Temat: Dieta grejpfrutowa

Dieta grejpfrutowa została stworzona przez lekarzy i żywieniowców z kliniki Rikshospitalet w Oslo. Podstawowym składnikiem diety, jak sama nazwa wskazuje, jest grejpfrut, który jest doskonałym źródłem witaminy C (zaledwie połówka grejpfruta dostarcza więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C). Owoc zawiera pektynę, która pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Grejpfruty są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dlatego powinny być składnikiem dwóch posiłków w ciągu dnia. Według wielu ekspertów owoc ten może nas uchronić przed rakiem, ponieważ w miąższu i albedo znajdują się związki (bioflawonoidy), które neutralizują substancję wywołujące tą chorobę. Owoc jest bogaty w wodę i włókna roślinne, które wypełniają żołądek, a my czujemy się nasyceni. Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 14 dni i pozwala na spadek masy ciała o 4 kg.

Ważną informacją jest to, że dieta zakazuje stosowania soli. Posiłków nie należy smażyć na tłuszczu, najlepiej gotować na parze, robić na grillu lub piec. Codziennie wypijać ok. 2 litry wody mineralnej oraz między posiłkami pić herbatę ziołową. Dla przykładu podajemy jadłospis diety grejpfrutowej:

Dzień pierwszy:

śniadanie: kawa i pół grejpfruta
II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
obiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i czosnek)
kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem

Dzień drugi:

śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynki
II śniadanie: pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem
obiad: befsztyk z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiej
kolacja: 2 kromki chleba razowego i 2 plasterki chudej szynki

Dzień trzeci:

śniadanie: szklanka mleka z płatkami owsianymi, pół banana
II śniadanie: grejpfrut, kefir
obiad: szynka drobiowa, pół szklanki ryżu, cebula duszona na odrobinie oleju
kolacja: grahamka z żółtym serem, jabłko

Dzień czwarty:

śniadanie: pieczywo - 2 kromki chleba z plasterkami polędwicy
II śniadanie: pół grejpfruta, serek homogenizowany
obiad: mięso z indyka, 2 ugotowane ziemniaki, warzywa (cebula, marchewka, pomidor, fasolka szparagowa)
kolacja: jajko na twardo, grahamka z serem topionym

Dzień piąty:

śniadanie: jogurt light z müsli bez cukru
II śniadanie: grejpfrut
obiad: pierś z kurczaka, 2 ziemniaki, brokuły
kolacja: sałatka z piersi indyka, papryki, pomidora i majonezu (light)

Dzień szósty:

śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi z miodem, pół banana
II śniadanie: jogurtu owocowego z ziarnami zbóż
obiad: pieczony dorsz, 2 szklanki ryżu, surówka dowolna
kolacja: jajka sadzone, kromka chleba razowego

Dzień siódmy:

śniadanie: pół grejpfruta, herbata
II śniadanie: kajzerka z polędwicą i sałatą
obiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone
kolacja: 2 grahamki, sałatka z 2 pomidorów i cebuli

PODWIECZOREK może składać się z pół grejpfruta lub szklanki soku grejpfrutowego.
Żółta odmiana grejpfruta najlepiej nadaje się na sok, natomiast różowa jest tak słodka, że można ją jeść bez cukru.


Pasek wagi

Pachnie mi tu jojo.

Pasek wagi
eh nie ma diety cud!
znam kilka osób które przeszły tą fanaberię- wierz mi kochana, że źle skończyło się ich dietkowanie...

jeśli ktoś ma nadkwasotę- szkodzi

poza tym to nie ma nawet 1000 kcal dziennie, o czym my w ogóle mówimy...

Lubię grejfruty, ale nie aż tak...

to samo co kopenhaska :/
słyszałam, że lepiej jest jesc normalnie a pić ze 2-3 szklanki soku z tego owocu dziennie... a sie bedzie chudło... ale czy toprawda to nie wiem... nie stosowałam...
Pasek wagi
Tylko, że w Rikshospitalet nikt o niej nie słyszał. Tak samo jak o kopenhaskiej w szpitalu rządowym w Kopenhadze. Kolejna bzdura wyniszczająca organizm i prowadząca do jeszcze gorszej nadwagi.
Pasek wagi
Tak po prostu szukam czegoś co by mnie zachęciło do dalszej utraty wagi ...
Smacznie dopasowana wygrywa :-)
Pasek wagi
no a poza tym grejfrut w nadmiarze może przyczyniać się do powstania raka piersi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.