kolacja: Sałata z sosem winegret
Liście sałaty wymieszaj z cząstkami pomidora. Polej łyżką oliwy i sokiem cytrynowym. Porcja: 220 kcal.
Przekąski: Jabłko; 10 dag truskawek. Razem: ok. 130 kcal.
DZIEŃ 2
Śniadanie: Jogurt z owocami Do 200 ml jogurtu naturalnego dodaj
15 dag świeżego ananasa lub czereśni. Do tego kromka pełnoziarnistego
chleba. Porcja: 250 kcal.
Obiad: Zupa jarzynowa Zjedz drugą połowę zupy z poprzedniego dnia. Porcja: 220 kcal.
Kolacja: Sałatka majowa
Pokrojoną cykorię, pół jabłka, 5 rzodkiewek, szczypiorek, 4 orzechy włoskie wymieszaj z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny.
Porcja: 285 kcal. Przekąski: Marchewka i świeży ogórek pokrojone w słupki; jabłko.
Razem: ok. 90 kcal.
DZIEŃ 3
Śniadanie: Jajko ugotowane na miękko zjedz z pomidorem, dymką i 2 kromkami pełnoziarnistego chleba. Porcja: 235 kcal.
Obiad: Bakłażan z grilla
Bakłażan lub dużą cukinię pokrój w plastry, skrop łyżką oleju i upiecz
na grillu. Zjedz z 10 dag chudego twarożku czosnkowego ze świeżym
koperkiem. Porcja: 305 kcal.
Kolacja: Risotto pieczarkowe
4 łyżki ryżu podsmaż na łyżce oleju razem z 6 pieczarkami. Podlej
szklanką bulionu, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem, posyp
natką pietruszki. Porcja: 305 kcal. Przekąski: Pęczek rzodkiewek;
jabłko. Porcja: 80 kcal.
DZIEŃ 4
Śniadanie: Płatki owsiane
4 łyżki płatków zalej 250 ml wody. Gotuj 6-8 min. Dodaj garść rodzynek i łyżkę pestek słonecznika. Porcja: 280 kcal.
Obiad: Filet z kurczaka z sałatą
15 dag piersi kurzej posyp ziołami, zawiń folią aluminiową i upiecz.
Zjedz z sałatą z ogórkiem, koperkiem i sosem winegret. Porcja: 325
kcal.
Kolacja: Papryka faszerowana
Wymieszaj 3 łyżki ugotowanego ryżu, jajko na twardo, kawałki ćwiartki
papryki, szczyptę oregano. Napełnij farszem połówki papryki i zapiecz.
Porcja: 205 kcal. Przekąski: Pomidor z bazylią skropiony oliwą; 15 dag
czereśni. Razem: 130 kcal.
DZIEŃ 5
Śniadanie: Twarożek i szynka
15 dag twarożku wiejskiego wymieszaj z rzodkiewkami i szczypiorkiem. Do
tego 5 dag szynki kurzej i kromka pełnoziarnistego chleba. Porcja: 275
kcal.
Obiad: Krem z brokułów
Do 300 ml bulionu warzywnego dodaj 2 pokrojone brokuły. Gotuj do
miękkości, zmiksuj, przypraw do smaku. Zjedz z łyżką jogurtu
naturalnego. Porcja: 160 kcal.
Kolacja: Makaron z sosem pomidorowym
Przygotuj sos z 3 pomidorów, cebuli i czosnku. Do tego szklanka
ugotowanego makaronu, łyżeczka parmezanu i bazylia. Porcja: 390 kcal.
Przekąski: Koktajl z 200 ml kefiru i 5 dag jagód lub truskawek; jabłko.
Razem: 180 kcal.
DZIEŃ 6
Śniadanie: Kasza z dżemem
4 łyżki kaszy jaglanej zalej 200 ml wody i ugotuj na gęsto. Zjedz z 2 łyżkami dżemu malinowego bez cukru. Porcja: 300 kcal.
Obiad: Dorsz z ziemniakiem
20 dag filetu z dorsza posyp ziołami, zawiń w folię aluminiową i upiecz.
Do tego mały pieczony ziemniak z koperkiem i surówka z cukinii z
łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny. Porcja: 320 kcal.
Kolacja: Zapiekanka warzywna
Kawałki papryki, brokułu, cukinii zapiecz pod sosem z 10 dag twarożku,
1/3 szklanki jogurtu naturalnego i gałki muszkatołowej. Porcja: 220
kcal. Przekąski: Ogórek; 10 dag świeżego ananasa. Razem: 80 kcal.
DZIEŃ 7
Śniadanie: Jajecznica
Z 2 jajek usmaż jajecznicę (bez tłuszczu). Do tego sałatka z rzodkiewek z
2 łyżkami jogurtu naturalnego i szczypiorkiem, kromka chleba. Porcja:
210 kcal.
Obiad: Zupa kalafiorowa
Do 300 ml wywaru z warzyw dodaj cząstki 1/2 kalafiora i 2 pokrojone
ziemniaki. Gotuj do miękkości, przypraw, posyp natką. Porcja: 210 kcal.
Kolacja: Sałatka z fasolki
Do 10 dag ugotowanej fasolki szparagowej dodaj cząstki pomidora, po 3
dag pokrojonych w paski: chudej szynki i żółtego sera. Podlej 2 łyżkami
bulionu, skrop sokiem z cytryny, posyp dymką. Porcja: 250 kcal.
Przekąski: 6 orzechów włoskich; jabłko. Razem: 310 kcal.
DZIEŃ 8
Śniadanie: Owocowy twarożek
20 dag twarożku wiejskiego wymieszaj z 10 dag truskawek lub jagód. Zjedz z małą grahamką. Porcja: 350 kcal.
Obiad: Kurczak z sezamem
15 dag filetu z kurczaka - posyp ziarnami sezamu i upiecz na grillu.
Zjedz z 20 dag ugotowanej na parze i posypanej koperkiem marchewki z
groszkiem. Porcja: 310 kcal.
Kolacja: Zielona sałata
Kilka liści sałaty umyj i osusz. Pokrój w cząstki pomidor, 5 świeżych
pieczarek w plasterki. Z łyżki oliwy, soku cytrynowego, soli i szczypty
cukru zrób sos winegret. Wymieszaj składniki, zjedz z kromką chleba.
Porcja: 275 kcal.
Przekąski: Słupki papryki i ogórka z dipem jogurtowym; 3-4 suszone morele. Razem: 170 kcal.
DZIEŃ 9
Śniadanie: Ryż z musem jabłkowym
4 łyżki brązowego ryżu zalej szklanką wody i ugotuj na gęsto. Zjedz z musem jabłkowym bez cukru i cynamonem. Porcja: 300 kcal.
Obiad: Stek wołowy
10 dag polędwicy wołowej zamarynuj w sosie sojowym i upiecz na grillu.
Zjedz z 30 dag świeżego szpinaku uduszonego na łyżce oleju, z ząbkiem
czosnku. Porcja: 310 kcal.
Kolacja: Kanapki z pstrągiem
2 kromki ciemnego chleba obłóż listkami sałaty i 10 dag wędzonego
pstrąga. Do tego starty seler z sokiem cytrynowym. Porcja: 225 kcal.
Przekąski: Surowa marchewka; 10 dag truskawek i 100 ml jogurtu
naturalnego. Razem: 120 kcal.
DZIEŃ 10
Śniadanie: Płatki owsiane
4 łyżki płatków owsianych zalej 250 ml wody i ugotuj. Dodaj 3 orzechy włoskie i 3 suszone śliwki. Porcja: 370 kcal.
Obiad: Pieczona papryka
2 papryki oczyść z pestek i upiecz w piekarniku lub na grillu. Zdejmij
skórkę, posyp 2 łyżkami pokruszonej bryndzy. Zjedz gorące. Porcja: 235
kcal.
Kolacja: Łosoś z ogórkiem
15 dag łososia ugotuj na parze. Posyp ziołami, skrop cytryną. Zjedz z
sałatką z ogórka kiszonego i jabłka oraz kromką chleba. Porcja: 420
kcal. Przekąski: Seler naciowy; jabłko upieczone z łyżeczką miodu i
cynamonem. Razem: 120 kcal.
DZIEŃ 11
Śniadanie: Kanapki z szynką
2 kromki chrupkiego chleba obłóż 5 dag szynki drobiowej. Do tego
sałatka z cykorii i pomidora z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Porcja:
220 kcal.
Obiad: Pieczony pstrąg
20 dag filetu z pstrąga obłóż cytryną i upiecz w folii aluminiowej.
Zjedz z surówką z kiszonej kapusty z marchewką i łyżeczką oliwy.
Porcja: 310 kcal.
Kolacja: Sałata z cukinią
Umyj kilka listków sałaty, pół surowej cukinii pokrój w cienkie słupki.
Wymieszaj z sosem winegret, posyp grzankami z kromki razowca. Porcja:
185 kcal. Przekąski: Ogórek z łyżeczką miodu, koktajl z 200 ml maślanki
i 10 dag truskawek. Razem: 145 kcal.
DZIEŃ 12
Śniadanie: Pikantny twarożek
20 dag twarożku wiejskiego wymieszaj pęczkiem startych rzodkiewek i szczypiorkiem. Zjedz z kromką chleba. Porcja: 280 kcal.
Obiad: Zupa pomidorowa
4 pomidory przesmaż z ząbkiem czosnku. Przetrzyj przez sitko i dodaj do
250 ml bulionu warzywnego. Posyp bazylią. Zjedz z 3 łyżkami ugotowanego
ryżu. Porcja: 205 kcal.
Kolacja: Sałatka jarzynowa
Szklankę tradycyjnej sałatki jarzynowej wymieszaj z łyżką oliwy i
musztardą. Do tego 5 dag drobiowej szynki. Porcja: 340 kcal.
Przekąski: jabłko; surowa marchewka. Razem: 85 kcal.
DZIEŃ 13
Śniadanie: Muesli z jogurtem
200 ml jogurtu naturalnego wymieszaj z 2 łyżkami otrąb pszennych, 3 orzechami włoskimi i garścią rodzynek. Porcja: 375 kcal.
Obiad: Filet z kurczaka w porach
15 dag piersi kurzej posyp ziołami prowansalskimi i upiecz na grillu.
Por pokrój w krążki i duś do miękkości w kilku łyżkach bulionu
warzywnego. Zjedz z 2 łyżkami ugotowanego brązowego ryżu. Porcja: 350
kcal.
Kolacja: Warzywa z wody 10 dag fasolki szparagowej, małą cukinię
i kalarepkę pokrój w kawałki i ugotuj na parze. Polej łyżką oliwy
wymieszaną z sokiem z cytryny. Zjedz na ciepło. Porcja: 260 kcal.
Przekąski: Mały, lekko jeszcze twardy banan; 15 dag truskawek lub
malin. Razem: 150 kcal.
DZIEŃ 14
Śniadanie: Sałatka wiosenna
Pokrojone jajko na twardo, 2 pomidory, 6 rzodkiewek, dymkę wymieszaj ze
100 ml jogurtu naturalnego. Do tego kromka chleba. Porcja: 250 kcal.
Obiad: Makaron ze szpinakiem
20 dag szpinaku i ząbek czosnku podduś na łyżce oleju. Zjedz ze szklanką
makaronu wstążki i łyżeczką parmezanu. Porcja: 460 kcal.
Kolacja: Sałata z indykiem Zieloną sałatę wymieszaj z 1/2 papryki
i 10 dag pieczonej piersi indyczej. Polej sosem winegret. Zjedz z
tostem. Porcja: 290 kcal. Przekąski: 2 kulki lodów sorbetowych; 15 dag
wiśni. Razem: 170 kcal.
Dodam, że mama była na tej diecie i efekt był naprawdę fajny. Ja sama zamierzam przedłużyć ją sobie o tydzień i dorobić jakąś fazę stabilizacyjną.
- Dołączył: 2010-07-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 622
24 czerwca 2012, 23:11
600- 800 kcal na dzien, super dieta ..........
- Dołączył: 2011-12-13
- Miasto:
- Liczba postów: 2327
24 czerwca 2012, 23:15
600 nie ma ani razu. 800 jest, ale to dwa pierwsze dni oczyszczające. Potem jest więcej:)
25 czerwca 2012, 01:08
co jak co ale takie układane diety w której mam ściśle napisane co mam zjeść tego i tego dnia są dziwne i głupie jeśli chodzi o przestrzeganie
- Dołączył: 2012-02-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3779
25 czerwca 2012, 07:55
Grubaska100 napisał(a):
co jak co ale takie układane diety w której mam ściśle napisane co mam zjeść tego i tego dnia są dziwne i głupie jeśli chodzi o przestrzeganie
ciezko sie tez do takiej diety zmusic, sama jestem na SD i ciezko jest tak wszystko wg jadlospisu :/
- Dołączył: 2011-12-13
- Miasto:
- Liczba postów: 2327
25 czerwca 2012, 14:29
Hmm, mi właśnie wtedy jest znacznie łatwiej, dlatego się na nią zdecydowałam:)