Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Witam , pod długiej nieobecności.dodam trochę przepisów które u siebie znalazłam. zerknijcie czy są ok

ŚNIADANIA

 

Dodatki do pieczywa

 

Pasta z cieciorki do chleba

 

·         cieciorka czyli ciecierzyca, pasta z niej nosi nazwę humus

1. Namoczyć cieciorkę (najlepiej na noc)

2. Ugotować ok. 1 godz.

3. Zmiksować, przepuścić przez prasę do ziemniaków lub rozgnieść widelcem, dodać ulubione warzywa i przyprawy.

 

Pasta tuńczykowa do chleba

 

·         puszka tuńczyka  w sosie własnym

·         koncentrat pomidorowy

·         sól, pieprz

·         opcjonalnie dymka/szczypiorek

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przyprawić.

 

Twarożek z miętą i owocami

 

·         chudy twaróg

·         jogurt naturalny 0%

·         owoce jagodowe (dowolne)

·         sok z połówki cytryny

·         fruktoza/słodzik

·         kilka gałązek świeżej mięty

Ser, jogurt, sok z cytryny i fruktozę/słodzik zmiksować na jednolita masę i wstawić do lodówki na 20 min. Owoce i miętę opłukać, osączyć. Miętę drobno posiekać. Razem z owocami dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.

 

Pasta twarogowo – tuńczykowa

 

Porcja dla 2 os.

·         kostka twarogu 200 g

·         puszka tuńczyka w sosie własnym

·         przecier pomidorowy (można też pomidorka bez skórki wytarmosić i rozmazać)

·         szczypiorek lub drobno pokrojona cebulka

·         czosnek

·         przyprawy wedle gustu

Rozgniatam twaróg widelcem, dodajemy tuńczyka (jak z wodą to nie jest taki suchy) i resztę składników, wszystko łączymy razem i rozgniatamy do otrzymania May – wedle gustu. Układamy na pieczywo.

 

Serek do chleba almette

 

Zmiksować (na całkowitą papkę do smarowania) twaróg 0%, czosnek, pomidory, cebulę, paprykę, ogórek (warzywa można modyfikować) + różne przyprawy: zioła prowansalskie nadają ciekawego smaku. Wychodzi smaczne i zdrowe J

 

Bardzo ważne by chleb był razowy.

Można jeść pieczywo z różnymi warzywami: sałata, pomidor, papryka, ogórek – może być małosolny, świeży, kiszony lub korniszony, itp.

 

Naleśniki

 

·         1 białko

·         mąka z pełnego przemiału (razowa)

·         proszek do pieczenia

·         owoce np.  maliny

·         mleko 0,5%

·         jogurt

Ubić białko na sztywno (można dodać odrobinę soli dla usztywnienia), dodać 1,5-2 łyżki mąki i odrobinę proszku do pieczenia. Wymieszać energicznie. Dodać trochę mleka dla rozrzedzenia (ciasto ma mieć taką konsystencję jak na normalne naleśniki). Odstawić na 10 minut, żeby mąka trochę zmiękła. Smażyć na teflonowej patelni.

Dorzucić maliny/truskawki i polać sosem z jogurtu.



OBIADY

 

Ryba z Pesto – 2 porcje

 

·         40 dag filetów z pangi lub innej białej ryby o białym, delikatnym mięsie

·         2 łyżki Pesto z oliwą

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżka soku z cytryny, sól

Rozmrożony filet myjemy i osuszamy. Nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny i  solą. Odstawiamy na ok. 1 godz. Na blaszkę kładziemy kawałek pergaminu, smarujemy oliwą, układamy rybę i pieczemy w temp 180°C przez ok. 20 min. Przekładamy na talerze, każdy kawałek smarujemy Pesto. Rybę można tez usmażyć ale wtedy do marynaty nie dajemy czosnku.

 

Ratatuille

 

·         2 cebule

·         3 papryki: czerwona, zielona, żółta

·         1 duży bakłażan

·         2 cukinie

·         1-2 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo lubimy czosnek)

·         Koncentrat pomidorowy bez cukru lub pomidory w puszce

·         Sól, bazylia, oregano, majeranek

·         Kropelka oliwy z oliwek

Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę. W dużym garnku o grubym dnie zeszklić cebulę – dolać odrobinę wody żeby się nie przypaliło. Następnie wrzucić paprykę, poddusić z cebulą pod przykryciem. Następnie oddać bakłażan i cukinię. Gdy warzywa są nieco podgotowane dodajemy pomidory w takiej ilości, żeby w nim nie pływały (jedynie troszeczkę). Kolejno dodajemy czosnek – zmiażdżony, sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), na koniec zioła do smaku. Mieszamy przykrywamy i dusimy jeszcze jakieś 3-4 min żeby się przegryzło ale nie rozgotowało.

* Przy pewnej wprawie przygotowanie tego łącznie z duszeniem zajmuje 20-25 min. Z podanych składników wychodzi ilość hurtowa więc bez problemu można to zamrozić. Myślę, że dobrze nadaje się zarówno do mięsa (świetne zwłaszcza z pieczenią wołową) jak i brązowego ryżu czy makaronu razowego jako warzywo.

 

Tuńczykowe leczo

 

·         2 torebki leczo mrożonego Hortex

·         1 puszka tuńczyka w sosie własnym – radzę wybrać w kawałkach, mimo że droższy jest od rozdrobnionego

W puszce zrobić małą dziurkę, sos własny zlać do rondelka, podgrzać i wrzucić mrożonkę. Dusić ok. 10-15 min aż woda znacznie wyparuje (jeśli nie chce się aby warzywa się rozgotowały można po prostu odlać wodę). Dodać odsączonego tuńczyka, chwilę potrzymać na ogniu i rozdzielić danie na 2 porcje.

 

Kurczak

 

·         Pierś z kurczaka

·         Oliwa z oliwek

·         Sos sojowy

·         Cebula

·         Pieczarki w sosie własnym

·         Świeże oregano lub suszone

·         Homogenizowana śmietanka 180%

·         Słodzik, sól, pieprz, czarny i kajeński, czosnek

Obsmażamy pierś z kurczaka (uprzednio solimy, posypujemy pieprzem) na odrobinie oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia. Tutaj dodajemy parę kropli sosu sojowego. Kiedy kurczak jest rumiany wrzucamy cebulkę pokrojoną w ćwierć plasterki i dusimy wszystko aż cebula zmięknie. Następnie wrzucamy pieczarki ze słowika (w sosie własnym) i kilkanaście listków świeżego oregano (może być suszone, wtedy nie dajemy za wiele). Smażymy przez chwilę. W między czasie bierzemy śmietankę homogenizowaną 18% (nie z lodówki bo się zważy), dodajemy słodzik, sól i pieprz czarny oraz kajeński (tylko troszkę bo jest bardzo ostry). I 2-3 ząbki czosnku. Mieszamy. Kiedy potrawka będzie gotowa wykładamy ja na talerz i polewamy sosem ze śmietany (czasem można zapiec najpierw z serem a potem polać śmietaną).

 

Papryka faszerowana

 

·         4 papryki

·         Sól, pieprz

·         2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia

 

Farsz:

·         15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka

·         20 dag szpinaku

·         1 cebula

·         10 dag pieczarek

·         3 łyżki oliwy lub oleju

·         2 ząbki czosnku

·         15 dag sera mozarella

·         1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz

Szpinak dusimy 5 min na 2 łyżkach oleju, mięso zemleć lub posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki dodać do cebuli. Dusimy 5 min. Ser pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą i pieprzem po czym napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec 35-40 min w temp 180°C.

OBIADY cd

Rolada wieprzowa z cukinią i papryką

 

·         2 kg schabu

·         ½ szkl oliwy

·         2 szkl rosołu

·         Ostra papryka w proszku

·         Sól, pieprz

 

Sos:

·         8 zielonych pieczonych papryk

·         2 szkl śmietany 18%

·         4 łyżki oliwy

·         2 drobno posiekane cebule

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki bulionu w proszku (bez zakazanych dodatków)

 

Farsz:

·         6 pokrojonych w krążki zielonych papryk ok. 1,2 kg

·         1 kg pokrojonej w krążki cukinii

·         1 pokrojona w plastry cebula ok. 12 dag

·         5 dag masła lub oliwy

 

Sos: cebulę i czosnek (przeciśnięty) zeszklić na oliwię wraz z rozdrobnionymi paprykami. Następnie wymieszać z rosołem, połową śmietany i przetrzeć przez sito. Sos przelać do garnka, dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewać kilka minut na małym ogniu.

Farsz: cebulę zrumienić na maśle, dodać paprykę i cukinię, następnie smażyć przez kilka minut.

Schab naciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i starannie rozbić tłuczkiem. Mięso natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Na schab nałożyć warstwę farszu, mięso zwinąć, przewiązać bawełnianą nitką i obsmażyć na gorącej oliwie na jasnozłoty kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagranego do 200°C. Piec 30 min od czasu do czasu podlewając rosołem.

 

 

 

Pierś z kurczaka z warzywami

 

·         1 duży filet z kurczaka

·         2 łyżeczki imbiru

·         2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej

·         Sól, pieprz

Fileta obrać, pokroić i posypać imbirem. W głębokim naczyniu dobrze podsmażyć warzywa tak, aby zmiękły, doprawić solą i pieprzem. Można dodać trochę ostrej papryki. W międzyczasie na drugiej patelni dobrze podsmażamy kurczaka, musi się przesmażyć (można dodać sosu sojowego). Po usmażeniu wszystko mieszamy.

 

Cukinia faszerowana

 

·         4 małe cukinie

·         20 dag mięsa mielonego

·         Pomidor (lub pomidory w puszce)

·         Ząbek czosnku

·         Mała cebula

·         Oregano

·         Sól, pieprz

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukinii. Po rozgrzaniu piekarnika do 200°C wstawić cukinię i piec 20 min. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym, przybrać marynowanym selerem (pociętym w zapałki) i posiekana natka pietruszki.

* To samo danie można przygotować następująco: podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i przyprawy, dusimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Napełniamy cukinię i pieczemy. Na koniec pieczenia możemy ułożyć na cukinii plastry mozarelli lub parmezan.

 

Papryka duszona po węgiersku

 

·         60 dag zielonej papryki

·         40 dag pomidorów

·         4 spore cebule

·         5 dag tłuszczu

·         1 łyżeczka mielonej papryki (słodka lub ostra według uznania)

·         1 łyżka siekanej natki pietruszki

·         Sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Pokroić oczyszczone strąki papryki. Cebulę oczyścić, pokroić i lekko zarumienić na tłuszczu rozgrzanym w szybkowarze. Dodać pomidory, paprykę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 min od momentu pcw. Po otwarciu szybkowar wymieszać z mieloną papryką i posypać natka pietruszki.

* Bez tłuszczu – to posiłek węglowodanowy

 

Bakłażany faszerowane mięsem by annami

 

·         4 bakłażany średnie wielkości

·         6 łyżek oliwy

·         Garść posiekanej bazylii (ewentualnie pietruszki)

 

Nadzienie:

·         ½ kg mięsa mielonego

·         2 średniej wielkości cebule

·         2 pomidory (lub pomidory w puszce)

·         Garść posiekanej bazylii (ewentualnie pietruszki)

·         3-4 ząbki czosnku

·         2 łyżki oleju

·         Sól, świeżo zmielony pieprz

Najpierw goryczka: bakłażany kroję na pół, solidnie posypuję solą z dwóch stron, odstawiam na 30 min. Po tym czasie ścieram papierowym ręcznikiem powstałe na nich krople soku.

W tym czasie przygotowuję nadzienie: cebulę obieram i siekam na drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki (nacinam lekko skórkę, wkładam do wrzątku na ½ min), usuwam sok i pestki, kroję na drobną kostkę.

Cebulę szklę na oliwie i dodaję do niej mięso mielone. Smażę, cały czas mieszając i starając się tak rozdzielać mięso, aby nie powstały zbyt duże grudki. Do podsmażonego mięsa dodaję pomidory, bazylię, wyciśnięty czosnek , doprawiam farsz sola i pieprzem.

Teraz czas ponownie na bakłażany – wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając warzywo małym nożem), zostawiają wewnętrzną warstwę o grubości 15,5 cm tak, by powstała łódka. Wydrążony miąższ podsmażamy na gorącej Liwie do lekkiego zrumienienia, mieszamy go z mięsem.

Farszem nadziewamy połówki bakłażanów, umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temp 180°C przez 20 min.


OBIADY CD

Kurczak w panierce z sezamu i parmezanu

 

·         Pierś z kurczaka

·         Parmezan

·         Sezam   

·         Słodka papryka w proszku

·         Sól i inne przyprawy (imbir, zioła itp.)

·         Rozmącone jajko

W jednym talerzyku mamy rozmącone jajku, w drugim mieszamy sezam z parmezanem i przyprawami w dowolnych porcjach: papryka, sól itp. Pierś moczymy w jajku, później w przyprawach i smażymy na patelni.

 

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

 

·         50 dag fasolki szparagowej – obrać i pokroić na mniejsze kawałki

·         25 dag mięsa mielonego – przesmażyć na odrobinie wody (2-3 łyżki) z cebulką i przyprawami – sól, pieprz, papryka, lubczyk

Wszystko wrzucić do głębokiego rondla (lub patelni) i na małym ogniu podgrzewać i co chwilę podrzucać zawartość rondla nie pozwalając na przywarcie do dna (raczej nie mieszać, chyba że bardzo delikatnie). Można też dodać do tego pomidory w puszce.

Wychodzą z tej ilości 2 duże porcję więc może być to na 2 dni lub mrozimy.

 

Gyros z kurczaka

 

·         Pierś z kurczaka

·         Pieczarki

·         Ogórki kiszone

·         Cebulka

·         Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra lub chili

·         Jogurt naturalny

·         Czosnek

·         Cytryna

·         Oliwa

Pierś kroimy w paseczki, nacieramy przyprawami i zostawiamy na 30 min. Dusimy pieczarki z cebulką, osobno pierś. Kurczaka mieszamy z pieczarkami, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, chwilę razem dusimy.

Sos czosnkowy: do jogurtu wciskamy czosnek, dodajemy kilka kropel cytryny, sól i pieprz. Polewamy nim przygotowane mięso.

Spożywamy z sałatką z kapusty pekińskiej z pomidorem, papryką i świeżym ogórkiem (wszystkie warzywa drobno pokrojone, doprawione odrobiną soli i w zależności od ilości warzyw z 2-3 łyżkami oliwy).

 

Kurczak w curry – 2 porcje

 

·         3-4 udka z kurczaka pokrojone w paseczki

·         Łyżka oleju rzepakowego

·         1 średnia cebula pokrojona w plasterki

·         Por pokrojony na plasterki

·         Czerwona papryka pokrojona w paseczki

Kurczaka podsmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy pokrojoną cebulę, por, paprykę. Przyprawiamy do smaku curry, solą czosnkową, słodką papryką i pieprzem. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 8-10 min.

 

Zapiekana cukinia tuńczykowa – na 1 osobę

 

·         Cukinia

·         Puszka tuńczyka w sosie własnym

·         Pomidor

·         Ser pleśniowy (mały, okrągły)

·         Jajko

·         Przyprawy

Cukinię kroimy na pół, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. następnie wydrążamy środek. Środek drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Odsączamy tuńczyka, dodajemy do farszu. Ser pleśniowy kroimy bardzo drobniutko, dodajemy do farszu i na koniec wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cukinii. Posypujemy obficie startym serem. Wszystko pieczemy ok. 35 min w temp 150°C.

* Można spróbować bez tuńczyka z samym serem.

 

 

Canelloni ze szpinakiem

 

Dusimy cebulkę, dodajemy szpinak mrożony, wciskamy dużo czosnku i solimy. Chwilkę dusimy ponieważ rurki nadziewamy surowe więc czosnek ma też być nie za suchy.

Nadziewamy duże rury szpinakiem, zalewamy sosem pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki krojonych z dodatkiem koncentratu i ziół jak do spaghetti. Świetnie jest dodać kilka suszonych pomidorów – są pyszne ale dość drogie więc dodajemy je wg uznania. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.

 

Prowansalska zupa jarzynowa

 

·         30 dag brokułów

·         15 dag małych pieczarek

·         2 cebule

·         40 dag białej kapusty – oczyścić i rozdrobnić, krótko podsmażyć na łyżeczce oliwy

Warzywa przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać 30 dag mrożonego kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy ½ łyżeczki ziół prowansalskich.


KOLACJA

 Fasolka szparagowa po grecku

 

·         500 g fasolki szparagowej

·         1 średnia cebula

·         1 spory pomidor

·         Ząbek czosnku

·         Sól, pieprz, tymianek, natka

Fasolkę ugotować, cebulę obrać i posiekać. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Cebulę i pomidora z przyprawami poddusić z łyżka wody by powstał gęsty sos. Sosem zalać ugotowaną fasolkę i posypać natką.

 

Sałatka z papryki po bałkańsku – dla 3 osób

 

·         Po 3 pomidory i papryki

·         2 ogórki węże

·         10 dag sera solan lub oscypka

·         Olej słonecznikowy lub oliwa, ocet winny, sól

Wszystkie warzywa umyć. Pomidory pokroić w grube plastry, papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) – w krążki., ogórki ze skórką – w talarki. Ułożyć warzywa na podłużnym półmisku rzędami. Polać olejem (1-2 łyżki) i octem, posypać pieprzem i startym serem. Podawać jako samodzielna potrawę lub na przystawkę.

 

Surówka z papryki, kapusty i pomidorów – dla 3-4 osób

 

·         5 strąków czerwonej papryki

·         Ćwierć główki kapusty włoskiej

·         4 pomidory

·         Marchewka

·         Pęczek szczypiorku

·         3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy wg uznania

·         Łyżka octu winnego, sól, pieprz, fruktoza (najlepiej zupełnie bez cukru. Nie może być normalny cukier czyli sacharoza)

Paprykę umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paseczki. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, osolić i odstawić na 15 min by zmiękła. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je w plasterki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn (grubo). Kapustę lekko odcisnąć, połączyć z papryką, pomidorami i marchewką, prószyć solą. Szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę fruktozy rozpuścić w occie, ocet wymieszać z olejem. Sosem polać surówkę. Posypać ja posiekanym szczypiorkiem.

 

Surówka z pomidorów i ogórków z ziołami – dla 2-3 osób

 

·         4 pomidory

·         3 ogórki

·         2 cebule

·         Po 3 łyżki posiekanej zieleniny: koperku, natki pietruszki i bazylii

·         Ząbek czosnku

·         3 łyżki oleju/oliwy

·         Sok z cytryny

·         Sól, pieprz

Pomidory umyć i odsączyć, każdy przeciąć na 8 cząstek. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebule posiekać, sparzyć, przelać zimna wodą i odsączyć. Zieleninę utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem, dużą szczyptą soli i olejem. Sos doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć składniki surówki, a tuz przed podaniem polać je przygotowanym sosem.

 

Surówka z pomidorów i zielonej sałaty – dla 2-3 osób

 

·         3 duże pomidory

·         3 garście zielonej sałaty (listkowa, lodowa, dębowa, rukola)

·         ¾ szkl jogurtu naturalnego

·         2 ząbki czosnku

·         Sok z cytryny

·         Bazylia lub natka pietruszki

·         Sól, pieprz

·         Fruktoza

·         Ewentualnie łyżka musztardy

Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je na kawałki. Sałatę opłukać i dokładnie odsączyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z sola i fruktozą (po szczypcie), zmiksować z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i sokiem  cytryny. Kto woli ostrzejsze surówki może dodać musztardę. Pomidory przełożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty. Tuz przed podaniem polać sosem i posypać posiekana bazylia (natką).

* Można posypać pomidory krewetkami z puszki i podawać jako samodzielna przystawkę.


KOLACJA

Sałatka z ogórków i papryki

 

·         Ogórek wąż

·         Strąk zielonej papryki

·         Pęczek dymki

·         Pęczek koperku

·         Kilka gałązek zielonej kolendry (może być suszona)

Sos: 1 szkl jogurtu naturalnego, sok i skórka otarta z cytryny, po ćwierć łyżeczki mielonych nasion kolendry, kminku i czarnego pieprzu, po szczypcie mielonych goździków, cynamonu, kardamonu i pieprzu caynenn, sól

Dokładnie wymieszać składniki soku, lekko schłodzić. Usunąć gniazda nasienne z papryki, koperek i dymkę umyć, osuszyć, ogórek obrać. Paprykę pokroić w cienkie paski, dymkę drobno pokroić, ogórek pokroić w grubą kostkę, koperek posiekać. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, wymieszać. Udekorować listkami kolendry.

 

Sałatka z roszponki (może być poza sezonem inna sałata)

 

·         40 dag roszponki

·         Mała kolba cykorii

·         Mała marchewka

·         1-2 ząbki czosnku

·         3-4 szkl jogurtu naturalnego

·         Sok z cytryny

·         Sól, pieprz, fruktoza (fruktozę zawsze można pominąć)

Obrany czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, fruktozą i jogurtem. Opłukać roszponkę i cykorię, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połączyć cykorię z roszponką, wymieszać, posypać marchewką.

 

Rukola menu

 

·         Sałata zwykła

·         Sałata czerwona karbowana

·         Paczka rukoli (jeżeli nie ma sezonu lun jest za droga można ja zamienić inną sałatą np. rzymska lub lodową – sałatka będzie łagodniejsza)

·         Por

·         Kiełki – mieszanka (lucerny, brokuł, rzodkiewki, można dodać rzeżuchę)

·         Ogórek

·         Szczypiorek

·         Natka

·         Wszystkie dostępne zioła – najlepiej świeże ale mogą być oczywiście suszone

·         Czosnek

Wszystko kroimy dość drobno, oprócz rukoli. Czosnek rozgniatamy. Wrzucamy do jednej miski i mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Wlewamy łyżkę oliwy lub jak ktoś lubi to cytrynę (lub jedno i drugie).

Tradycyjna sałatka makaronowa – 2 porcje

 

·         Spora garść penne rogate (skośne krótkie rurki) – nie więcej niż 100 g

·         Puszka tuńczyka w sosie własnym

·         Pomidor

·         Ogórek kiszony

·         ½ papryki – kolor dowolny

·         Dymka albo cebula pokrojona w piórka

·         Oliwa

·         Sok z połowy cytryny

·         Sól, biały pieprz – świeżo zmielony

Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, pomidora kroimy w cząstki, ogórka w spore kawałki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Mieszamy, zalewamy łyżką oliwy, cytryną, solimy trochę i dodajemy sporo grubo zmielonego pieprzu. Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu od razu wrzucamy do pozostałych składników, mieszamy.

 

Sałatka wiosenna z tuńczykiem

(Mocno czosnkowa)

 

Układamy kolejno na talerzu:

·         Porwana sałatę lodową – zależy od jej wielkości ½ lub 1/3

·         Pokrojone w ósemki 1-2 pomidory

·         Tuńczyka w sosie własnym

·         Paprykę pokrojona w kostkę

·         Opcjonalnie pokrojonego w kostkę ogórka

Polewamy wszystko sosem winegret: 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 3 ząbki czosnku, suszona lub świeża bazylia.


OKi, to na dzisiaj wszystko. I tak chyba przytłoczyłam to forum :) Czekam na odzew.
Buziaki
fatalnie się to czyta... tak dziwnie wklejone... :-)
przepraszam ale po wklejeniu wszystko się rozjechało
JJ27, spoko, tak bywa :-)
poczytam na raty :-)))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.