- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 czerwca 2009, 14:55
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
22 lipca 2009, 09:44
ŚNIADANIA
Dodatki do pieczywa
Pasta
z cieciorki do chleba
·
cieciorka czyli ciecierzyca, pasta z niej
nosi nazwę humus
1.
Namoczyć cieciorkę (najlepiej na noc)
2.
Ugotować ok. 1 godz.
3.
Zmiksować, przepuścić przez prasę do ziemniaków lub rozgnieść widelcem, dodać
ulubione warzywa i przyprawy.
Pasta
tuńczykowa do chleba
·
puszka tuńczyka w sosie własnym
·
koncentrat pomidorowy
·
sól, pieprz
·
opcjonalnie dymka/szczypiorek
Wszystkie
składniki ze sobą wymieszać i przyprawić.
Twarożek
z miętą i owocami
·
chudy twaróg
·
jogurt naturalny 0%
·
owoce jagodowe (dowolne)
·
sok z połówki cytryny
·
fruktoza/słodzik
·
kilka gałązek świeżej mięty
Ser,
jogurt, sok z cytryny i fruktozę/słodzik zmiksować na jednolita masę i wstawić
do lodówki na 20 min. Owoce i miętę opłukać, osączyć. Miętę drobno posiekać.
Razem z owocami dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
Pasta
twarogowo – tuńczykowa
Porcja
dla 2 os.
·
kostka twarogu
·
puszka tuńczyka w sosie własnym
·
przecier pomidorowy (można też pomidorka bez
skórki wytarmosić i rozmazać)
·
szczypiorek lub drobno pokrojona cebulka
·
czosnek
·
przyprawy wedle gustu
Rozgniatam
twaróg widelcem, dodajemy tuńczyka (jak z wodą to nie jest taki suchy) i resztę
składników, wszystko łączymy razem i rozgniatamy do otrzymania May – wedle
gustu. Układamy na pieczywo.
Serek
do chleba almette
Zmiksować
(na całkowitą papkę do smarowania) twaróg 0%, czosnek, pomidory, cebulę,
paprykę, ogórek (warzywa można modyfikować) + różne przyprawy: zioła
prowansalskie nadają ciekawego smaku. Wychodzi smaczne i zdrowe J
Bardzo ważne by chleb był razowy.
Można jeść pieczywo z różnymi warzywami:
sałata, pomidor, papryka, ogórek – może być małosolny, świeży, kiszony lub
korniszony, itp.
Naleśniki
·
1 białko
·
mąka z pełnego przemiału (razowa)
·
proszek do pieczenia
·
owoce np.
maliny
·
mleko 0,5%
·
jogurt
Ubić
białko na sztywno (można dodać odrobinę soli dla usztywnienia), dodać 1,5-2
łyżki mąki i odrobinę proszku do pieczenia. Wymieszać energicznie. Dodać trochę
mleka dla rozrzedzenia (ciasto ma mieć taką konsystencję jak na normalne
naleśniki). Odstawić na 10 minut, żeby mąka trochę zmiękła. Smażyć na
teflonowej patelni.
Dorzucić
maliny/truskawki i polać sosem z jogurtu.
22 lipca 2009, 09:46
OBIADY
Ryba
z Pesto – 2 porcje
·
40 dag filetów z pangi lub innej białej ryby
o białym, delikatnym mięsie
·
2 łyżki Pesto z oliwą
·
1 ząbek czosnku
·
1 łyżka soku z cytryny, sól
Rozmrożony
filet myjemy i osuszamy. Nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny
i solą. Odstawiamy na ok. 1 godz. Na
blaszkę kładziemy kawałek pergaminu, smarujemy oliwą, układamy rybę i pieczemy
w temp
Ratatuille
·
2 cebule
·
3 papryki: czerwona, zielona, żółta
·
1 duży bakłażan
·
2 cukinie
·
1-2 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo
lubimy czosnek)
·
Koncentrat pomidorowy bez cukru lub pomidory
w puszce
·
Sól, bazylia, oregano, majeranek
·
Kropelka oliwy z oliwek
Wszystkie
warzywa pokroić w grubą kostkę. W dużym garnku o grubym dnie zeszklić cebulę –
dolać odrobinę wody żeby się nie przypaliło. Następnie wrzucić paprykę,
poddusić z cebulą pod przykryciem. Następnie oddać bakłażan i cukinię. Gdy
warzywa są nieco podgotowane dodajemy pomidory w takiej ilości, żeby w nim nie
pływały (jedynie troszeczkę). Kolejno dodajemy czosnek – zmiażdżony, sól,
pieprz (najlepiej świeżo zmielony), na koniec zioła do smaku. Mieszamy
przykrywamy i dusimy jeszcze jakieś 3-4 min żeby się przegryzło ale nie
rozgotowało.
* Przy
pewnej wprawie przygotowanie tego łącznie z duszeniem zajmuje 20-25 min. Z
podanych składników wychodzi ilość hurtowa więc bez problemu można to zamrozić.
Myślę, że dobrze nadaje się zarówno do mięsa (świetne zwłaszcza z pieczenią
wołową) jak i brązowego ryżu czy makaronu razowego jako warzywo.
Tuńczykowe
leczo
·
2 torebki leczo mrożonego Hortex
·
1 puszka tuńczyka w sosie własnym – radzę
wybrać w kawałkach, mimo że droższy jest od rozdrobnionego
W
puszce zrobić małą dziurkę, sos własny zlać do rondelka, podgrzać i wrzucić
mrożonkę. Dusić ok. 10-15 min aż woda znacznie wyparuje (jeśli nie chce się aby
warzywa się rozgotowały można po prostu odlać wodę). Dodać odsączonego
tuńczyka, chwilę potrzymać na ogniu i rozdzielić danie na 2 porcje.
Kurczak
·
Pierś z kurczaka
·
Oliwa z oliwek
·
Sos sojowy
·
Cebula
·
Pieczarki w sosie własnym
·
Świeże oregano lub suszone
·
Homogenizowana śmietanka 180%
·
Słodzik, sól, pieprz, czarny i kajeński,
czosnek
Obsmażamy
pierś z kurczaka (uprzednio solimy, posypujemy pieprzem) na odrobinie oliwy z
oliwek z drugiego tłoczenia. Tutaj dodajemy parę kropli sosu sojowego. Kiedy
kurczak jest rumiany wrzucamy cebulkę pokrojoną w ćwierć plasterki i dusimy
wszystko aż cebula zmięknie. Następnie wrzucamy pieczarki ze słowika (w sosie
własnym) i kilkanaście listków świeżego oregano (może być suszone, wtedy nie
dajemy za wiele). Smażymy przez chwilę. W między czasie bierzemy śmietankę
homogenizowaną 18% (nie z lodówki bo się zważy), dodajemy słodzik, sól i pieprz
czarny oraz kajeński (tylko troszkę bo jest bardzo ostry). I 2-3 ząbki czosnku.
Mieszamy. Kiedy potrawka będzie gotowa wykładamy ja na talerz i polewamy sosem
ze śmietany (czasem można zapiec najpierw z serem a potem polać śmietaną).
Papryka
faszerowana
·
4 papryki
·
Sól, pieprz
·
2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia
Farsz:
·
15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z
kurczaka
·
20 dag szpinaku
·
1 cebula
·
10 dag pieczarek
·
3 łyżki oliwy lub oleju
·
2 ząbki czosnku
·
15 dag sera mozarella
·
1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
Szpinak
dusimy 5 min na 2 łyżkach oleju, mięso zemleć lub posiekać. Cebulę drobno
posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć,
pokroić w plasterki dodać do cebuli. Dusimy 5 min. Ser pokroić w małą kostkę.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser, czosnek.
Doprawić solą, pieprzem i oregano. Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić
z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą i pieprzem po czym
napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec
35-40 min w temp
22 lipca 2009, 09:47
Rolada
wieprzowa z cukinią i papryką
·
·
½ szkl oliwy
·
2 szkl rosołu
·
Ostra papryka w proszku
·
Sól, pieprz
Sos:
·
8 zielonych pieczonych papryk
·
2 szkl śmietany 18%
·
4 łyżki oliwy
·
2 drobno posiekane cebule
·
2 ząbki czosnku
·
2 łyżki bulionu w proszku (bez zakazanych
dodatków)
Farsz:
·
6 pokrojonych w krążki zielonych papryk ok.
·
·
1 pokrojona w plastry cebula ok. 12 dag
·
5 dag masła lub oliwy
Sos: cebulę
i czosnek (przeciśnięty) zeszklić na oliwię wraz z rozdrobnionymi paprykami.
Następnie wymieszać z rosołem, połową śmietany i przetrzeć przez sito. Sos
przelać do garnka, dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewać
kilka minut na małym ogniu.
Farsz: cebulę
zrumienić na maśle, dodać paprykę i cukinię, następnie smażyć przez kilka
minut.
Schab
naciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i starannie rozbić tłuczkiem. Mięso natrzeć z
obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Na schab nałożyć warstwę farszu, mięso
zwinąć, przewiązać bawełnianą nitką i obsmażyć na gorącej oliwie na jasnozłoty
kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folia aluminiową
i wstawić do piekarnika nagranego do
Pierś
z kurczaka z warzywami
·
1 duży filet z kurczaka
·
2 łyżeczki imbiru
·
2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
·
Sól, pieprz
Fileta
obrać, pokroić i posypać imbirem. W głębokim naczyniu dobrze podsmażyć warzywa
tak, aby zmiękły, doprawić solą i pieprzem. Można dodać trochę ostrej papryki.
W międzyczasie na drugiej patelni dobrze podsmażamy kurczaka, musi się
przesmażyć (można dodać sosu sojowego). Po usmażeniu wszystko mieszamy.
Cukinia
faszerowana
·
4 małe cukinie
·
20 dag mięsa mielonego
·
Pomidor (lub pomidory w puszce)
·
Ząbek czosnku
·
Mała cebula
·
Oregano
·
Sól, pieprz
Cukinię
przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i
czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Napełnić farszem połówki cukinii. Po rozgrzaniu piekarnika do
* To
samo danie można przygotować następująco: podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i
przyprawy, dusimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Napełniamy cukinię i
pieczemy. Na koniec pieczenia możemy ułożyć na cukinii plastry mozarelli lub
parmezan.
Papryka
duszona po węgiersku
·
60 dag zielonej papryki
·
40 dag pomidorów
·
4 spore cebule
·
5 dag tłuszczu
·
1 łyżeczka mielonej papryki (słodka lub ostra
według uznania)
·
1 łyżka siekanej natki pietruszki
·
Sól
Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Pokroić oczyszczone strąki papryki. Cebulę oczyścić,
pokroić i lekko zarumienić na tłuszczu rozgrzanym w szybkowarze. Dodać
pomidory, paprykę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 min od momentu pcw.
Po otwarciu szybkowar wymieszać z mieloną papryką i posypać natka pietruszki.
*
Bez tłuszczu – to posiłek węglowodanowy
Bakłażany
faszerowane mięsem by annami
·
4 bakłażany średnie wielkości
·
6 łyżek oliwy
·
Garść posiekanej bazylii (ewentualnie
pietruszki)
Nadzienie:
·
½ kg mięsa mielonego
·
2 średniej wielkości cebule
·
2 pomidory (lub pomidory w puszce)
·
Garść posiekanej bazylii (ewentualnie
pietruszki)
·
3-4 ząbki czosnku
·
2 łyżki oleju
·
Sól, świeżo zmielony pieprz
Najpierw
goryczka: bakłażany kroję na pół, solidnie posypuję solą z dwóch stron,
odstawiam na 30 min. Po tym czasie ścieram papierowym ręcznikiem powstałe na
nich krople soku.
W
tym czasie przygotowuję nadzienie: cebulę obieram i siekam na drobną kostkę.
Pomidory obieram ze skórki (nacinam lekko skórkę, wkładam do wrzątku na ½ min),
usuwam sok i pestki, kroję na drobną kostkę.
Cebulę
szklę na oliwie i dodaję do niej mięso mielone. Smażę, cały czas mieszając i
starając się tak rozdzielać mięso, aby nie powstały zbyt duże grudki. Do podsmażonego
mięsa dodaję pomidory, bazylię, wyciśnięty czosnek , doprawiam farsz sola i
pieprzem.
Teraz
czas ponownie na bakłażany – wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając warzywo
małym nożem), zostawiają wewnętrzną warstwę o grubości
Farszem
nadziewamy połówki bakłażanów, umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu
żaroodpornym i zapiekamy w temp
22 lipca 2009, 09:48
Kurczak
w panierce z sezamu i parmezanu
·
Pierś z kurczaka
·
Parmezan
·
Sezam
·
Słodka papryka w proszku
·
Sól i inne przyprawy (imbir, zioła itp.)
·
Rozmącone jajko
W
jednym talerzyku mamy rozmącone jajku, w drugim mieszamy sezam z parmezanem i
przyprawami w dowolnych porcjach: papryka, sól itp. Pierś moczymy w jajku,
później w przyprawach i smażymy na patelni.
Fasolka
szparagowa z mięsem mielonym
·
50 dag fasolki szparagowej – obrać i pokroić
na mniejsze kawałki
·
25 dag mięsa mielonego – przesmażyć na
odrobinie wody (2-3 łyżki) z cebulką i przyprawami – sól, pieprz, papryka,
lubczyk
Wszystko
wrzucić do głębokiego rondla (lub patelni) i na małym ogniu podgrzewać i co
chwilę podrzucać zawartość rondla nie pozwalając na przywarcie do dna (raczej
nie mieszać, chyba że bardzo delikatnie). Można też dodać do tego pomidory w
puszce.
Wychodzą
z tej ilości 2 duże porcję więc może być to na 2 dni lub mrozimy.
Gyros
z kurczaka
·
Pierś z kurczaka
·
Pieczarki
·
Ogórki kiszone
·
Cebulka
·
Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra
lub chili
·
Jogurt naturalny
·
Czosnek
·
Cytryna
·
Oliwa
Pierś
kroimy w paseczki, nacieramy przyprawami i zostawiamy na 30 min. Dusimy
pieczarki z cebulką, osobno pierś. Kurczaka mieszamy z pieczarkami, dodajemy
pokrojone w kostkę ogórki kiszone, chwilę razem dusimy.
Sos
czosnkowy: do jogurtu wciskamy czosnek, dodajemy kilka kropel cytryny, sól i
pieprz. Polewamy nim przygotowane mięso.
Spożywamy
z sałatką z kapusty pekińskiej z pomidorem, papryką i świeżym ogórkiem
(wszystkie warzywa drobno pokrojone, doprawione odrobiną soli i w zależności od
ilości warzyw z 2-3 łyżkami oliwy).
Kurczak
w curry – 2 porcje
·
3-4 udka z kurczaka pokrojone w paseczki
·
Łyżka oleju rzepakowego
·
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
·
Por pokrojony na plasterki
·
Czerwona papryka pokrojona w paseczki
Kurczaka
podsmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy pokrojoną cebulę, por, paprykę.
Przyprawiamy do smaku curry, solą czosnkową, słodką papryką i pieprzem. Dusimy
pod przykryciem jeszcze przez 8-10 min.
Zapiekana
cukinia tuńczykowa – na 1 osobę
·
Cukinia
·
Puszka tuńczyka w sosie własnym
·
Pomidor
·
Ser pleśniowy (mały, okrągły)
·
Jajko
·
Przyprawy
Cukinię
kroimy na pół, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. następnie wydrążamy
środek. Środek drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Odsączamy
tuńczyka, dodajemy do farszu. Ser pleśniowy kroimy bardzo drobniutko, dodajemy
do farszu i na koniec wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotowy
farsz wkładamy do cukinii. Posypujemy obficie startym serem. Wszystko pieczemy
ok. 35 min w temp
*
Można spróbować bez tuńczyka z samym serem.
Canelloni
ze szpinakiem
Dusimy
cebulkę, dodajemy szpinak mrożony, wciskamy dużo czosnku i solimy. Chwilkę
dusimy ponieważ rurki nadziewamy surowe więc czosnek ma też być nie za suchy.
Nadziewamy
duże rury szpinakiem, zalewamy sosem pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki
krojonych z dodatkiem koncentratu i ziół jak do spaghetti. Świetnie jest dodać
kilka suszonych pomidorów – są pyszne ale dość drogie więc dodajemy je wg
uznania. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.
Prowansalska
zupa jarzynowa
·
30 dag brokułów
·
15 dag małych pieczarek
·
2 cebule
·
40 dag białej kapusty – oczyścić i
rozdrobnić, krótko podsmażyć na łyżeczce oliwy
Warzywa
przełożyć do garnka, zalać
22 lipca 2009, 09:49
·
·
1 średnia cebula
·
1 spory pomidor
·
Ząbek czosnku
·
Sól, pieprz, tymianek, natka
Fasolkę
ugotować, cebulę obrać i posiekać. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Cebulę
i pomidora z przyprawami poddusić z łyżka wody by powstał gęsty sos. Sosem
zalać ugotowaną fasolkę i posypać natką.
Sałatka
z papryki po bałkańsku – dla 3 osób
·
Po 3 pomidory i papryki
·
2 ogórki węże
·
10 dag sera solan lub oscypka
·
Olej słonecznikowy lub oliwa, ocet winny, sól
Wszystkie
warzywa umyć. Pomidory pokroić w grube plastry, papryki (po usunięciu gniazd
nasiennych) – w krążki., ogórki ze skórką – w talarki. Ułożyć warzywa na
podłużnym półmisku rzędami. Polać olejem (1-2 łyżki) i octem, posypać pieprzem
i startym serem. Podawać jako samodzielna potrawę lub na przystawkę.
Surówka
z papryki, kapusty i pomidorów – dla 3-4 osób
·
5 strąków czerwonej papryki
·
Ćwierć główki kapusty włoskiej
·
4 pomidory
·
Marchewka
·
Pęczek szczypiorku
·
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy wg
uznania
·
Łyżka octu winnego, sól, pieprz, fruktoza
(najlepiej zupełnie bez cukru. Nie może być normalny cukier czyli sacharoza)
Paprykę
umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paseczki. Kapustę obrać z
wierzchnich liści, poszatkować, osolić i odstawić na 15 min by zmiękła. Ze
sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je w plasterki. Marchewkę obrać,
zetrzeć na tarce do jarzyn (grubo). Kapustę lekko odcisnąć, połączyć z papryką,
pomidorami i marchewką, prószyć solą. Szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę
fruktozy rozpuścić w occie, ocet wymieszać z olejem. Sosem polać surówkę.
Posypać ja posiekanym szczypiorkiem.
Surówka
z pomidorów i ogórków z ziołami – dla 2-3 osób
·
4 pomidory
·
3 ogórki
·
2 cebule
·
Po 3 łyżki posiekanej zieleniny: koperku,
natki pietruszki i bazylii
·
Ząbek czosnku
·
3 łyżki oleju/oliwy
·
Sok z cytryny
·
Sól, pieprz
Pomidory
umyć i odsączyć, każdy przeciąć na 8 cząstek. Ogórki obrać i pokroić w plasterki.
Cebule posiekać, sparzyć, przelać zimna wodą i odsączyć. Zieleninę utrzeć ze
zmiażdżonym czosnkiem, dużą szczyptą soli i olejem. Sos doprawić pieprzem i
sokiem z cytryny. Połączyć składniki surówki, a tuz przed podaniem polać je
przygotowanym sosem.
Surówka
z pomidorów i zielonej sałaty – dla 2-3 osób
·
3 duże pomidory
·
3 garście zielonej sałaty (listkowa, lodowa,
dębowa, rukola)
·
¾ szkl jogurtu naturalnego
·
2 ząbki czosnku
·
Sok z cytryny
·
Bazylia lub natka pietruszki
·
Sól, pieprz
·
Fruktoza
·
Ewentualnie łyżka musztardy
Ze
sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je na kawałki. Sałatę opłukać i
dokładnie odsączyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z sola i fruktozą (po szczypcie),
zmiksować z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i sokiem cytryny. Kto woli ostrzejsze surówki może
dodać musztardę. Pomidory przełożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty. Tuz
przed podaniem polać sosem i posypać posiekana bazylia (natką).
*
Można posypać pomidory krewetkami z puszki i podawać jako samodzielna
przystawkę.
22 lipca 2009, 09:49
Sałatka
z ogórków i papryki
·
Ogórek wąż
·
Strąk zielonej papryki
·
Pęczek dymki
·
Pęczek koperku
·
Kilka gałązek zielonej kolendry (może być
suszona)
Sos: 1 szkl jogurtu
naturalnego, sok i skórka otarta z cytryny, po ćwierć łyżeczki mielonych nasion
kolendry, kminku i czarnego pieprzu, po szczypcie mielonych goździków,
cynamonu, kardamonu i pieprzu caynenn, sól
Dokładnie
wymieszać składniki soku, lekko schłodzić. Usunąć gniazda nasienne z papryki,
koperek i dymkę umyć, osuszyć, ogórek obrać. Paprykę pokroić w cienkie paski,
dymkę drobno pokroić, ogórek pokroić w grubą kostkę, koperek posiekać. Połączyć
składniki sałatki, polać sosem, wymieszać. Udekorować listkami kolendry.
Sałatka
z roszponki (może być poza sezonem inna sałata)
·
40 dag roszponki
·
Mała kolba cykorii
·
Mała marchewka
·
1-2 ząbki czosnku
·
3-4 szkl jogurtu naturalnego
·
Sok z cytryny
·
Sól, pieprz, fruktoza (fruktozę zawsze można
pominąć)
Obrany
czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, fruktozą i jogurtem. Opłukać
roszponkę i cykorię, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać,
zetrzeć na tarce do jarzyn. Połączyć cykorię z roszponką, wymieszać, posypać
marchewką.
Rukola
menu
·
Sałata zwykła
·
Sałata czerwona karbowana
·
Paczka rukoli (jeżeli nie ma sezonu lun jest
za droga można ja zamienić inną sałatą np. rzymska lub lodową – sałatka będzie
łagodniejsza)
·
Por
·
Kiełki – mieszanka (lucerny, brokuł,
rzodkiewki, można dodać rzeżuchę)
·
Ogórek
·
Szczypiorek
·
Natka
·
Wszystkie dostępne zioła – najlepiej świeże
ale mogą być oczywiście suszone
·
Czosnek
Wszystko
kroimy dość drobno, oprócz rukoli. Czosnek rozgniatamy. Wrzucamy do jednej
miski i mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Wlewamy łyżkę oliwy lub
jak ktoś lubi to cytrynę (lub jedno i drugie).
Tradycyjna
sałatka makaronowa – 2 porcje
·
Spora garść penne rogate (skośne krótkie
rurki) – nie więcej niż
·
Puszka tuńczyka w sosie własnym
·
Pomidor
·
Ogórek kiszony
·
½ papryki – kolor dowolny
·
Dymka albo cebula pokrojona w piórka
·
Oliwa
·
Sok z połowy cytryny
·
Sól, biały pieprz – świeżo zmielony
Tuńczyka
rozdrabniamy widelcem, pomidora kroimy w cząstki, ogórka w spore kawałki,
paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Mieszamy, zalewamy łyżką oliwy, cytryną,
solimy trochę i dodajemy sporo grubo zmielonego pieprzu. Makaron po ugotowaniu
i odcedzeniu od razu wrzucamy do pozostałych składników, mieszamy.
Sałatka
wiosenna z tuńczykiem
(Mocno
czosnkowa)
Układamy
kolejno na talerzu:
·
Porwana sałatę lodową – zależy od jej
wielkości ½ lub 1/3
·
Pokrojone w ósemki 1-2 pomidory
·
Tuńczyka w sosie własnym
·
Paprykę pokrojona w kostkę
·
Opcjonalnie pokrojonego w kostkę ogórka
Polewamy
wszystko sosem winegret: 1
łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 3 ząbki czosnku,
suszona lub świeża bazylia.
22 lipca 2009, 09:51
22 lipca 2009, 10:07
22 lipca 2009, 10:16