Temat: Dieta Rozdzielna

Witam,
Czy któraś z Was stosowała ta dietę ? :) przedstawię jej zasady :

Dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków (po angielsku - rood combining) w wieku około 40 lat zaczął poważnie chorować na chorobę Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień sercowy. Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną Naturalną. Zaczął odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród lekarzy - wtedy i dziś.

Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając sie usuwać przyczyn.

Przykładem był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.

DIETA ROZDZIELNA - OGÓLNE ZASADY ZASADY

Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i grupy węglowodanowej. Produkty z obu grup można natomiast łączyć z grupą neutralną. Oprócz tego korzystamy z kilku dobrych rad:

  • jemy wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze
  • przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę soku ze świeżych warzyw, wody mineralnej lub owocowej niesłodzonej herbaty
  • każde z dań głównych (tj. obiad i kolacja) powinno zawierać przynajmniej jeden naturalny ekstra spalacz tłuszczu, np. witamina C, magnez, żelazo, wapń, jod, chrom, karnityna.

W diecie rozdzielnej wyróżniamy trzy grupy produktów:


I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.
  • mięso gotowane
  • gotowany drób
  • gotowane kiełbasy i wędliny
  • gotowane, nie wędzone ryby
  • gotowane owoce morza
  • wyroby sojowe
  • jajka
  • mleko
  • ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.

II.  Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.

  • tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
  • zakwaszane produkty mleczne
  • słodka śmietana i śmietanka do kawy
  • sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
  • białe sery
  • surowe lub wędzone wędliny
  • surowe mięso
  • surowe, marynowane lub wędzone ryby
  • warzywa i sałaty
  • grzyby
  • kiełki i zarodki
  • zioła i przyprawy
  • orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
  • czarne jagody
  • rodzynki
  • oliwki
  • żółtko
  • drożdże
  • bulion warzywny
  • wysokoprocentowe czyste alkohole
  • żelatyna

III.  Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...

  • zboża pełnoziarniste
  • kasza gryczana
  • produkty pełnoziarniste
  • ziemniaki
  • banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
  • suszone owoce (oprócz rodzynek)
  • fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
  • mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia
  • budyń

W posiłkach można łączyć dowolnie produkty z grup 1 i 2 oraz 2 i 3 (czyli grupa białkowa z neutralną albo grupa węglowodanowa z neutralną). Wykluczone jest łączenie grupy białkowej z węglowodanową.

Nie można więc jeść mleka z płatkami, a jedynie z owocami. Nie można mięsa z ziemniakami ani z ryżem, ale np. ryż z duszonymi na łyżeczce oleju warzywami itd...

 

Łączenie produktów żywnościowych

Nazwa produktu

Najlepsze połączenie

Najgorsze połączenie

Mięso (wszystkich rodzajów

zielone warzywa

mleko, skrobia, słodycze inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana

Skrobia (chleb, ziemniaki)

zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne

wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy

Zielone warzywa

wszystkie białka, wszystkie produkty skrobiowe

mleko

Orzechy (większość rodzajów)

zielone warzywa, kwaśne owoce

mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny

Jaja

zielone warzywa

mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne produkty, olej roślinny

Mleko

spożywać oddzielnie, można z kwaśnymi owocami

wszystkie białka, zielone warzywa produkty skrobiowe

Tłuszcze zwierzęce

wszystkie rośliny zbożowe

wszystkie białka

Melon (wszystkie rodzaje)

zawsze spożywać oddzielnie

wszystkie produkty

Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies)

zielone warzywa

kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko

rośliny strączkowe

zielone warzywa

wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka

Owoce niekwaśne i półkwaśne

kwaśne mleko

kwaśne owoce, skrobia, białka, mleko

Kwaśne owoce

orzechy, kwaśne mleko l inne kwaśne owoce

wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów

 


fajna, ale rzeczywiście trudno komponować menu, gdyby to ktoś robił za mnie to bym jadła ;)
Pasek wagi
a myślałam że to będzie takie proste ...  zapewne po powrocie do normalnego jedzenia, waga zacznie wracać... nie potrafię stosować rygorystycznej diety! ja muszę mieć coś w stylu MŻ :)
Bo to nie jest dieta na chwilę, tylko na całe życie i wcale nie jest tak ciężko ją stosować. Wiele Vitalijek komponuje swoje posiłki na podstawie jej zasad i mają bardzo dobre rezultaty. To wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Spróbuj a nie pożałujesz. Metabolizm znacznie zwiększa swoje obroty, ciało się oczyszcza, zauważalne zwiększenie energii i lepsze samopoczucie, a co najważniejsze, nie głodzisz się i efekty są trwałe!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.