- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 czerwca 2009, 12:05
Dieta grejpfrutowa została stworzona przez lekarzy i
żywieniowców z kliniki Rikshospitalet w Oslo. Podstawowym składnikiem
diety, jak sama nazwa wskazuje, jest grejpfrut, który jest doskonałym
źródłem witaminy C (zaledwie połówka grejpfruta dostarcza więcej niż
połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C). Owoc zawiera pektynę,
która pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Grejpfruty są
niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dlatego powinny być składnikiem
dwóch posiłków w ciągu dnia. Według wielu ekspertów owoc ten może nas
uchronić przed rakiem, ponieważ w miąższu i albedo znajdują się związki
(bioflawonoidy), które neutralizują substancję wywołujące tą chorobę.
Owoc jest bogaty w wodę i włókna roślinne, które wypełniają żołądek, a
my czujemy się nasyceni. Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 14 dni i pozwala na spadek masy ciała o 4 kg.
Dzień pierwszy:
śniadanie: kawa i pół grejpfruta
II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
obiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i czosnek)
kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem
Dzień drugi:
śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynki
II śniadanie: pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem
obiad: befsztyk z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiej
kolacja: 2 kromki chleba razowego i 2 plasterki chudej szynki
Dzień trzeci:
śniadanie: szklanka mleka z płatkami owsianymi, pół banana
II śniadanie: grejpfrut, kefir
obiad: szynka drobiowa, pół szklanki ryżu, cebula duszona na odrobinie oleju
kolacja: grahamka z żółtym serem, jabłko
Dzień czwarty:
śniadanie: pieczywo - 2 kromki chleba z plasterkami polędwicy
II śniadanie: pół grejpfruta, serek homogenizowany
obiad: mięso z indyka, 2 ugotowane ziemniaki, warzywa (cebula, marchewka, pomidor, fasolka szparagowa)
kolacja: jajko na twardo, grahamka z serem topionym
Dzień piąty:
śniadanie: jogurt light z müsli bez cukru
II śniadanie: grejpfrut
obiad: pierś z kurczaka, 2 ziemniaki, brokuły
kolacja: sałatka z piersi indyka, papryki, pomidora i majonezu (light)
Dzień szósty:
śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi z miodem, pół banana
II śniadanie: jogurtu owocowego z ziarnami zbóż
obiad: pieczony dorsz, 2 szklanki ryżu, surówka dowolna
kolacja: jajka sadzone, kromka chleba razowego
Dzień siódmy:
śniadanie: pół grejpfruta, herbata
II śniadanie: kajzerka z polędwicą i sałatą
obiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone
kolacja: 2 grahamki, sałatka z 2 pomidorów i cebuli
PODWIECZOREK może składać się z pół grejpfruta lub szklanki soku grejpfrutowego.
Żółta odmiana grejpfruta najlepiej nadaje się na sok, natomiast różowa jest tak słodka, że można ją jeść bez cukru.
19 czerwca 2009, 12:16
19 czerwca 2009, 12:19
19 czerwca 2009, 12:31
19 czerwca 2009, 12:44
19 czerwca 2009, 13:34
19 czerwca 2009, 14:12